's Nachts doorlekken voorkomen

Wakker worden met menstruatiebloed op je lakens is niet de beste manier om je dag te beginnen.

Wie wil er nou wakker worden en erachter komen dat je eigenlijk meteen de was moet gaan doen? Dit kan anders! Wij vertellen je hoe jij jezelf het beste kunt beschermen en geven je tips en trucs om de nachten tijdens je menstruatie goed door te komen.

De zwaartekracht

Wanneer we ongesteld zijn dan is zwaartekracht een handige bondgenoot om te hebben. Het zorgt er namelijk voor dat ons menstruatiebloed precies op de absorberende delen van onze menstruatieproducten valt, of we nu zitten of lopen. Maar in de nacht, als we liggen dan kan zwaartekracht ons menstruatiebloed naar andere gebieden brengen, vooral richting je rug. En niet elk product kan dit aan. Sommige producten eindigen zelfs schuin, waardoor het kan gebeuren dat je doorlekt, vooral als je ‘s nachts ook nog is veel draait. Geen wonder dat goed slapen voor velen van ons de grootste droom is als we ongesteld zijn. Maar geef het nog niet op! Er zijn stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je 's nachts doorlekt, zodat je in de ochtend niet hoeft uit te zoeken hoe je bloedvlekken verwijdert.

Kies het juiste menstruatieproduct

Een goede nachtrust tijdens je menstruatie komt vaak neer op het kiezen van het juiste menstruatieproduct. Kies niet een product wat comfortabel is, maar wat het beste werkt voor jouw bloedverlies. Dit kan de sleutel zijn tot rustige nachten als je ongesteld bent.

Maandverband

Niet alleen is maandverband de meest voor de hand liggende keuze, het is ook een zeer betrouwbare keuze als je op zoek bent naar een manier om ‘s nachts doorlekken te voorkomen. Het succes van je missie hangt af van het vinden van maandverband dat speciaal is ontworpen om in de nacht te dragen. Maar hoe kies je nu het juiste?

Ga voor maandverband die speciaal ontwikkeld is voor de nacht en die een hoog (of zelfs super hoog) absorptieniveau aangeven. Je kunt dit zien op de voorkant van een verpakking, waar het in woorden staat of met symbolen wordt aangegeven hoeveel menstruatiebloed het kan vasthouden. Let bij Libresse menstruatieproducten bijvoorbeeld op de V-Flow indicator op de voorkant van de verpakking. Dit is een V met rode lijnen erin. Hoe meer rode lijnen de V heeft, hoe beter het product absorbeert. Dus kies voor de nachten dat je ongesteld bent degene waarvan de V volledig gevuld is met rode lijnen voor extra bescherming, zoals onze Libresse Goodnight Ultra Extra maandverband met vleugels.

In vergelijking met maandverband voor overdag is het maandverband voor de nachten meestal langer aan de achterkant en soms ook iets breder. Dit zodat het bloed beter opgevangen wordt als je ligt, zelfs als je veel draait in je slaap. Let dus ook op deze details op de voor- of achterkant van een verpakking. Uiteindelijk is er geen goed of fout als het gaat om het dragen van maandverband met of zonder vleugels. Maar bedenk wel dat vleugels ervoor zorgen dat je maandverband beter op zijn plek blijft. Misschien wil je die voor de nachten wel kiezen.

Als je slaapt met maandverband is het een goed idee om vlak voor het slapen een nieuwe maandverband te gebruiken, zodat het zoveel mogelijk kan absorberen en doorlekken wordt voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je hevig bloedverlies hebt.

Tampons

Kun je slapen met een tampon in? Het simpele antwoord is JA! Let er alleen wel op dat je een tampon niet langer dan 8 uur mag inhouden. Dus zolang je binnen deze tijd wakker wordt om je tampon te vervangen, dan kun je het ‘s nachts gebruiken. Als je echter de neiging hebt om langer dan 8 uur te slapen dan kan het verstandig zijn om in plaats daarvan maandverband, een menstruatiecup of menstruatie ondergoed te dragen.

Als je besluit om wel te slapen met een tampon, zorg er dan voor dat je die vlak voor je naar bed gaat en in de ochtend wanneer je wakker wordt meteen weer wisselt.

Let er bij het kiezen van je tampon op dat je het juiste absorptie niveau voor jouw specifieke bloedverlies kiest. Het kan verleidelijk zijn om er een te kiezen die meer absorbeert dan je overdag zou dragen, maar dat is niet nodig. De tampons die je normaal overdag gebruikt zijn ook goed om mee te slapen.

Menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed is ontworpen om, net als maandverband, je menstruatiebloed te absorberen, maar ze gaan veel langer mee. De Intimawear by Libresse menstruatie ondergoed biedt tot 12 uur bescherming tegen doorlekken. Het vangt dus al je menstruatiebloed op terwijl jij een lekker dutje doet. Het ziet en voelt precies hetzelfde als een gewone onderbroek, waardoor ze een extra comfortabele optie zijn voor de nachten dat je ongesteld bent. Heb je nog nooit eerder menstruatie ondergoed gebruikt? Dan kan het dragen van menstruatie ondergoed in de nacht een goede manier zijn om eraan te wennen. Je kunt ze zelfs tegen het einde van je menstruatie proberen, als je minder bloedverlies hebt, om te zien hoe jij je voelt en van daaruit verdergaan.

Als je menstruatie ondergoed koopt zorg er dan voor dat je het absorptieniveau afstemt op je bloedverlies. De kans is dan groter dat je niet doorlekt.

Andere ideeën om doorlekken te voorkomen

Als je nog niet zeker weet of je het juiste product voor de nacht hebt gevonden of als je net een overstapt maakt naar een product dan kan je je hierdoor een beetje angstig voelt; geen nood! Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je gerust te stellen, zodat je rustig kan slapen.

Pyjama
Draag een pyjamabroek of een extra broek

Deze geven je een extra beschermingslaag tussen je ondergoed en je lakens. Ga voor een broek die gemaakt is van dikker katoen en in een donkere kleur in het geval van bloedvlekken.

Matrasbeschermer
Neem een matrasbeschermer

Deze beschermt je matras tegen ongelukjes. Je kunt er zelfs een meenemen als je niet thuis slaapt.

Handdoek
Gebruik een oude handdoek

Door deze onder je billen te leggen kun je eventueel doorlekken opvangen en je lakens beschermen.

Tenslotte, onthoud dat je niet de enige bent als je menstruatieproducten lekken in de nacht. Het is heel normaal en de bloedvlekken zijn niets om je voor te schamen. Menstrueren is een natuurlijk onderdeel van het leven! Hoe frustrerend het ook is, probeer niet te veel te stressen als dit gebeurt en probeer het de volgende nacht gewoon nog eens. Het is even uitproberen en testen, maar met een beetje geduld kan ook jij de sleutel vinden tot een goede nachtrust tijdens je menstruatie.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder