kun je zwemmen als je ongesteld bent

Zwemmen als je ongesteld bent is goed te doen en dit heeft meerdere redenen.

Ja, echt. Het is zelfs een hele goede manier om pijn, krampen en PMS-symptomen te verlichten en je humeur te verbeteren. Lees onze tips om zelfverzekerd een duik te nemen tijdens je menstruatie.

Volgens je menstruatiecyclus ga je ongesteld worden wanneer je op vakantie bent en je hebt geprobeerd je menstruatie uit te stellen of juist op te wekken, maar zonder succes. Dan is het toch zonde als je niet een verfrissende duik kan nemen.

Hoewel het je misschien onzeker maakt, is dit eigenlijk niet nodig. Er zijn veel manieren om van zwemmen te genieten tijdens deze periode van je menstruatiecyclus. Het enige wat je hoeft te doen is je voor te bereiden met de juiste type menstruatieproducten. Zo houdt niets je tegen om een paar baantjes te trekken.

Zwemmen met maandverband

Hoewel maandverband een populair menstruatieproduct is, heb je er niets aan als je het zwembad in gaat. Maandverband absorbeert heel goed, en dat geldt niet alleen voor je menstruatiebloed, maar ook voor alle andere vloeistoffen (inclusief het water van de zee of zwembad). Maandverband heeft ook een limiet in wat het kan absorberen. Dit betekent dat hoe meer water ze opnemen, hoe minder goed ze je menstruatiebloed kunnen absorberen. Bovendien kan het water ervoor zorgen dat de lijm die de maandverband aan je broekje vastplakt minder goed werkt, waardoor ze losraken en oncomfortabel aanvoelen.

Zwemmen met tampon

Je kunt tijdens het zwemmen het beste een tampon gebruiken, omdat deze het vocht van binnenuit absorbeert en je een veilig gevoel geeft. Een tampon neemt veel minder water op dan een maandverband. Er is ook een kleine kans dat de tampon bacteriën uit het zwembadwater opneemt waardoor je een vaginale infectie kan krijgen, dus is het een goed idee om extra goed op hygiëne te letten als je gaat zwemmen. Het enige wat je hoeft te doen is vlak voor en meteen na het zwemmen je tampon te vervangen en je hoeft je geen zorgen meer te maken.

Zwemmen met een menstruatiecup

Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.

Het kan even duren voordat je je comfortabel voelt bij het inbrengen en verwijderen van een menstruatiecup. Probeer dus van tevoren een paar keer te oefenen. Een andere handige tip is om je cup vlak voor het zwemmen te legen voor maximale bescherming.

Zwemmen als je ongesteld bent: fabel of feit?

Water
Fabel 1: Je menstrueert niet in water

Waarheid: Nee. Het bloed komt misschien minder snel via je vagina naar buiten vanwege de tegendruk van het water, maar het stopt zeker niet. [1]

Haai
Fabel 2: Je wordt aangevallen door een haai als je ongesteld bent.

Waarheid: In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zullen haaien het bloed niet ruiken en jou niet op het menu zetten. [2]

kramp en pijn
Fabel 3: Door zwemmen wordt mijn menstruatiepijn erger.

Waarheid: Zeker niet. Lichte lichaamsbeweging zoals zwemmen kan menstruatiepijn zelfs helpen verlichten. [3]

Als je op het strand of zwembad zit, zorg dan dat je niet ver van een café of een toilet af bent, zodat je je tampon of menstruatiecup makkelijk kunt vervangen. Als je in onbewoond gebied bent en er is geen toilet in de buurt, moet je misschien even de bosjes ingaan of jezelf op een andere manier afschermen.

Misschien vind je het geen prettig idee om een tampon of menstruatiecup te moeten gebruiken.  Ga dan niet zwemmen als je menstruatie op zijn hevigst is. Als je op school bent, laat dan aan de leraar of lerares weten dat je ongesteld bent en sla de zwemles een keertje over. Maar als je licht bloedverlies hebt, kun je ook prima zwemmen zonder bescherming. Naast zwemmen kun je ook prima sporten als je ongesteld bent.

Als je een beetje nerveus bent over zwemmen tijdens je menstruatie, probeer dan te onthouden dat het vaker gebeurt. Zelfs professionele zwemmers hebben aan de Olympische Spelen meegedaan terwijl ze ongesteld waren [3]! Laat het geen effect hebben op je zelfvertrouwen en je menstruatie moet je niet in de weg staat bij alles wat je wilt doen, inclusief zwemmen.

Wat je ook doet, geloof niet dat zwemmen als je ongesteld bent niet kan. Plan gewoon goed vooruit en zorg dat je schone menstruatieproducten bij je hebt.

Bronnen:

Lees verder