Hoe kies je een tampon

Is voor jou het moment aangebroken waarop je zeker weet dat je tampons wil gaan gebruiken? Dan is het handig om de feiten eerst te kennen voordat je besluit welke tampons het beste voor jou zijn.

Laten we voordat je kiest eerst een paar fabels doorprikken. Tampons zijn makkelijk in te brengen als je eenmaal doorhebt hoe het moet, en je kunt ze op elke leeftijd en bij elke hoeveelheid bloedverlies gebruiken.


Welke tampon moet ik gebruiken?

Tampons zijn niet 'one size fits all'. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten: mini, normaal en super. Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies; gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies (gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt). Tampons moeten ongeveer om de vier uur vervangen worden, en je kunt een tampon maximaal acht uur dragen. Het is ook mogelijk om tampons te kopen met een inbrenghuls. Hierdoor hoef je niet met je vingers in je vagina. Sommige vrouwen vinden dat prettiger om te gebruiken.


Waarom tampons gebruiken

Of tampons bij jou passen of niet is een persoonlijke keuze. Sommige vrouwen gebruiken tampons, omdat ze handig vinden en omdat ze discreet zijn. Anderen gebruiken liever tampons, omdat ze het niet fijn vinden om het bloed te voelen lopen, of geen maandverband willen zien als ze naar het toilet gaan. Sommige vrouwen gebruiken ze graag bij bepaalde activiteiten, vooral bij het zwemmen, en vinden het een handige en makkelijke manier om met hun menstruatie om te gaan. Tampons zijn ook een goede optie als je een actief leven leidt, aan bepaalde activiteiten meedoet of strakke sportkleding draagt. En ze zijn ook handig om mee te zwemmen. Maar tampons zijn niet voor iedereen geschikt. Misschien vind je maandverband makkelijker in gebruik. En ook al is het een zeldzame aandoening, kun je je zorgen maken over het kleine risico op tamponziekte dat je loopt als je tampons gebruikt. Daarom besluiten sommige dames maandverband te blijven gebruiken. Tampons en maandverband zijn allebei even effectief en hygiënisch als je weet hoe je ze moet gebruiken, dus je kunt ze het beste allebei proberen en dan kiezen wat het beste bij jou past en wat jij het prettigst vindt.


Welke alternatieven zijn er voor tampons?

Maandverband is net zo absorberend en effectief als tampons, maar misschien vind je maandverband fijner dan tampons, omdat het inbrengen en verwijderen van tampons best lastig kan zijn. Maar veel vrouwen vinden dat het makkelijker wordt als ze het een paar keer gedaan hebben. In tegenstelling tot menstruatiecups, die het bloed verzamelen, absorberen tampons het bloed. Daarom zijn tampons minder vies in gebruik. Menstruatiecups zijn daarnaast ook moeilijker in te brengen en te verwijderen. Menstruatieslips lijken op gewoon ondergoed, maar zijn bedoeld om menstruatiebloed te absorberen. En je moet er veel kopen als je ze niet elke avond tijdens je menstruatie wil gaan uitspoelen.

Verschillende methoden

Dubbele bescherming

Sommige vrouwen dragen zowel een tampon als maandverband voor extra bescherming. Dit is misschien een goed idee als je veel bloedverlies hebt, of als je net op tampons bent overgestapt en nog probeert uit te vinden welk absorptieniveau voor jou het beste werkt. Hierdoor voel jij je zekerder, omdat je de kans op doorlekken verkleint. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt. Als je voor tampons kiest, zorg dan dat je ook altijd maandverband hebt voor ’s nachts. Je kunt een tampon maximaal acht uur lang dragen, dus als je niet vergeet de wekker te zetten om hem er op tijd uit te halen, is het geen goed idee om een tampon 's nachts te dragen. Als je verwacht ongesteld te worden, maar de menstruatie is nog niet begonnen, gebruik dan maandverband, geen tampon. Zodra je ongesteld bent, kun je overstappen op tampons. Als je nog geen of weinig bloedverlies hebt kan het inbrengen van een tampon als onplezierig worden ervaren. Bekijk in onderstaande artikelen hoelang je een tampon kunt inhouden en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt.

Wil jij meer weten of je al een kan beginnen met tampons gebruiken? Lees dan dit artikel.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding