Tampon baarmoeder patroon

Na een beetje oefenen leer je wel hoe je een tampon gebruikt.

Maar er zijn een aantal factoren waar je op moet letten om ze goed te gebruiken en om geen infecties op te lopen.

Draag een tampon niet langer dan vier uur

Vele vrouwen vragen zich af hoelang ze een tampon kunnen inhouden. Hoelang je een tampon in houdt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Een tampon absorbeert het bloed in je vagina en als hij 'verzadigd' is, moet hij er uitgehaald worden. Probeer je tampon elke vier uur te vervangen. Maar als je hevig bloedverlies hebt, moet je de tampon vaker vervangen, of een tampon kiezen met een hoger absorptieniveau. Als je tampon er moeilijk uitkomt als je aan het touwtje trekt en er na vier uur droog uitkomt, dan heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een lager absorptieniveau. Als je merkt dat het touwtje van je tampon vies en nat is, dan zit de tampon er iets te lang in.

Je kunt een tampon ook 's nachts dragen

Je kunt een tampon maximaal acht uur dragen. Dat betekent dat je een tampon 's nachts kunt dragen, als je maar in de gaten houdt dat je acht uur later opstaat om hem te vervangen. Het is misschien makkelijker voor je om 's nachts maandverband te dragen als je graag uitslaapt.

Draag nooit meer dan één tampon tegelijk

Je mag nooit meer dan één tampon tegelijk inbrengen. Twee tampons in doen vergroot de kans op toxischeshocksyndroom of TSS. Als je hevig bloedverlies hebt, draag dan een tampon met een hoger absorptieniveau en vervang hem vaker. Of gebruik naast de tampon ook maandverband voor extra bescherming. En als je vergeet dat je al een tampon in hebt en er nog één in doet? Dan ruik je al snel een onprettige geur, die wordt veroorzaakt door de bacteriën die zich opbouwen bij de tampon die er het langst in zit. Verwijder beide tampons onmiddellijk. Je kunt ook uitslag krijgen en je afscheiding kan veranderen. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Als de eerste tampon vast blijkt te zitten, kan je huisarts hem verwijderen.

Je kunt je tampon niet dragen tijdens seks

Een tampon dragen tijdens seks is geen goed idee. Je tampon wordt verder in je vagina geduwd en daar kan het een hoop ellende veroorzaken. In het ergste geval zit hij vast en kun je een infectie krijgen. Het is prima om seks te hebben als je ongesteld bent, als jij en je partner dat allebei goed vinden, maar haal dan wel vooraf je tampon eruit.

Je kunt plassen met je tampon in

Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.

Absorptieniveau van tampon
1.

Als je tampon na vier uur nog droog is, heb je een tampon met een lager absorptieniveau nodig.

Eén tampon tegelijk
2.

Twee tampons in doen vergroot je kans op toxischeshocksyndroom of TSS.

Infectie
3.

Een tampon dragen tijdens seks is oncomfortabel.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding