Hoelang kan ik een tampon inhouden?

Misschien vraag je je af hoe lang je een tampon kunt laten zitten.

En als je voor de eerste keer tampons gaat gebruiken, is het normaal dat je vragen hebt. Hoelang je een tampon kunt dragen, hangt af van de fase van je menstruatie en hoe zwaar je bloedverlies is. Tampons kunnen het best ongeveer om de vier uur vervangen worden. En als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten.

Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om een nieuwe tampon in te brengen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dan van je menstruatie, dus moet je waarschijnlijk je tampon de eerste paar dagen vaker vervangen.


Slapen met tampon

Het is geen enkel probleem om ’s nachts een tampon te gebruiken. Maar het is belangrijk om hem niet langer in te houden dan veilig is. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dan kun je ’s nachts beter maandverband gebruiken. Als je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom, dus het is belangrijk dat je dat niet doet.


Sporten met tampon

Je kunt rustig sporten en andere activiteiten doen, terwijl je een tampon draagt. De tampon zit namelijk goed verstopt en blijft op zijn plek zitten, hoeveel je ook beweegt. Maar je V-zone kan na het sporten gaan zweten, waardoor bacteriën worden aangetrokken en je vatbaarder bent voor vaginale infecties. Dus doe na het sporten een nieuwe tampon in. Zorg dat je handzeep bij je hebt voor het geval dat de sanitaire voorzieningen om je tampon te vervangen niet goed zijn.

In tegenstelling tot maandverband kun je tampons wel gebruiken bij het zwemmen, dus hoef je je geen zorgen te maken over vlekken in je badpak. Doe een nieuwe tampon in voordat je gaat zwemmen en stop het touwtje goed onder je zwemkleding of tussen je schaamlippen, zodat hij niet te zien is. En haal je tampon er zo snel mogelijk na het zwemmen weer uit. Je tampon zal wat water uit het zwembad absorberen, dus is hij na het zwemmen niet meer zo effectief. En de tampon kan met dat water ook bacteriën hebben geabsorbeerd, dus ook vanuit hygiënisch oogpunt is het handig om je tampon direct te vervangen. 

Tampons: wat je wel en niet moet doen

Elke vier uur
Eerste

Vervang je tampon ongeveer om de vier uur.

Klok
Twee

Draag een tampon niet langer dan acht uur.

Bed
Derde

Doe een nieuwe tampon in voordat je naar bed gaat.

Veelgestelde vragen

Hoelang mag ik een tampon laten zitten?

Hoelang je een tampon kunt laten zitten, hangt af van de fase van je cyclus en hoe zwaar je bloedverlies is. Je kunt je tampon het best ongeveer om de vier uur vervangen. En als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Tijdens je menstruatieperiode is hygiëne extra belangrijk. In het artikel ‘belang van hygiëne tijdens je menstruatie’ lees je waarom.

Kan ik 's nachts als ik slaap een tampon gebruiken?

Het is veilig om ’s nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dat kun je ’s nachts beter maandverband gebruiken. Lees in het artikel 's Nachts doorlekken voorkomen’ wat je kunt doen om in de ochtend in een schoon bed wakker te worden.

Kan ik een tampon gebruiken als ik ga sporten?

Tijdens het dragen van een tampon kun je alle sporten en activiteiten ondernemen die je maar wilt. Maar je V-zone kan na het sporten gaan zweten, waardoor bacteriën worden aangetrokken en je vatbaarder bent voor infecties. Vervang je tampon zodra je klaar bent met sporten, doe een nieuwe tampon in voordat je gaat zwemmen en vervang hem zo snel mogelijk na het zwemmen.

Wat als ik veel bloedverlies heb?

Normaal gezien verlies je het meeste bloed aan het begin van je menstruatie, dus moet je waarschijnlijk je tampon de eerste paar dagen vaker vervangen. Als je merkt dat je tampon vaker dan om de vier uur moet vervangen, dan heb je waarschijnlijk een tampon met een hoger absorptieniveau nodig. Wanneer je veel bloedverlies hebt, kun je er ook voor kiezen om zowel een tampon als maandverband voor extra bescherming te gebruiken. Hierdoor voel jij je zekerder, omdat je de kans op doorlekken verkleint. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.

Ontvang onze nieuwste updates!

Bekijk in onderstaande artikelen hoe je een tampon kiest, hoe je een tampon inbrengt en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt. Wil jij meer weten of je al een kan beginnen met tampons gebruiken? Lees dan dit artikel.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding