Inbrengen

Als je voor het eerst een tampon gaat inbrengen, dan kan het best spannend zijn. Maar je leert al snel hoe het werkt.

Wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt kun je er voor kiezen of je tampons, maandverband of menstruatiecups wilt gebruiken. Tampons zijn verkrijgbaar in verschillende maten met verschillende absorptieniveaus die passen bij jouw bloedverlies, van licht tot zwaar. Als je voor het eerst tampons gebruikt en nog niet weet of tampons voor jou geschikt zijn, begin dan met een tampon in de maat mini. Als je nog niet zo hevig ongesteld bent is het lastiger om een tampon in te brengen, omdat de vagina nog niet zo vochtig is van het bloed.

Hoe doe je een tampon in?

Was je handen
Stap 1

Was eerst goed je handen. Je wilt namelijk geen bacteriën aan je handen hebben die kunnen leiden tot een vaginale infectie. Als je bang bent dat je de tampon niet goed inbrengt, is het handig om eerst eens te bekijken waar hij nu precies in moet. Zoek de schaamlippen door je vingers of een spiegel: deze lippen zitten voor de ingang van je vagina. Hiertussen moet je de tampon inbrengen.

Haal de wikkel eraf
Stap 2

Haal de plastic wikkel die om de tampon zit eraf en maak het touwtje los. Houd de tampon nu vanaf de onderkant vast (aan het uiteinde van het touwtje).

Comfortabele positie
Stap 3

Neem een comfortabele houding aan: zet bijvoorbeeld één voet op de toiletbril. Het helpt je vaginale spieren te ontspannen – dit zijn degenen die je gebruikt om de plas in te houden. Wanneer deze spieren te gespannen zijn, is het veel moeilijker om de tampon in te brengen. Haal dus een paar keer diep adem om eventuele zenuwen van je af te schudden.

Spreid je schaamlippen
Stap 4

Terwijl je je schaamlippen met één hand uit elkaar houdt, houd je de tampon in je andere hand en plaats je de punt bij je vaginale opening. Duw de tampon voorzichtig naar binnen, schuin naar je onderrug (niet recht omhoog).

Duw de tampon voorzichtig
Stap 5

Duw de tampon voorzichtig op zijn plek tot je vinger niet meer verder kan, en laat het touwtje buiten je vagina hangen.

Was je handen
Stap 6

Was vervolgens je handen goed.

Hoe diep moet een tampon gaan?

Je zou de tampon ongeveer 3 centimeter diep in moeten brengen. Dit is ongeveer inbrengen tot je vinger niet meer verder kan. Zodra de tampon is ingebracht, zou je geen ongemak moeten voelen. Als dat wel zo is, kan het een aanwijzing zijn dat de tampon er niet goed in zit en moet je hem misschien iets verder naar binnen duwen of eruit halen en het opnieuw proberen met een nieuwe. Je weet dan wanneer je een tampon op de juiste plek hebt ingebracht, omdat je hem daar niet voelt. En maak je geen zorgen. Je kunt de tampon nooit te ver naar binnen duwen, omdat de ingang van de baarmoeder (de baarmoederhals) te klein is voor de tampon.

Doet tampon inbrengen pijn?

Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.

Hoe een tampon in te brengen met een inbrenghuls?

Het is ook mogelijk om tampons te kopen met een inbrenghuls. Hierdoor hoef je niet met je vingers in je vagina. Sommige vinden dit prettiger om te gebruiken.

Volg de stappen 1 tot en met 4 hierboven - je handen wassen, de ingang van je vagina vinden, de tampon uitpakken en ontspannen. Houd er rekening mee dat je bij sommige van dit soort tampons de onderste helft van de inbrenghuls moet verwijderen voordat je begint, dus controleer voor de zekerheid de instructies op de verpakking.

Houd het bovenste deel van de inbrenghuls bij de basis vast (het vat dat de tampon zelf bevat - er kunnen enkele ribbels zijn om je te helpen hem vast te pakken). Breng de inbrenghuls voorzichtig in je vagina, gericht naar je onderrug. Stop wanneer je vingers je lichaam raken.

Duw met je wijsvinger het onderste deel van de inbrenghuls (die buiten je lichaam bleef) helemaal naar boven. Hierdoor komt de tampon uit de inbrenghuls en in je vagina.

Trek de inbrenghuls langzaam naar buiten, die kun je nu in de prullenbak doen. Je tampon moet in de juiste positie zitten en het touwtje moet buiten je lichaam hangen.

Was zoals altijd je handen, dan kun je weer verder met je dag!

Soms kan het even duren voordat je tampon lekker en op de juiste plek zit, zeker als je er nog niet aan gewend bent. Het is niet gek om het eerst een paar keer te oefenen voordat je er comfortabel mee bent. Soms kan het ook helpen om een ​​vriendin of familielid te vragen je er doorheen te praten terwijl je voor het eerst een tampon inbrengt.

Het kan ook een paar keer duren voordat je tampons gebruikt om te beslissen of je het fijn vindt, of dat je de voorkeur geeft aan andere soorten menstruatieproducten. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke keuze en waar jij je prettig bij voelt tijdens je menstruatie.

Om je zekerder te voelen kun je ervoor kiezen om naast een tampon ook een inlegkruisje te dragen. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.

Vraag jij je af of het mogelijk is om te gaan zwemmen wanneer je ongesteld bent? In dit artikel lees je er meer over. Bekijk in onderstaande artikelen hoelang je een tampon kunt inhouden en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder