Is je menstruatie normaal?

Meisjes vragen zich vaak af of hun menstruatie wel normaal is. Dat komt vooral doordat wanneer ze beginnen met menstrueren.

Deze twijfel komt vooral als net begint met menstrueren in de puberteit en ze nog erg moeten wennen aan het ongesteld zijn.

Maar maak je geen zorgen. Je denkt er al snel heel anders over. Als we het trouwens hebben over wanneer menstruaties beginnen, hoelang ze duren en wat de symptomen zijn, dan is de definitie van een 'normale' menstruatie behoorlijk breed.

Vrouwen worden gemiddeld tussen hun elfde en vijftiende levensjaar voor het eerst ongesteld. Een normale menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar kan ook 21 of 35 dagen duren. In de puberteit zijn de menstruaties aan het begin nog onregelmatig, kunnen ze langer duren of de ongesteldheid vaker voorkomen omdat het tijd nodig heeft om een patroon te ontwikkelen. Na de puberteit ontwikkelen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus, met ongeveer evenveel tijd tussen de menstruaties, die ook allemaal ongeveer even lang duren. Het bloeden houdt ongeveer twee tot zeven dagen aan, met een gemiddelde van vijf dagen.


Zware menstruatie

Het bloeden is meestal het hevigst op de eerste twee dagen van je menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies tijdens een normale menstruatie is ongeveer twee tot drie eetlepels of 30 tot 40 ml. Maar vergeet niet dat het altijd veel meer lijkt dan het in werkelijkheid is. Dit kan vooral in de nacht lastig zijn omdat hierdoor de kans op doorlekken groter wordt. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies dan gemiddeld en moeten misschien vaker hun maandverband vervangen. Of maandverband gebruiken met een hoger absorptieniveau. Als je langer dan zeven dagen bloedt tijdens je menstruatie, als je grote bloedproppen hebt of als je menstruatie zo hevig is dat je steeds weer je maandverband moet verwisselen, dan zou je hemofilie kunnen hebben.


Menstruatiepijn

Op het moment dat een vrouw het meeste bloed verliest, is het bloed meestal rood van kleur. Op lichtere dagen kan het bloed roze, bruin of zwart zijn. Dat is allemaal volkomen normaal. Hormonale veranderingen voordat je ongesteld wordt, kunnen lichamelijke en emotionele symptomen veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen last van zogeheten menstruatiepijn of menstruatiekrampen. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Andere lichamelijke symptomen zijn diarree of rugpijn, een opgeblazen gevoel en misselijkheid, of grotere borsten. Sommige vrouwen zijn vlak voordat ze ongesteld worden verdrietig, huilerig of prikkelbaar. Dit zijn symptomen die bij PMS horen (premenstrueel syndroom). Niet leuk, maar wel volkomen normaal.

Je kunt de pijn en ongemakken verlichten met pijnstillers die verkrijgbaar zijn zonder recept, licht sporten en met een hotpack of warme kruik op je buik. Lekker met een dekentje op de bank gaan liggen, wordt ook sterk aangeraden. Je huisarts kan een sterkere pijnstiller voorschrijven als menstruatiepijn een groot probleem voor je is. Symptomen zoals een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid worden meestal minder als de menstruatie begint en verdwijnen kort na de menstruatie helemaal.

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding