vrouw mediteren

Stress heeft vaak een negatieve invloed op je, zowel lichamelijk als geestelijk.

Als we onder druk staan of ons gestrest voelen dan is er meestal iets in ons leven dat een kleine wending neemt. Dit kan een verandering in je stemming zijn, een verhoogde bloeddruk of een andere eetlust.

Het is dan ook niet gek dat stress op verschillende manieren je menstruatiecyclus kan beïnvloeden. Hoewel deze problemen vaak klein zijn, is het wel belangrijk dat je je probeert te ontspannen en erop vertrouwt dat je lichaam doet wat het moet doen.

Laten we eens kijken op welke manieren stress je cyclus kan beïnvloeden, zodat jij je er beter op kan voorbereiden.

Late menstruatie door stress

Het komt vaak voor dat stress een onregelmatige cyclus veroorzaakt. Heb je een stressvolle periode? Maak je dan geen zorgen als je een keer te laat, te vroeg of helemaal geen menstruatie hebt. Er blijkt zelfs een verband te zijn tussen een stressvolle carrière en een korte menstruatiecyclus. Maar waarom beïnvloed stress je menstruatie op deze manier?

De hypothalamus is een deel van onze hersenen dat gaat slapen in een tijd van stress. Dit deel is echter ook verantwoordelijk voor het regelen van je hormoonspiegels. Het triggert je eierstokken om oestrogeen en progesteron te produceren. Deze hormonen zijn weer verantwoordelijk voor je menstruatie. Als je hypothalamus dus gaat slapen in stressvolle tijden dan kan dit je menstruatiecyclus volledig in de war brengen [1].

Hoewel een latere of onregelmatige menstruatie eng kan lijken, is het niets om je zorgen over te maken. Het betekent namelijk niet dat je menstruatie voor altijd weg is. Probeer tot rust te komen en je lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om te resetten en zich aan te passen in stressvolle periodes. Je lichaam kan tenslotte heel goed voor zichzelf zorgen.

Kan stress spotting veroorzaken?

Ja, net zoals stress je menstruatie kan uitstellen kan het ook spotting veroorzaken tussen je menstruaties in. Dit komt ook door de hypothalamus en betekent meestal dat je hormonen verward zijn of er een ovulatie moet plaats vinden. Hoewel het alamerend kan zijn om bloedingen te hebben middenin je menstruatiecyclus, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken, tenzij het vaker gebeurt.

Heb je last van tussentijdse spotting? Misschien is het dan fijn om wat inlegkruisjes bij de hand te hebben, zodat je altijd voorbereid bent op het onverwachte. Als je je er zorgen over maakt dan kun je ook altijd contact opnemen met je huisarts voor deskundig advies.

Kan stress mijn PMS verergeren?

Het is heel vervelend, maar stress kan er zeker voor zorgen dat je PMS symptomen verergeren. Uit onderzoek [2] is gebleken dat vrouwen+ die stress hebben aan het begin van hun menstruatiecyclus tot vier keer meer kans hebben op ernstige PMS symptomen. Dit in vergelijking met vrouwen+ die zich niet gestrest voelden.

Het is zeker niet ideaal, want we weten hoe zwaar PMS symptomen soms kunnen zijn. Probeer je niet al te veel zorgen te maken hierover. Geen in plaats daarvan prioriteit aan manieren om rustig en ontspannen te blijven.

Stress en je menstruatie

Hoewel het bijna onmogelijk is om stress helemaal te vermijden, is het belangrijk om wat tijd voor jezelf vrij te maken om er goed mee om te gaan. Doe dit vooral rond je menstruatie.

Misschien heb je er helemaal geen zin in, maar het is altijd goed om regelmatig te bewegen. Sporten verlicht namelijk niet alleen je stressniveau, maar het verbetert ook je stemming en vermindert eventuele menstruatiepijn. En maak je geen zorgen, je hoeft je niet enorm in te spannen. Een stevige wandeling, een lichte stretch of rustig baantjes zwemmen kan al helpen.

Het is ook belangrijk om je menstruatiecyclus bij te houden. Op deze manier weet je dat je net voordat je ongesteld wordt je jezelf wat extra tijd moet geven om te ontspannen en tot rust te komen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren voor het slapen gaan, naar muziek luisteren, je telefoon uitzetten, een warm bad nemen of gewoon wat tijd vrij maken om jezelf af te zonderen.

In de meeste gevallen heeft stress weinig invloed op je menstruatie en is het niets om je al te veel zorgen te maken als je een keer te laat of niet ongesteld bent geworden. Plan een afspraak in met je dokter als jij je ergens zorgen over maakt. Wie kent je lichaam immers beter dan jij zelf?

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Ruud Meulenberg

[2] Praktijk Hormoonbalans