Wanneer word ik ongesteld

Er is niets frustrerender dan wachten tot je ongesteld wordt.

Het kan lastig zijn om te voorspellen wanneer je een maandverbandje en wat paracetamol bij de hand moet hebben. Je kunt pas net in de puberteit zitten en nog geen eerste menstruatie hebben gehad of misschien ben je al behoorlijk ervaren. Als je je afvraagt wanneer je ongesteld wordt zijn er een aantal tekenen waar je op kunt letten. Deze kunnen een signaal zijn dat je menstruatie eraan zit te komen.

Word ik al bijna ongesteld?

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, is voor iedereen verschillend. De meeste mensen worden tussen hun 11e en 14e voor het eerst ongesteld. Het komt ook voor dat je al op 8-jarige leeftijd of zelfs al op 16-jarige leeftijd voor het eerst ongesteld wordt. Een manier om een grove schatting te krijgen is je moeder, zus of tante te vragen wanneer zij voor het eerst ongesteld werden. Zij kunnen je helpen en advies geven en ook al je vragen beantwoorden. Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen - je menstruatie komt uiteindelijk toch wel. Het beste wat je kunt doen is geduldig zijn en je lichaam op haar eigen tempo laten ontwikkelen.

Hoewel het onmogelijk is om precies te voorspellen wanneer het zal gebeuren, zijn er een aantal tekenen die voor je eerste keer ongesteld komen.

Hoe weet je dat je voor het eerst ongesteld wordt?

Het krijgen van een menstruatie is maar één onderdeel van de puberteit. Andere ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld:

Deze ontwikkelingen zijn een signaal dat je ongesteld gaat worden. Er is niet een bepaalde manier om er precies achter te komen wanneer je voor het eerst ongesteld zult worden, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Als je een paar van de bovenstaande tekenen hebt ervaren, kan het zijn dat je menstruatie binnenkort begint. Misschien wil je een paar maandverbandjes in je schooltas bewaren en een reserve onderbroek voor het geval dat. Het is belangrijk om te onthouden dat het volkomen normaal is om dit spannend te vinden en je wat doorlek vlekken kunt krijgen. Het is ook begrijpelijk dat een vlek in je broek je een ongemakkelijk gevoel geeft, maar overkomt iedereen wel eens, of het nu je eerste of je honderdste menstruatie is.

Hoe bereken je wanneer je ongesteld wordt?

Wanneer je ongesteld moet worden is afhankelijk van je eigen menstruatiecyclus. Het is lastig om precies te berekenen wanneer je ongesteld wordt omdat de duur van de cyclus per persoon verschilt. Wel kan worden gezegd dat de meeste cycli 25 tot 35 dagen duren. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Daarbij hebben veel van ons, naarmate zij ouder worden, steeds vaker een korte menstruatiecyclus. Je kunt onze menstruatie tool gebruiken om nauwkeuriger te voorspellen wanneer je ongesteld wordt. 

Wanneer word ik ongesteld?

Gebruik onze tool om je menstruatiecyclus te berekenen. Het voorspellen van de precieze datum en lengte van je menstruatiecyclus is soms lastig.

Kun je voelen dat je ongesteld wordt?

Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten waardoor je kunt aanvoelen dat je ongesteld gaat worden. Voordat je menstruatie begint, schommelen de hormoonspiegels in je lichaam, waardoor fysieke en emotionele veranderingen optreden. Dit staat bekend als PMS. Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel. Je zou voor je menstruatie ook ovulatie symptomen kunnen voelen. Dit zijn allemaal tekenen dat je menstruatie op het punt staat te beginnen.

Soms kan het nuttig zijn om je premenstruele symptomen op te schrijven, zodat je de signalen van je lichaam kunt herkennen en patronen kunt herkennen tijdens de verschillende fasen van je menstruatiecyclus.

Hoewel de tekenen dat je menstruatie eraan komt je veel kunnen vertellen, is het verre van een exacte wetenschap. Er is niet één bepaalde manier om uit te rekenen wanneer je menstruatie begint en ook niet om het op te wekken. Je hierover stressen zal al helemaal niet helpen om het sneller te laten komen. Blijf kalm, doe iets om je gedachten te verzetten en zorg dat je een voorraadje menstruatieproducten hebt voor het geval dat.

Niet precies weten wanneer je ongesteld wordt, kan soms een uitdaging zijn en het moeilijker maken om plannen te maken voor de komende dagen. Het is nou eenmaal zo dat menstruatiecyclussen erg kunnen verschillen. Niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van cyclus tot cyclus. 

Voor ouders: wat zijn de tekenen dat je dochter ongesteld gaat worden?

Ongeveer voor de leeftijd waarop je dochter mogelijk gaat puberen, is een goed moment om het onderwerp met haar aan te snijden. Je merkt misschien al vroeg dat je dochter ongesteld gaat worden, bijvoorbeeld als ze vraagt of ze bh's mag dragen of naar okselhaar vraagt.

In de aanloop naar het begin van haar menstruatie zal je dochter zowel mentale als fysieke veranderingen doormaken en ongetwijfeld een beroep op je moeten doen voor steun. Je voelt je misschien een beetje nerveus om haar te helpen zich goed voor te bereiden met alle feiten en de juiste producten. Dus, wat kan een ouder doen om hun kind te helpen met het begin van de menstruatie?

Allereerst is het belangrijk om al vroeg met je dochter in gesprek te gaan over menstruatie en/of puberteit, zodat ze het onderwerp kan aansnijden als het zover is. Als je met je dochter over menstruatie praat, kan het helpen om een luchtige maar informatieve toon aan te slaan. Hierdoor kun je de angst wegnemen en niet de indruk geven dat menstruatie iets beschamends of abnormaals is. Als je je dochter praktische kennis bijbrengt, zal dat haar helpen als ze ongesteld wordt. Je kunt vreemde mythes over ongesteld zijn ontkrachten en welke menstruatie producten ze kan gebruiken.

Als je een ouder bent, kun je meer lezen in ons artikel over praten met je dochter over het begin van haar menstruatie.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.