wanneer beginnen met tampons

Denk je eraan om van maandverband over te stappen naar tampons, maar weet je niet zeker of dat wel bij jou past?

Dan kunnen wij je helpen. Wij kunnen je vertellen wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken.

Voor het eerst tampons gebruiken

Zodra je voor het eerst ongesteld bent geworden kun je direct tampons gaan gebruiken. Hier is dus geen minimale leeftijd aan verbonden. Het is wel het beste om eerst te beginnen met de kleinste maat tampon met laagste absorptie niveau. Als je nog nooit eerder tampons hebt gebruikt wil jij je waarschijnlijk eerst verdiepen in welke tampons voor jou prettig zijn. Je kunt hierbij kiezen uit twee soorten tampons. De ene tampon breng je in met je vinger, de andere heeft een inbrenghuls om je te helpen bij het inbrengen. Als je liever discreet omgaat met je tampons, dan kun je het beste voor tampons zonder inbrenghuls kiezen. Die zijn namelijk zo klein dat je ze makkelijk in je zak kunt stoppen. De verpakking is klein en compact, zodat hij maar heel weinig ruimte inneemt in je tas. Welke tampon je ook kiest, als de tampon eenmaal zit, dan voel je hem bijna niet meer. Je ziet ook niet dat je aan het menstrueren bent, want het bloed wordt in je lichaam geabsorbeerd.

Het voor het eerst inbrengen van tampon kan nog best spannend zijn. Hoe het inbrengen van een tampon precies in zijn werk gaat, kun je lezen in het artikel ‘hoe breng je een tampon in’. Als je voor het eerst tampons gaat gebruiken kan het nog een beetje uitzoeken zijn welke grote van de tampon en wanneer je deze het beste kunt vervangen. Het kan daarom fijn zijn om naast een tampon ook een inlegkruisje te gebruiken. Zo kun je doorlekken voorkomen.

Met tampons beginnen

Wanneer tampons gebruiken

Als je kort na een bevalling weer voor het eerst ongesteld wordt of doorbraakbloedingen hebt, is het beter om even te wachten met het gebruiken van tampons anders kun je een infectie krijgen.

Tampons zijn handig als je actief bent of tijdens het sporten: als je er eentje in hebt, blijft hij op zijn plek zitten. Hoeveel je ook beweegt. Je draagt misschien liever geen strakke sportkleding als je maandverband gebruikt, maar met tampons heb je daar geen last van. Je kunt ze ook goed gebruiken als je gaat zwemmen, want dan hoef je niet bang te zijn voor doorlekken in je badpak.

Maar tampons zijn niet voor iedereen geschikt. Sommige vrouwen hebben moeite met het inbrengen of kan een tampon verwijderen vervelend zijn. En je kunt ze beter niet ’s nachts gebruiken (of je moet al een wekker zetten), want als je dezelfde tampon langer dan acht uur in hebt, kun je een vaginale infectie oplopen. Het is namelijk het beste om een tampon tussen 4 en 8 uur in te houden. Bij het langer inhouden van een tampon kan je namelijk te maken krijgen met een toxischeshocksyndroom, ook wel tamponziekte genoemd. Bij het gebruik van een tampon is hygiëne tijdens je menstruatie belangrijk. Zo zijn er nog enkele punten waar je op moet letten bij het gebruiken van een tampon. De keuze is persoonlijk. Probeer ze eens uit als je wilt weten of deze vorm van bescherming iets voor jou is.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding