Vakantiebenodigdheden

We weten het allemaal: Moeder Natuur kiest niet altijd de beste momenten uit.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat je de menstruatie die net in een vakantie valt of tijdens een zwemwedstrijd komt, moet accepteren. Een menstruatie stoppen, of in ieder geval uitstellen, is mogelijk. Een andere manier om moeder natuur een handje te helpen is door de menstruatie op te wekken. Als je eenmaal hebt uitgevonden hoe je je menstruaties af en toe kunt regelen, dan heb je wat meer controle over de situatie. Dit kan vooral handig zijn als je last hebt van een onregelmatige menstruatie cyclus. Hier zijn de feiten over hoe je een menstruatie kunt stoppen of uitstellen.


Menstruatie uitstellen

Als je de combinatiepil gebruikt, kun je je menstruatie uitstellen door twee pilstrips achter elkaar door te slikken. Dus zonder stopweek [1]. Een andere anticonceptie waarmee je ongesteldheid kunt uitstellen is de hormoonring of de hormoonpleister. Als je net zoals de pil de stopweek overslaat, kun je je ongesteldheid uitstellen. Met een ring of pleister kan dit maximaal 6 weken. Met de anticonceptie pil kan dit wel langer. Het is belangrijk om dit met je huisarts, gynaecoloog of praktijkverpleegkundige te bespreken voordat je hiermee begint. Zij kunnen je vertellen of het veilig voor je is en of het mogelijk is om je menstruatie uit te stellen met de anticonceptie die jij gebuikt. Als je een andere anticonceptiepil gebruikt, kun je misschien overstappen naar de combinatiepil om je menstruatie te kunnen uitstellen [2]. De stopweek overslaan biedt trouwens geen garantie. Het is mogelijk dat je doorbraakbloedingen krijgt.


Menstruatie uitstellen zonder anticonceptie

Als je geen anticonceptiepil, ring of pleister gebruikt, vraag dan aan je huisarts of er andere manieren zijn om je menstruatie uit te stellen. Als je geen andere gezondheidsproblemen hebt, kun je medicatie of hormoon voorgeschreven krijgen (progestageen) om ervoor te zorgen dat je menstruatie niet op een ongewenst moment komt. Dit zijn lynestrenol of norethisteron. Dit is geen anticonceptie middel. Als je deze pil slikt kun je als nog zwanger worden. Het is ook mogelijk om zwanger te worden als je ongesteld bent.


Menstruatie stoppen

Niemand heeft nog uitgevonden hoe je een menstruatie stopt als het bloeden al begonnen is. Maar als je je combinatiepil meteen gaat gebruiken op het moment dat het bloeden begint, dan zou dat je menstruatie korter en lichter moeten maken [3]. Het juiste gebruik van pijnstillers die verkrijgbaar zijn zonder recept vermindert de zwelling van de baarmoederwand, waardoor het bloeden en de pijn ook minder worden.


Menstruatie uitstellen natuurlijke manier

Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen [4]. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan, kamille. Ook frambozenthee en brandnetelthee zouden het bloeden moeten verminderen. Neem altijd contact op met je huisarts voordat je deze kruidenmethodes gaat proberen.

We weten dat het prima is om je menstruatie af en toe uit te stellen, maar het is nog niet bewezen of het ook op de lange termijn veilig is. Neem dus geen risico met je gezondheid. Voor iets simpels als menstruatie is dat het niet waard. Heb jij je menstruatie uitgesteld en ben je vervolgens niet ongesteld geworden? Lees in het artikel 'waarom word ik niet ongesteld’ wat hier de reden van kan zijn. Ben je vaak ongesteld en heb je daarom vragen je je menstruatie kunt uitstellen? Lees dan het artikel 'waarom ben ik zo vaak ongesteld' wat hier de reden van kan zijn.

Lees verder op onze website voor meer informatie over je menstruatie. Daarnaast kun je gebruik maken van een menstruatiekalender. Met een dergelijke kalender kan je je menstruatieperiode beter voorspellen en is het mogelijk om je sociale leven te synchroniseren met je menstruatiecyclus.

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding