Vrouw onder de douche

Als we het hebben over vrouwelijke intieme hygiëne en intieme verzorging, dan is de V-zone het gebied dat onder je navel begint. Daar waar je schaamhaar groeit, tot het gedeelte tussen je dijen (maar niet in de vagina).

De huid van je V-zone heeft speciale verzorging nodig, omdat het net als je gezicht een gevoelig gebied is dat nauwkeurig, maar voorzichtig schoongemaakt moet worden. Factoren zoals zweten, bijwerken van schaamhaar en afscheiding waar dit gedeelte van je lichaam mee te maken heeft, betekenen dat basis intieme verzorging, hygiëne en schoonheid hier extra belangrijk zijn.

Een belangrijk onderdeel van je V-zone is de vulva (of de uitwendige genitaliën) die bestaat uit de beschermende plooien van de labia majora (buitenste schaamlippen), de labia minora (binnenste schaamlippen), clitoris en vaginaopening. Er zitten ook vetklieren en schaamhaar. Dit zijn de gebieden waar zweet en afscheiding zich kunnen ophopen.

Natuurlijk hoort de binnenkant van je V-zone vochtig te zijn. De afscheiding die we produceren zorgt dat het vochtig en schoon blijft en dat het de juiste pH-waarde houdt om de goede bacteriën te beschermen die de intieme zone gezond houden.

Vocht is normaal, maar het is belangrijk om het gebied regelmatig schoon te houden om geurtjes te voorkomen, omdat slechte bacteriën zich er snel kunnen ophopen. Daarnaast kan vocht van zweet uitslag, jeuk en bacteriële infecties of schimmelinfecties veroorzaken. Dus het is belangrijk om regelmatig je V-Zone te wassen met lauw water.

Je V-zone kan er anders uitzien door de hoeveelheid schaamhaar die je hebt, de grootte, vorm van je vulva, hoeveelheid zweet en afscheiding die je produceert. Afhankelijk van je voorkeur voor verwijderen van schaamhaar (waxen of niet waxen) kan de hoeveelheid irritatie waar je vatbaar voor bent, ook variëren.

Tijdens het leven van een vrouw zijn er enkele factoren die de gezondheid van haar vulva kunnen beïnvloeden. Vrouwen kunnen vatbaar zijn voor verschillende soorten irritaties, infecties als ze seksueel actief zijn, bepaalde anticonceptie gebruiken, tijdens een zwangerschap en in de overgang. Ook kunnen ze te maken hebben met een vagina die stinkt door bijvoorbeeld stinkende afscheiding of een andere kleur dan wit zoals gele afscheiding of bruine afscheiding.

Een van deze infecties is candida, een schimmelinfectie met jeukende en pijnlijke schaamlippen en een abnormale afscheiding. Deze afscheiding kan dik en wit zijn of dun en waterig. Deze infectie heeft verschillende oorzaken, zoals stress, een ongezond voedingspatroon, of hetzelfde maandverband of dezelfde tampon te lang gebruiken. Een andere veel voorkomende infectie is bacteriële vaginose, met bijvoorbeeld een dunne, grijzige afscheiding en een onprettige geur. Het is geen soa, maar het is wel vaak het gevolg van seksuele activiteit. Als je een tampon te lang gebruikt kun je te maken krijgen met tamponziekte.

Om de V-zone te beschermen tegen infecties en het gebied schoon en aangenaam te houden, volg je deze tips op voor dagelijkse intieme verzorging. Gebruik liever geen geparfumeerde zeep en douchegel, maar was het gebied twee keer per dag met lauw water. Hou je schaamhaar bij of wax het hele gebied. En draag elke dag een inlegkruisje, zoals Daily Fresh Libresse inlegkruisjes met ProSkin Formula om het gebied fris en schoon te houden.

Het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zorg dat je niet te veel suiker en gist eet en drink veel water. Dan beperk je niet alleen de kans op het krijgen van candida en andere infecties in de V-zone, je voelt je ook veel beter.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding