Inbrengen

Als je voor het eerst een tampon gaat inbrengen, dan kan het best spannend zijn. Maar je leert al snel hoe het werkt.

Wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt kun je er voor kiezen of je tampons, maandverband of menstruatiecups wilt gebruiken. Tampons zijn verkrijgbaar in verschillende maten met verschillende absorptieniveaus die passen bij jouw bloedverlies, van licht tot zwaar. Als je voor het eerst tampons gebruikt en nog niet weet of tampons voor jou geschikt zijn, begin dan met een tampon in de maat mini. Als je nog niet zo hevig ongesteld bent is het lastiger om een tampon in te brengen, omdat de vagina nog niet zo vochtig is van het bloed.

Hoe tampon inbrengen?

Was je handen
Stap 1

Was eerst goed je handen. Je wilt namelijk geen bacteriën aan je handen hebben die kunnen leiden tot een vaginale infectie. Als je bang bent dat je de tampon niet goed inbrengt, is het handig om eerst eens te bekijken waar hij nu precies in moet. Zoek de schaamlippen door je vingers of een spiegel: deze lippen zitten voor de ingang van je vagina. Hiertussen moet je de tampon inbrengen.

Haal de wikkel eraf
Stap 2

Haal de plastic wikkel die om de tampon zit eraf en maak het touwtje los.

Comfortabele positie
Stap 3

Neem een comfortabele houding aan: zet bijvoorbeeld één voet op de toiletbril.

Spreid je schaamlippen
Stap 4

Spreid je schaamlippen en duw de tampon voorzichtig in de opening van je vagina, waarbij je hem richting je onderrug duwt.

Duw de tampon voorzichtig
Stap 5

Duw de tampon voorzichtig op zijn plek tot je vinger niet meer verder kan, en laat het touwtje buiten je vagina hangen.

Was je handen
Stap 6

Was vervolgens je handen goed.

Hoe ver moet een tampon erin

Ontspan nu de spieren in je vagina; met deze spieren hou je normaal gesproken je urine op. Als je deze spieren aanspant, is het veel moeilijker om een tampon in te brengen. Adem nu diep in. Adem dan diep uit, spreid je schaamlippen, zoek de opening van je vagina en duw de tampon voorzichtig naar binnen. Neem gerust de tijd. De eerste keer kan dit een beetje ongemakkelijk voelen. Duw hem richting je onderrug, dus niet recht omhoog. Duw de tampon voorzichtig op zijn plek tot je vinger niet meer verder kan, ongeveer 3 centimeter diep, en laat het touwtje buiten je vagina hangen.

Doet tampon inbrengen pijn?

Als de tampon eenmaal goed zit, voel je geen pijn of ongemak. Is dat wel het geval, dan zit de tampon niet goed en moet je hem misschien verder duwen of het opnieuw proberen met een andere tampon. Als je de tampon niet voelt zitten, dan weet je zeker dat je hem goed hebt ingebracht. En maak je geen zorgen. Je kunt de tampon nooit te ver naar binnen duwen, omdat de ingang van de baarmoeder te klein is voor de tampon. Vergeet niet om vervolgens je handen goed te wassen.

Het is ook mogelijk om tampons te kopen met een inbrenghuls. Hierdoor hoef je niet met je vingers in je vagina. Sommige vrouwen vinden prettiger om te gebruiken. Om je zekerder te voelen kun je ervoor kiezen om naast een tampon ook een inlegkruisje te dragen. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.

Vraag jij je af of het mogelijk is om te gaan zwemmen wanneer je ongesteld bent? In dit artikel lees je er meer over. Bekijk in onderstaande artikelen hoelang je een tampon kunt inhouden en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt.

Lees verder