Een tampon verwijderen

Als je voor het eerst een tampon gebruikt, dan vind je het misschien eng om hem te verwijderen.

Wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt of de mogelijkheden van hygiënische manier het menstruatiebloed opvangen aan het ontdekken bent dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook een tampon proberen.

Maar maak je geen zorgen. Een tampon verwijderen is makkelijk als je het op de juiste manier doet. Je leert het snel genoeg. Voordat je de tampon gaat vervangen is het belangrijk dat je eerst je handen wast. Extra op je hygiëne letten tijdens de menstruatie is namelijk extra belangrijk. Trek voorzichtig, maar stevig aan het touwtje en de tampon zou er zonder problemen uit moeten komen. Als je weerstand voelt bij het trekken en de tampon komt er niet makkelijk uit, dan moet je hem misschien langer laten zitten. Misschien is hij nog te droog.


Wanneer tampon verwijderen?

Je kunt je tampon het best ongeveer om de vier uur vervangen en je kunt je tampon maximaal acht uur veilig laten zitten. Wanneer je het gevoel hebt dat je gaat doorlekken of als het touwtje nat begint te worden is het tijd om de tampon te verwijderen. Om je zekerder te voelen kun je ervoor kiezen om naast een tampon ook een inlegkruisje te dragen. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt. Om te voorkomen dat je ’s nachts doorlekt kun je beter maandverband gebruiken.

Denk goed na over waar je je tampon weggooit. Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.


Tampon verwijderen pijnlijk?

Een tampon verwijderen mag geen pijn doen. Als hij er al vier uur of meer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan is je bloedverlies waarschijnlijk niet zwaar genoeg voor deze tampon. Dat betekent dat er niet genoeg lubricatie is tussen de tampon en je vaginawand, en daardoor ontstaat er wrijving als je aan het touwtje trekt. Doe wat kokosnootolie of olijfolie op je vingers om hem er makkelijker uit te krijgen. Of ga eerst plassen voordat je de tampon verwijdert, zodat je vaginaspieren zich ontspannen.

De beste manier om pijn en ongemak te voorkomen bij het verwijderen van tampons is te zorgen dat je het juiste absorptieniveau hebt voor jouw bloedverlies, en dat je alleen een tampon gebruikt als je ook echt ongesteld bent. Gebruik maandverband tot je echt ongesteld bent, en doe dat ook als je bloedverlies aan het einde van je menstruatie geleidelijk afneemt. Als je iets nodig hebt om je ondergoed voor en na je menstruatie te beschermen, doe dat dan niet met een tampon. Ze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik, omdat ze te absorberend zijn. Gebruik in plaats daarvan een inlegkruisje voor deze tussendagen.

Als je pijn blijft houden bij het verwijderen van een tampon, ga dan naar je huisarts om te laten controleren of je een infectie of een vaginale afwijking hebt. Je kan ook gaan voor de alternatieven zoals maandverband of menstruatiecups.


Tampon kwijt

Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek. Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers. Het kan soms helpen om een klein beetje te persen. Als het met deze tips niet lukt om je tampon te verwijderen bel dan direct je arts. Een tampon te laten zitten kan gevaarlijk zijn.


Tampon vergeten

Een tampon kun je maximaal 8 uur laten zitten. Wanneer je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom, dus het is belangrijk dat je dat niet doet. Ben jij je tampon vergeten en ervaar jij een van de volgende symptomen zoals hoge koorts, diarree, braken, griepachtige symptomen, duizeligheid, rode ogen, lippen en tong en/of uitslag die lijkt op zonnebrand. Bel dan zo snel mogelijk een arts en vraag om medisch advies.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik een tampon?

Om een tampon te verwijderen trek je voorzichtig maar stevig aan het touwtje, en dan zou hij er makkelijk uit moeten komen. Als de tampon er al vier uur of langer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan heb je misschien een kleinere nodig die beter bij jouw bloedverlies past.

Hoe gooi ik een tampon weg?

Wikkel de tampon na het verwijderen in toiletpapier en gooi hem in de gewone afvalbak of in de afvalbak voor hygiëneproducten. Spoel hem niet door het toilet; dit kan een verstopping veroorzaken. Was altijd je handen na het verwijderen van een tampon.

Wat moet ik doen als het verwijderen van een tampon pijn doet?

Een tampon verwijderen mag geen pijn doen. Als hij er al vier uur of meer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan is je bloedverlies waarschijnlijk niet zwaar genoeg voor deze tampon. Gebruik het juiste absorptieniveau voor jouw bloedverlies, en gebruik alleen tampons als je ook echt ongesteld bent. Als je pijn blijft houden bij het verwijderen van een tampon, ga dan naar je huisarts om te laten controleren of je een infectie of een vaginale afwijking hebt.

Bekijk in onderstaande artikelen hoe je een tampon kiest, hoe je een tampon inbrengt en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt. Wil jij meer weten of je al een kan beginnen met tampons gebruiken? Lees dan dit artikel.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding