kun je zwemmen als je ongesteld bent

Zwemmen als je ongesteld bent is goed te doen en dit heeft meerdere redenen

Ja, echt. Het is zelfs een hele goede manier om pijn, krampen en PMS-symptomen te verlichten en je stemming te verbeteren. Volgens je menstruatiecyclus ga je ongesteld worden wanneer je op vakantie bent en je hebt geprobeerd je menstruatie uit te stellen of juist op te wekken, maar zonder succes, dan is het toch zonde als je niet een verfrissende duik kan nemen.

Lees verder voor wat praktisch advies hierover voordat je het zwembad induikt. En dan: veel plezier!

Zwemmen met tampon

Maandverband is superabsorberend. Dit is dus niet handig om te gebruiken voor het zwemmen als je ongesteld bent, want ze nemen ontzettend veel water op. Dat ziet er niet alleen raar uit, het is nog onhygiënisch ook. Je kunt tijdens het zwemmen het beste een tampon gebruiken, want die zijn discreet en doen hun werk ook tijdens het zwemmen goed. Doe vlak voordat je gaat zwemmen een schone in en dan komt het helemaal goed.

Als je bang bent dat de tampon water absorbeert, haal hem er dan na het zwemmen direct uit. Er is ook een kleine kans dat de tampon bacteriën uit het zwembadwater opneemt waardoor je een vaginale infectie kan krijgen, dus is het een goed idee om extra goed op hygiëne te letten als je gaat zwemmen. Verwijder je tampon na het zwemmen en gebruik nieuwe bescherming en je hoeft je geen zorgen meer te maken.

Als je op het strand zit, zorg dan dat je niet ver van een café of een toilet af bent, zodat je je tampon makkelijk kunt vervangen. Als je in onbewoond gebied bent en er is geen toilet in de buurt, moet je misschien even de bosjes ingaan of jezelf op een andere manier afschermen. Wat je ook doet, geloof niet dat zwemmen als je ongesteld bent niet kan. Plan gewoon goed vooruit en zorg dat je schone bescherming bij je hebt.

Misschien vind je het geen prettig idee om een tampon te moeten gebruiken. Ga dan niet zwemmen als je menstruatie op zijn hevigst is. Een alternatief voor een tampon als je wilt gaan zwemmen is een menstruatiecup. Als je op school bent, laat dan aan de leraar of lerares weten dat je ongesteld bent en sla de zwemles een keertje over. Maar als je licht bloedverlies hebt, kun je ook prima zwemmen zonder bescherming. Naast zwemmen kun je ook prima sporten als je ongesteld bent.

Zwemmen als je ongesteld bent: fabel of feit?

Water
Fabel 1: Je menstruatie stopt als je in het water bent. [1]

Waarheid: Nee. Het bloed komt misschien niet via je vagina naar buiten vanwege de tegendruk van het zwembadwater, maar het stopt zeker niet.

gewichtstoename
Fabel 2: Je maakt het zwembad rood.

Waarheid: Nee, ook dat niet. De tampon absorbeert het bloed, dus er zal geen rode sliert achter je aan drijven.

Haai
Fabel 3: Je wordt aangevallen door een haai als je ongesteld bent. [2]

Waarheid: In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zullen haaien het bloed niet ruiken en jou niet op het menu zetten. 

kramp en pijn
Fabel 4: Door zwemmen wordt mijn menstruatiepijn erger. [3]

Waarheid: Zeker niet. Licht sporten zoals zwemmen kan menstruatiepijn zelfs helpen verlichten.

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding