Is je vaginale afscheiding normaal

Over vaginale afscheiding wordt misschien niet veel gepraat, maar het is waarschijnlijk wel iets waar je bekend mee bent.

Of je nu last hebt van stinkende, waterige, witte of gele afscheiding, wij vertellen je wat je moet weten over elk type en wat het betekent. Is het ooit plotselinge vochtig geworden in je ondergoed en dacht je dat je ongesteld werd? Om vervolgens te realiseren dat het iets heel anders was. Dat hebben de meesten van ons wel eens meegemaakt. Maar wat is dat vocht eigenlijk en wanneer moet je je er zorgen over maken?

In een notendop is vaginale afscheiding vocht dat wordt gemaakt door kleine kliertjes die zich in de vagina en baarmoeder bevinden. Hoewel het ons van tijd tot tijd kan overvallen, is vaginale afscheiding volkomen natuurlijk. Lees hier meer over wat vaginale afscheiding is. Het speelt een heel belangrijke rol in onze gezondheid. Het helpt namelijk de vagina schoon en vochtig te houden, terwijl het ook beschermt tegen infecties door oude cellen en bacteriën weg te spoelen. [1]

Afscheiding en je cyclus

Afscheiding verandert gedurende de menstruatiecyclus in textuur, hoeveelheid, geur en kleur. Ons lichaam is verbazingwekkend in het zich aanpassen op verschillende momenten wanneer dat nodig is. Normale vaginale afscheiding is kleurloos, melkwit of lichtgeel, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waarin je je bevindt. De afscheiding kan ook glibberig of klonterig zijn. Gezonde afscheiding heeft bijna geen geur als het je lichaam verlaat, maar het ruikt wel een beetje zuur. Net als de kleur is ook de geur in de verschillende fases van je cyclus iets anders, en je zult er al snel achter komen wat voor jou normaal is. Het kan een waarschuwing zijn dat onze vagina ergens van overstuur is.

Dus, wat is normaal en wat is dat niet? Laten we erachter komen.

Welke afscheiding voor je menstruatie is normaal?

Gezonde afscheiding is meestal helder, lichtgeel, melkachtig of witachtig, afhankelijk van het stadium waarin je je in je menstruatiecyclus bevindt. De hoeveelheid en de textuur kan ook variëren, maar tijdens de ovulatie is het meestal overvloediger, transparanter en geleiachtiger. Rond je menstruatie is het meestal meer witachtig van kleur, hoewel je ook bruine afscheiding kunt hebben.

Elke V-zone (de vagina, de vulva en de V-vormige voorkant die je kunt zien) is uniek, dus het is belangrijk om goed op te letten en te noteren wat voor jou normaal is. Zo is de kans groter dat je een onbekende verandering opmerkt die medische aandacht nodig kan hebben.

Wat te doen aan je afscheiding

Zolang je je vulva wast en elke dag je ondergoed verschoont, hoef je normaal gesproken niets bijzonders te doen aan je afscheiding. Sommige mensen voelen zich echter niet op hun gemak met dat vochtige gevoel in hun broek en geven er de voorkeur aan om de hele dag inlegkruisjes te gebruiken. Gebruik dan uitsluitend inlegkruisjes die ademend zijn en geen chemische stoffen zoals bleekmiddelen bevatten. Hierdoor wordt de kwetsbare huid van je vagina niet nog meer aangetast. Dat is precies iets wat je wilt voorkomen. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor. 

Vagina's zijn zelfreinigend, dus het is niet nodig om je van binnen te wassen. Het is eigenlijk een heel slecht idee, want je vagina wassen kan de natuurlijke vaginale pH-waarde en de bacteriële balans verstoren, wat kan leiden tot een bacteriële vaginose.

Het gebruik van geparfumeerde zeep, bubbelbaden en douchegels kan ook leiden tot abnormale vaginale afscheiding, vooral als je een gevoelige V-Zone hebt.

Het is belangrijk om je intieme zone te laten 'ademen' door katoenen ondergoed te dragen, geen broek aan te doen die te strak zit in het kruis en geen ondergoed als je gaat slapen. Hierdoor wordt de kans op vaginale irritaties en infecties beperkt.

Een vaginale infectie?

Hoewel vagina's niet praten, hebben ze hun eigen manieren om ons te laten weten wanneer er iets mis is gegaan.

Wanneer je vaginale afscheiding slecht begint te ruiken, als je pH waarde uit balans is, van kleur verandert zoals bruine afscheiding of gele afscheiding, als er bloed bij zit of als het veel wordt, dan zou je een vaginale infectie kunnen hebben. Ook als je vaginale afscheiding plotseling heel dik wordt (een beetje zoals kwark) of schuimig van textuur. Neem dan contact op met je huisarts. De meest voorkomende oorzaak is een candidainfectie, een schimmelinfectie. Je kunt zo'n infectie krijgen als je intieme zone te warm wordt, door het regelmatig dragen van nylon broeken en te strakke jeans bijvoorbeeld. Gebruik ook liever geen geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel voor de intieme zone, maar milde, ongeparfumeerde zeep of gewoon water.

Afscheiding of spotting?

Verwar afscheiding niet met 'spotting'. Dit is licht bloedverlies tussen twee menstruaties in. Ook al is spotting normaal gesproken niet gevaarlijk, is het toch een goed idee om ermee naar je huisarts te gaan. Het kan namelijk een teken zijn van een aandoening die behandeld moet worden.

Veel afscheiding

De hoeveelheid van de afscheiding kan per vrouw verschillen. Hierboven heb je al verschillende oorzaken kunnen lezen van een afscheiding die veranderd van kleur of vaginale geur. Als je ineens meer afscheiding hebt dan normaal kan een zwangerschap een oorzaak zijn. Dit doet de baarmoeder om de baby te beschermen tegen infecties. Je hormonen kunnen ook een oorzaak zijn dan je ineens veel afscheiding hebt. Bijvoorbeeld door gebruik van de pil of seksuele opwinding. Een andere oorzaak kan een bekkenontsteking zijn. Dit gaat wel samen met veel pijn in de bekken en onderbuik en vaak ook griep. Ook kan stress van invloed zijn op de hoeveelheid afscheiding. Jij kent je eigen lichaam het beste dus als je een gevoel hebt dat iets aan de hand is, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Stinkende vaginale afscheiding

Als je afscheiding merkbaar vies of zelfs visachtig begint te ruiken, is het een goed idee om naar een arts te gaan. Dit betekent niet dat gezonde afscheiding naar rozen moet ruiken (want dat doet het zeker niet), maar als je plotseling een vleugje van iets bijzonders ruikt, kan het betekenen dat je vagina in de problemen zit.

Het kost tijd om je V-Zone te leren kennen, maar uiteindelijk zal je erachter komen wat voor jou normaal is. Als je een van deze verschillen in je afscheiding ziet, kan dat verontrustend zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste vaginale infecties gemakkelijk kunnen worden behandeld. Het beste wat je kunt doen is een afspraak maken met je huisarts zodra je merkt dat er iets vreemds aan de hand is. Hoewel het misschien een beetje gênant voelt, bedenk dan dat deze dingen velen van ons overkomen en dat artsen gewend zijn om infecties te behandelen - ze hebben het zeker allemaal al eens gezien.

Voor meer nuttige informatie over hoe je je V-Zone kunt verzorgen, bekijk je onze artikelen over vaginale droogheid en vagina vocht.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding