Hoe kies je een tampon

Is voor jou het moment aangebroken waarop je zeker weet dat je tampons wil gaan gebruiken?

Dan is het handig om de feiten eerst te kennen voordat je besluit welke tampons het beste voor jou zijn. Tampons zijn makkelijk in te brengen als je eenmaal doorhebt hoe het moet. Ervoor kiezen of je tampons wilt gebruiken, is een zeer persoonlijke keuze. Sommige zullen er enthousiast over zijn, terwijl anderen ze misschien nog nooit hebben geprobeerd. Er is niet één beste menstruatie product, alleen wat goed voelt en voor jou werkt. Dus wat zijn de voor- en nadelen van tampons en hoe kies je er een?

Wat is een tampon

Laten we bij het begin beginnen door uit te leggen wat een tampon is. Een tampon bestaat uit samengeperste watten die je in je vagina inbrengt wanneer je ongesteld bent. Doordat de tampon in de vorm van een staafje is gemaakt kun je deze gemakkelijk inbrengen. Je kunt het zien als maandverband dat je vaginaal inbrengt. De tampon breng je vaginaal in en de samengeperste watten zullen zich vol zuigen met menstruatiebloed dat je baarmoeder verlaat.

Verschillende soorten tampons

Grofweg zijn er twee soorten tampons. Een die je met je vinger inbrengt en een die een inbrenghuls heeft om je te helpen de tampon in te brengen. Wat je ook kiest, ze zijn allebei even comfortabel als je ze eenmaal hebt ingebracht.

Sommige mensen geven de voorkeur aan tampons zonder inbrenghuls omdat ze meer controle hebben bij het inbrengen en het vinden van de plek die voor hen werkt.

Tampons met een inbrenghuls kunnen het inbrengen snel en gemakkelijk maken. Je bent er zeker van dat je tampon op de juiste plaats zit. Deze manier van inbrengen houdt ook je handen schoner. Al moet je sowieso altijd je handen wassen voor en na het inbrengen of verwijderen van een tampon. Handdesinfecterend middel werkt ook als je geen toegang hebt tot een wasbak.

Tampons met verschillende absorptie niveaus

Tampons zijn niet 'one size fits all'. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten: mini, normaal en super. Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt. Dit kan eerst even proberen zijn voordat je de juiste tampon hebt dat past bij de hoeveelheid menstruatiebloed van die dag. Tampons moeten ongeveer om de vier uur vervangen worden, en je kunt een tampon maximaal acht uur dragen.

Welke tampons zijn geschikt voor mij?

Het beste is om een ​​paar verschillende soorten tampons te proberen. Misschien heb je liever die met een inbrenghuls, of ontdek je een bepaald absorptievermogen dat goed samengaat met je menstruatie. Neem de tijd om verschillende soorten te proberen om te ontdekken wat het beste bij jou past.

Waarom tampons gebruiken

Of tampons bij jou passen of niet is een persoonlijke keuze. Sommige vrouwen gebruiken tampons, omdat ze handig vinden en omdat ze discreet zijn. Anderen gebruiken liever tampons, omdat ze het niet fijn vinden om het bloed te voelen lopen, of geen maandverband willen zien als ze naar het toilet gaan. Sommige vrouwen gebruiken ze graag bij bepaalde activiteiten, vooral bij het zwemmen, en vinden het een handige en makkelijke manier om met hun menstruatie om te gaan. Tampons zijn ook een goede optie als je een actief leven leidt, aan bepaalde activiteiten meedoet of strakke sportkleding draagt. Maar tampons zijn niet voor iedereen geschikt. Misschien vind je maandverband makkelijker in gebruik. En ook al is het een zeldzame aandoening, kun je je zorgen maken over het kleine risico op tamponziekte dat je loopt als je tampons gebruikt. Daarom besluiten sommige dames maandverband te blijven gebruiken. Tampons en maandverband zijn allebei even effectief en hygiënisch als je weet hoe je ze moet gebruiken, dus je kunt ze het beste allebei proberen en dan kiezen wat het beste bij jou past en wat jij het prettigst vindt.

Welke alternatieven zijn er voor tampons?

Maandverband is net zo absorberend en effectief als tampons, maar misschien vind je maandverband fijner dan tampons, omdat het inbrengen en verwijderen van tampons best lastig kan zijn. Maar veel vrouwen vinden dat het makkelijker wordt als ze het een paar keer gedaan hebben. Menstruatiecups verzamelen het bloed, in tegenstelling tot tampons die het bloed absorberen. Menstruatie ondergoed lijkt op gewoon ondergoed, maar zijn bedoeld om menstruatiebloed te absorberen. Lees meer over menstruatie producten en welke er voor jou geschikt zijn.

Verschillende methoden

Dubbele bescherming

Sommige vrouwen dragen zowel een tampon als maandverband voor extra bescherming. Dit is misschien een goed idee als je veel bloedverlies hebt, of als je net op tampons bent overgestapt en nog probeert uit te vinden welk absorptieniveau voor jou het beste werkt. Hierdoor voel jij je zekerder, omdat je de kans op doorlekken verkleint. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt. Als je voor tampons kiest, zorg dan dat je ook altijd maandverband hebt voor ’s nachts. Je kunt een tampon maximaal acht uur lang dragen en dit kan 's nachts dus langer zijn. Als je verwacht ongesteld te worden, maar de menstruatie is nog niet begonnen, gebruik dan maandverband, geen tampon. Zodra je ongesteld bent, kun je overstappen op tampons. Als je nog geen of weinig bloedverlies hebt kan het inbrengen van een tampon als onplezierig worden ervaren.

Wat je ook besluit om te gaan gebruiken, dit is een volledig persoonlijke keuze. Of dit nou gaat om het soort tampon of zelfs een ander type menstruatie product. Het enige dat telt, is dat je je veilig, comfortabel en zelfverzekerd voelt om fearless je dag door te brengen.

Bekijk in onderstaande artikelen hoelang je een tampon kunt inhouden en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt.

Wil jij meer weten of je al een kan beginnen met tampons gebruiken? Lees dan dit artikel.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder