Is je vaginale afscheiding normaal

Als je de feiten kent en je cyclus geen geheimen meer voor je heeft, is het makkelijk om uit te vinden of je afscheiding normaal is of niet.

Afscheiding cyclus

Afscheiding is de manier waarop je lichaam je baarmoederhals schoonhoudt. Normale vaginale afscheiding is kleurloos, melkwit of lichtgeel, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waarin je je bevindt. De afscheiding kan glibberig of klonterig zijn. Gezonde afscheiding heeft bijna geen geur als het je lichaam verlaat, maar het ruikt wel een beetje zuur. Net als de kleur is ook de geur in de verschillende fases van je cyclus iets anders, en je zult er al snel achter komen wat voor jou normaal is.


Laat je intieme zone 'ademen'

Als je je maar regelmatig doucht en elke dag schoon ondergoed aantrekt, hoeft de geur geen enkel probleem te zijn. Maar het kan een beetje vochtig worden daar beneden, sommige meisjes gebruiken dan ook inlegkruisjes om hun kleding te beschermen. Gebruik dan uitsluitend inlegkruisjes die ademend zijn en geen chemische stoffen zoals bleekmiddelen bevatten. Hierdoor wordt de kwetsbare huid van je vagina niet nog meer aangetast. Dat is precies iets wat je wilt voorkomen. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor. Het is belangrijk om je intieme zone te laten 'ademen' door katoenen ondergoed te dragen, geen broek aan te doen die te strak zit in het kruis en geen ondergoed als je gaat slapen. Hierdoor wordt de kans op vaginale irritaties en infecties beperkt.


Een vaginale infectie?

Wanneer je vaginale afscheiding slecht begint te ruiken, als je pH waarde uit balans is, van kleur verandert zoals bruine afscheiding of gele afscheiding, als er bloed bij zit of als het veel wordt, dan zou je een vaginale infectie kunnen hebben. Neem dan contact op met je huisarts. De meest voorkomende oorzaak is een candidainfectie, een schimmelinfectie. Je kunt zo'n infectie krijgen als je intieme zone te warm wordt, door het regelmatig dragen van nylon broeken en te strakke jeans bijvoorbeeld. Gebruik ook liever geen geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel voor de intieme zone, maar milde, ongeparfumeerde zeep of gewoon water.


Afscheiding of spotting?

Verwar afscheiding niet met 'spotting'. Dit is licht bloedverlies tussen twee menstruaties in. Ook al is spotting normaal gesproken niet gevaarlijk, is het toch een goed idee om ermee naar je huisarts te gaan. Het kan namelijk een teken zijn van een aandoening die behandeld moet worden.


Veel afscheiding

De hoeveelheid van de afscheiding kan per vrouw verschillen. Hierboven heb je al verschillende oorzaken kunnen lezen van een afscheiding die veranderd van kleur of vaginale geur. Als je ineens meer afscheiding hebt dan normaal kan een zwangerschap een oorzaak zijn. Dit doet de baarmoeder om de baby te beschermen tegen infecties. Je hormonen kunnen ook een oorzaak zijn dan je ineens veel afscheiding hebt. Bijvoorbeeld door gebruik van de pil of seksuele opwinding. Een andere oorzaak kan een bekkenontsteking zijn. Dit gaat wel samen met veel pijn in de bekken en onderbuik en vaak ook griep. Ook kan stress van invloed zijn op de hoeveelheid afscheiding. Jij kent je eigen lichaam het beste dus als je een gevoel hebt dat iets aan de hand is, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding