Period pads, tampons, menstrual cups, period pants and V-Flow indicators on a pink background.

Je menstruatie kan heel wat zijn, vooral als je hevig menstrueel bloedverlies hebt en niet zeker weet welke producten je hiervoor moet kiezen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Als je last hebt van hevige menstruaties dan ben je waarschijnlijk maar al te bekend met het idee alsof je elke keer weer een bloederige Niagara Falls hebt. We begrijpen dat het overweldigend kan zijn maar geloof ons, je bent niet alleen! Een op de vijf heeft last van hevig menstrueel bloedverlies, ook wel menorragie genoemd. Dit zijn ongeveer 800.000 vrouwen+ per jaar in Nederland [1].

We hebben het over een hevige menstruatie wanneer je ongeveer een theekopje (120 ml) bloed verliest tijdens je menstruatie. Om dat in perspectief te brengen, dat is het dubbele van het gemiddelde bloedverlies tijdens een menstruatie [2]. Hoewel de meesten van ons misschien niet met een lepel naar de wc gaan om het te meten, kun je hevig bloedverlies wel herkennen als: 
  • je menstruatie meer dan 7 dagen duurt
  • je bloedproppen hebt ter grootte van een muntstuk die je uit je vagina voelt persen (wat meerdere keren in één periode kan gebeuren); 
  • je jouw menstruatieproducten vaak moet vervangen - misschien word je meerdere keren per nacht wakker om ze te vervangen; of 
  • je gewend bent bloedvlekken in je kleren te krijgen, omdat je menstruatieproducten niet goed werken bij je bloedverlies.

Het is helemaal oké om thuis te blijven met een warme kruik als je menstruatie weer toeslaat, maar het moet niet bepalen of je wel of niet uitgaat met vrienden of dat je niet dat ene grote werkproject kan afmaken. Hoewel het misschien niet leuk is om elke cyclus weer opnieuw mee te maken, er zijn manieren om je te helpen met een hevige menstruatie zodat je onbevreesd door het leven kunt gaan. Wanneer je menstruaties het moeilijk maakt om door te gaan met je dagelijkse activiteiten dan is het belangrijk om een doktersbezoek in te plannen.

De voorbereiding

Of je nu de menstruatie pro bent die verschillende tips zoekt of iemand die de veranderingen in een menstruatie onder de knie probeert te krijgen na een bevalling of tijdens de perimenopauze; anticiperen op wat er komen gaat kan ervoor zorgen om je minder angstig te voelen. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet die hierbij kunnen helpen.

Een menstruatie tracker

Een van de beste manieren om jouw menstruatie vooruit te plannen is als je weet wanneer ze komen. Met een menstruatie tracker kun je dit bijhouden, zodat je precies weet wanneer het zo ver is en je niet voor verrassingen komt te staan. Het bijhouden van je menstruatie en je hoeveelheid bloedverlies kan ook handig zijn om te bepalen welk menstruatieproduct voor jou het beste is.

Voorraadje inslaan

Die plotselinge, scherpe steek in je buik, de stemmingswisselingen en het hebben van vochtig ondergoed - er zijn maar weinig dingen vergelijkbaar met de angst dat je ongesteld bent geworden en je er nog niet klaar voor bent. Maar we hebben een oplossing voor je! Sla ruim van tevoren al je menstruatie benodigdheden in, inclusief een warme kruik en misschien zelfs al wat pure chocolade!

Voorbereiding is het halve werk zeggen ze toch altijd? Het is daarom een goed idee om rond de start van je menstruatie wat reserve producten met een hoog absorptieniveau of zelfs een paar extra onderbroeken mee te nemen (voor het geval dat). Een andere tip: waarom niet op verschillende plekken een paar producten bewaren, zoals in de badkamer, je tas of je kluisje op school? Het zou zo maar de dag kunnen redden.

Hoe ga je om met hevige menstruatie? Kies het juiste menstruatie product voor jou

Het goede nieuws is dat er op het gebied van menstrueren veel producten zijn die je kunnen helpen jouw bloedverlies onder controle te houden. Het lastige is alleen om te weten welke voor jou het meest geschikt zijn. Maar geen zorgen, wij helpen je!

Wat zijn de meest absorberende producten voor hevig bloedverlies?

Als algemene vuistregel geldt dat het absorptieniveau op maandverband verpakkingen aangeeft of ze geschikt zijn voor hevig bloedverlies. De meeste hebben symbolen die aangeven hoeveel menstruatiebloed ze kunnen vasthouden, van licht tot superzwaar. Let bij Libresse bijvoorbeeld op de V-Flow indicator op de voorkant van de verpakking (een V met rode lijnen erin). Hoe hoger het rood in de V, hoe beter het product absorbeert. Dus kies voor je zwaarste dagen de producten met een volledige rood gevulde V voor extra bescherming, zoals onze Libresse V-Protection Ultra Long+ maandverband.

Een goede nachtrust kan een enorm verschil maken voor ons humeur, vooral tijdens onze menstruatie. Dit is niet gemakkelijk wanneer je je zorgen maakt over je menstruatie of meerdere keren per nacht uit bed moet om je maandverband te verwisselen. Een manier om te voorkomen dat je door je pyjama heen bloedt, is het dragen van maandverband dat speciaal ontworpen is voor de nacht - met of zonder vleugels, wat voor jou het meest comfortabel voelt. Maandverband voor de nacht met een hoog absorptievermogen, zoals onze Libresse Goodnight Ultra+ Extra maandverband met vleugels, geven je tot 10 uur lang maximale bescherming gedurende de nacht, ongeacht in welke positie je slaapt.

Tampons

Je menstruatie verandert waarschijnlijk elke dag en je tampon kan dat ook. Tampons zijn er in verschillende absorptieniveaus om je menstruatie zowel op de zwaarste als op de lichtste dagen op te vangen. Kies dus voor een hogere absorptie om je maximale bescherming en comfort te bieden als je hevig bloedverlies hebt. Een tampon is ook een goede keuze als je bescherming zoekt tijdens het sporten of zwemmen.

Om erachter te komen welk absorptieniveau voor jou het beste is, moet je meestal wat testen en proberen. In het algemeen geldt: als je tampon binnen een paar uur helemaal doorweekt is, ga dan een absorptieniveau omhoog, maar als het ongemakkelijk voelt om te verwijderen, kies dan voor een lager niveau. In alle gevallen geldt dat je een tampon niet langer dan 8 uur moet dragen, dus probeer het elke 4-6 uur te vervangen.

Menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed is een alternatief voor maandverband en tampons. Het is ontworpen om je meer vrijheid en comfort te geven. Ze zien eruit en voelen aan als gewoon ondergoed, maar absorberen je bloedverlies zoals een maandverband. Ook kunnen ze gewassen en steeds opnieuw gebruikt worden, waardoor ze een geweldige duurzame optie zijn als je op zoek bent naar een milieuvriendelijk menstruatieproduct.

Als je eerder maandverband en tampons hebt gedragen, kun je bij de overstap naar een menstruatie ondergoed denken: "zal het genoeg zijn?". Het is begrijpelijk dat je twijfelt, vooral als je voor het eerst iets nieuws probeert. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om de overstap te maken, want er is menstruatie ondergoed die speciaal ontworpen is voor hevig bloedverlies, zodat jij je dag kunt voortzetten, wat het leven je ook voorschotelt.

Menstruatiecups

Menstruatiecups zijn een andere milieuvriendelijke herbruikbare optie die kan worden gebruikt om veel bloedverlies op te vangen. Het is letterlijk een cup voor je menstruatie, die in je vagina wordt ingebracht en het menstruatiebloed opvangt (in plaats van het te absorberen, zoals tampons of maandverband). De meeste menstruatiecups kunnen tot drie keer meer bloed opvangen dan een gewone tampon, waardoor ze een goede optie zijn om veel bloedverlies op te vangen [3].

Het idee om een cup in je vagina te stoppen kan vreemd lijken, zo niet ongemakkelijk. Maar dat is nergens voor nodig. De cups zijn gemaakt van siliconen van medische kwaliteit, waardoor ze zacht en flexibel zijn en met je lichaam mee bewegen. Als je het voor de eerste keer gaat gebruiken is het normaal dat je je wat angstig voelt. Probeer je te ontspannen en haal diep adem terwijl je de cup inbrengt, net als bij het inbrengen van een tampon. Het is niet erg als het de eerste keer niet past, je kunt hem altijd verwijderen en opnieuw proberen!

Selfcare hoog op je lijstje

Omgaan met menstruaties betekent goed voor jezelf zorgen, zowel mentaal als emotioneel. Hoewel we misschien de druk voelen om door te gaan, zijn er momenten waarop we ons niet schuldig moeten voelen om onze behoeften voorop te stellen (en dit is er één van!). Of we nu een lekker warm bad nemen, rustige oefeningen doen, veel water drinken of voldoende slapen, er zijn veel manieren waarop we aan selfcare kunnen doen tijdens onze menstruatie.

Onthoud dat menstruatie een normaal onderdeel van het leven is en dat je het beste naar je lichaam kunt luisteren. Hoe beter je het begrijpt, hoe gemakkelijker het wordt om keuzes te maken die het best bij je passen.

Uiteindelijk gaat het er bij het kiezen van de juiste menstruatieproducten om hoe comfortabel en beschermd ze je laten voelen. Je hoeft er niet slechts één te kiezen. Probeer verschillende producten en absorptieniveaus te combineren, afhankelijk van je bloedverlies. Het kan lastig zijn en in het begin wat moeite kosten, maar op de lange termijn is het de moeite waard!

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1] Isala

[2]RTL Nieuws

[3] Katoen & Ko

Libresse Ultra CourV maandverband

Gratis sample ontvangen?

Onze Libresse Ultra CourV maandverband vormt zich naar jouw lichaam en beweegt gemakkelijk me je mee. Zo voel jij je altijd fris en beschermd! Vraag nu een gratis proefpakket aan en ervaar het zelf.

Lees verder