Intieme doekjes

Na de puberteit is de verzorging van je intieme zone iets ingewikkelder dan gewoon met water en zeep.

Daarom is het een goed idee om een routine voor intieme verzorging te hebben om je V-zone gezond, schoon en hygiënisch te houden. Tijdens je puberteit veranderd er veel aan je lichaam. Dat kan extra onzekerheden met zich mee brengen. Je wilt niet dat je intieme verzorging hier de reden van is. Wat het leven je dan ook brengt, jij wilt er zeker van zijn dat je je altijd fris en prettig kunt voelen.

Er zijn enkele fijne producten om je te helpen je eigen routine op te bouwen voor je V-zone, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wij geven enkele voorbeelden van producten die je voor je intieme verzorging kunt gebruiken:

pH-neutrale zeep

Het is belangrijk om je V-zone te wassen met producten die veilig zijn voor de V-zone, die de gevoelige pH-balans in je vagina niet verstoren, wat vaak wel gebeurt met geparfumeerde zeep en badschuim. Een pH-neutrale zeep is de oplossing. Sommige pH-neutrale producten werken goed om nare geurtjes te voorkomen, en andere verzachten of hydrateren een geïrriteerde huid. Intieme pH-neutrale reinigingsproducten zijn beschikbaar als gel, crème of mousse, afhankelijk van je eigen voorkeur.

Intieme doekjes

Intieme doekjes reinigen je V-zone, dus dan voel je je prettiger na een toiletbezoek. Ze zijn ook heel fijn als je ongesteld bent, omdat ze meteen het hele gebied reinigen. Ze zijn ook handig als je lang van huis bent, bijvoorbeeld als je vaak naar festivals gaat of voor je werk op reis bent.

Inlegkruisjes

Gebruik voor elke dag een inlegkruisje om je kleding te beschermen tegen afscheiding, zodat je je schoon en prettig voelt. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor, omdat deze ademend is net zoals katoenen ondergoed. Het inlegkruisje zit dicht tegen je huid, waardoor het je gevoelige intieme zone beschermt tegen schuren, wrijven en irritatie.

Vagina wassen

Als je vaak sport, heb je een intiem reinigingsproduct nodig dat afrekent met het zweet in je V-zone, waardoor je voorkomt dat bacteriën zich daar ophopen en een vaginale infectie veroorzaken. Als je een hectisch leven leidt, zijn intieme doekjes handig om je vagina te wassen in een openbaar toilet en het nog een hele tijd duurt voordat je een douche kunt nemen.

Als je in de overgang bent, is een intiem reinigingsproduct met hydraterende eigenschappen handig om vaginale droogheid tegen te gaan. Er zijn ook specifieke producten beschikbaar voor mensen die hun V-zone scheren of waxen, om het gebied na de ontharing te kalmeren en irritatie te voorkomen.

Het is normaal dat je als vrouw afscheiding hebt. Normale afscheiding is wit. Je afscheiding kan ook veranderen naar gele afscheiding of bruine afscheiding. Als je te maken krijgt met een stinkende vagina, stinkende afscheiding of een veranderingen van kleur en hoeveelheid van je afscheiding is extra belangrijk om extra aandacht te besteden aan je intieme verzorging.

Voor meer informatie over intieme verzorging, het wassen van je vagina en specifieke producten die bij jouw levensstijl passen, zie 'Intieme verzorging in je dagelijkse routine opnemen'.

Lees verder