hygiene tijdens menstruatie

Vanaf de puberteit is vrouwelijke intieme hygiëne belangrijk. En niet alleen vanwege je menstruaties.

Ook, omdat je vanaf de puberteit meer zweet dan vroeger, en dat zweet heeft een sterke geur. Als je je oksels en intieme zone schoon houdt, ruik je fris en voel je je prettig.

Natuurlijk is je persoonlijke hygiëne tijdens je menstruatie extra belangrijk. Je wilt niet alleen je intieme zone schoon en fris houden, maar als je ongesteld bent, ben je ook gevoeliger voor bacteriële infecties vanwege de verandering in de pH-balans van je vagina. Dus door de intieme zone twee keer per dag te wassen weet je niet alleen zeker dat je fris ruikt, maar ook dat je geen risico loopt op infecties.


Vagina wassen

Doe elke dag schoon ondergoed aan en vervang je maandverband of tampon regelmatig om menstruatiegeurtjes te voorkomen. Of je tijdens je menstruatie nu maandverband gebruikt zoals ultradun maandverband of tampons, vervang deze vier tot vijf keer per dag. Wanneer je bloedverlies op zijn hevigst is, zoals tijdens de eerste twee dagen van je menstruatie, is het belangrijk dit vaker te doen. En gebruik een speciaal maandverband voor de nacht als je naar bed gaat. Dit beschermt je tegen ’s nachts doorlekken en houdt je nachtkleding en beddengoed schoon. Het belangrijk om tampons na vier uur te verwijderen. Een tampon kun je maximaal acht uur veilig laten zitten. Als je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom. Gebruik je menstruatiecups? Lees dan in het artikel over menstruatiecups wat je kan doen voor je persoonlijke hygiëne.

Als je ongesteld bent, kun je beter geen strakke kleding of stoffen dragen die niet 'ademen', zoals synthetische stoffen, omdat die meer vocht en warmte vasthouden waarin bacteriën graag leven. Gebruik katoenen ondergoed en loszittende kleding om fris en droog te blijven. En gebruik geen vaginale deodorant of intieme spray. Deze producten heb je echt niet nodig en ze kunnen zelfs irritatie veroorzaken.

Verder is het slim om na het sporten ander ondergoed en andere kleding aan te doen, want zweet in je vagina geeft een nare geur en dat is natuurlijk niet fijn. Als je je na een toiletbezoek afveegt, veeg dan van voren naar achteren om te voorkomen dat je schadelijke bacteriën naar je vagina brengt. Zorg er altijd voor dat je veilige seks hebt. Dat geldt des te meer wanneer je seks hebt, terwijl je ongesteld bent. Er is dan namelijk een verhoogd risico op het doorgeven of krijgen van bloedoverdraagbare aandoeningen.


Onaangename geur van onderen

Mocht je je nog steeds zorgen maken over je menstruatiegeur, vergeet dan niet dat het volkomen normaal is dat je vagina een lichte, ongevaarlijke geur heeft. Als je jezelf goed schoonhoudt, maar toch last hebt van een sterke geur, ga dan naar je huisarts: dan zou je een infectie kunnen hebben. Dan heb je vaak ook last van stinkende afscheiding. Wanneer je last hebt van doorbraakbloedingen of onregelmatige menstruaties door bijvoorbeeld de overgang kan het extra lastig zijn om je intieme hygiëne te onderhouden. Gebruik uit voorzorg altijd een inlegkruisje. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor.

Probeer met deze tips dus om je schoon te blijven voelen, zodat je elke dag prettig doorkomt.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding