's Nachts doorlekken voorkomen

Wakker worden en ontdekken dat je bent doorgelekt: niet de beste manier om je dag te beginnen.

Een menstruatie kan heel wat ongemakken met zich mee brengen want naast menstruatiepijn of de hormonen die door je lichaam razen kun je ook vervelende vlekken maken in je nachtkleding of beddengoed. En dat hoeft niet te gebeuren als je de juiste bescherming hebt. Waarom heb je 's nachts extra bescherming nodig om doorlekken te voorkomen? Dat zit zo: als je ligt, stroomt het bloed anders dan wanneer je staat. Daarom heb je maandverband voor 's nachts nodig, zoals Libresse Ultra Goodnight.

Maandverband voor 's nachts is langer aan de achterkant dan een normaal maandverband. Omdat het bloed zich onder je billen verzamelt als je op je rug slaapt, zorgt de extra lengte ervoor dat je niet doorlekt. Het maandverband kan ook scheef gaan zitten als je veel beweegt in je slaap, waardoor het bloed ernaast lekt. Dankzij de uniek gevormde kern van Libresse-maandverband volgt het je lichaamsbewegingen, waardoor doorlekken wordt voorkomen. Je kunt dus rustig slapen.

Lees hoe je een maandverband kunt gebruiken

Ken je cyclus

Als je pas kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden en je weet je menstruatiecyclus nog niet zo goed of je bent onregelmatig ongesteld dan kan het sneller gebeuren dat je ‘s nachts wordt verrast met een menstruatie. Ook kan je last hebben van doorbraakbloedingen. Om doorlekken te voorkomen kan je voor de zekerheid altijd een maandverband of inlegkruisje in doen. Dit is afhankelijk van hoe hevig de ongesteldheid bij jou aan het begin is.

Slapen met tampon

Het advies is om een tampon om de vier uur te verwisselen. Dit ook om doorlekken te voorkomen. Je kunt een tampon maximaal acht uur dragen. Dat betekent dat je een tampon 's nachts kunt dragen, als je maar in de gaten houdt dat je acht uur later opstaat om hem te vervangen. Het is misschien makkelijker voor je om 's nachts maandverband te dragen als je graag uitslaapt. Als je veel bloedverlies hebt dan je kan je voor de zekerheid ook naast een tampon een maandverband gebruiken.

Hoe je 's nachts doorlekken voorkomt

Pyjama
Pyjamabroek

Dit is een extra beschermlaag tussen jou en het beddengoed waardoor je minder snel zult doorlekken.

Extra ondergoed
Extra ondergoed

Een extra slip over je normale slip kan eventueel doorlekken voorkomen. Neem een dikkere, katoenen slip in een donkere kleur waar je geen vlekken op ziet.

Handdoek
Oude handdoek

Leg een oude handdoek onder je billen als je naar bed gaat. Dit voorkomt eventueel doorlekken en beschermt het beddengoed.

Toiletpapier
Extra opvulling

Vouw een paar velletjes toiletpapier in de lengte en leg dit onder je nachtmaandverband in je ondergoed voor extra absorptie.

Matrasbeschermer
Matrasbescherming

Een matrasbeschermer voorkomt dat er een blijvende donkere vlek in je matras komt. Als je niet thuis slaapt, neem er dan één mee.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding