Waar moet je op letten als je een tampon gebruikt?

Na een beetje oefenen leer je wel hoe je een tampon gebruikt.
Maar er zijn een aantal factoren waar je op moet letten om ze goed te gebruiken en om geen infecties op te lopen.
Hoe gebruik je een tampon?
Laten we beginnen bij hoe je een tampon gebruikt. Wanneer je voor het eerst tampons wil gaan gebruiken kun je vragen hebben over hoe en misschien waar precies de tampon in moet. Wij het leggen uit in het artikel 'hoe doe je een tampon in' met afbeeldingen. Wees ook niet bang om dit te vragen aan iemand die je vertrouwt zoals een vriendin, moeder of zus. Zij zullen je graag willen uitleggen, ze hebben het waarschijnlijk zelf ook wel eens gebruikt.
Draag een tampon niet langer dan vier uur
Vele vrouwen vragen zich af hoelang ze een tampon kunnen inhouden. Hoelang je een tampon in houdt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Een tampon absorbeert het bloed in je vagina en als hij 'verzadigd' is, moet hij er uitgehaald worden. Probeer je tampon elke vier uur te vervangen. Maar als je hevig bloedverlies hebt, moet je de tampon vaker vervangen, of een tampon kiezen met een hoger absorptieniveau. Als je tampon er moeilijk uitkomt als je aan het touwtje trekt en er na vier uur droog uitkomt, dan heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een lager absorptieniveau. Als je merkt dat het touwtje van je tampon vies en nat is, dan zit de tampon er iets te lang in.
Kun je een tampon ook 's nachts dragen?
Je kunt een tampon maximaal acht uur dragen. Dat betekent dat je een tampon 's nachts kunt dragen, als je maar in de gaten houdt dat je acht uur later opstaat om hem te vervangen. Het is misschien makkelijker voor je om 's nachts maandverband te dragen als je graag uitslaapt.
Kun je meer dan één tampon tegelijk in doen?
Je mag nooit meer dan één tampon tegelijk inbrengen. Twee tampons in doen vergroot de kans op toxischeshocksyndroom of TSS. Als je hevig bloedverlies hebt, draag dan een tampon met een hoger absorptieniveau en vervang hem vaker. Of gebruik naast de tampon ook maandverband voor extra bescherming. En als je vergeet dat je al een tampon in hebt en er nog één in doet? Dan ruik je al snel een onprettige geur, die wordt veroorzaakt door de bacteriën die zich opbouwen bij de tampon die er het langst in zit. Verwijder beide tampons onmiddellijk. Je kunt ook uitslag krijgen en je afscheiding kan veranderen. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Als de eerste tampon vast blijkt te zitten, kan je huisarts hem verwijderen.
Kun je een tampon dragen tijdens seks?
Een tampon dragen tijdens seks is geen goed idee. Je tampon wordt verder in je vagina geduwd en daar kan het een hoop ellende veroorzaken. In het ergste geval zit hij vast en kun je een infectie krijgen. Het is prima om seks te hebben als je ongesteld bent, als jij en je partner dat allebei goed vinden, maar haal dan wel vooraf je tampon eruit.
Kun je plassen met een tampon in?
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Kun je poepen met een tampon in?
Ook poepen met een tampon is geen probleem. Het is extra belangrijk dat er geen poep op het touwtje van je tampon komt. Dit kan namelijk een vaginale infectie veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ontlasting het touwtje niet bevuilt of verwissel je tampon voor de zekerheid na je nummer twee. Je hoeft niet bang te zijn dat je zomaar je tampon eruit poept. Je vagina en anus zijn afzonderlijke openingen en hierdoor gaat je tampon niet mee met je ontlasting. Zorg er wel voor dat je tampon diep genoeg zit, ongeveer 3 centimeter diep.

Als je tampon na vier uur nog droog is, heb je een tampon met een lager absorptieniveau nodig.

Twee tampons in doen vergroot je kans op toxischeshocksyndroom of TSS.

Een tampon dragen tijdens seks is oncomfortabel.
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.