hygiene tijdens menstruatie

Vanaf de puberteit is vrouwelijke intieme hygiëne erg belangrijk. En niet alleen vanwege je menstruaties.

Ook omdat je meer zweet dan vroeger, en dat zweet heeft een sterke geur. Als je je oksels en intieme zone schoon houdt, ruik je fris en voel je je prettig.

Natuurlijk is je persoonlijke hygiëne tijdens je menstruatie extra belangrijk. Je wilt niet alleen je intieme zone dagelijks schoon en fris houden, maar als je ongesteld bent, ben je ook gevoeliger voor bacteriële infecties vanwege de verandering in de pH-balans van je vagina. Dus door de intieme zone twee keer per dag te wassen weet je niet alleen zeker dat je fris ruikt, maar ook dat je geen risico loopt op infecties.

Was je intieme zone met lauwwarm water. Gebruik liever geen geparfumeerde douchegel, badschuim of zeep, omdat die het tere slijmvlies in de vagina kunnen uitdrogen en de gevoelige pH-balans kunnen verstoren. Gebruik alleen milde, ongeparfumeerde zeep of gewoon water. En was de zone op dezelfde manier als altijd: van buiten. De vagina van binnen wassen (vaginale douche) is een heel slecht idee, ook als je ongesteld bent.

Doe elke dag schoon ondergoed aan en vervang je maandverband of tampon regelmatig om menstruatiegeurtjes te voorkomen. Of je tijdens je menstruatie nu maandverband gebruikt zoals ultradun maandverband of tampons, vervang deze vier tot vijf keer per dag of vaker als je bloedverlies op z'n hevigst is, zoals tijdens de eerste twee dagen van je menstruatie. En gebruik een speciaal maandverband voor de nacht als je naar bed gaat. Dit beschermt je tegen doorlekken en houdt je nachtkleding en beddengoed schoon.

Als je ongesteld bent, kun je beter geen strakke kleding of stoffen dragen die niet 'ademen', zoals synthetische stoffen, omdat die meer vocht en warmte vasthouden waarin bacteriën graag leven. Gebruik katoenen ondergoed en loszittende kleding om fris en droog te blijven. En gebruik geen vaginale deodorant of intieme spray. Deze producten heb je echt niet nodig en ze kunnen zelfs irritatie veroorzaken.

Verder is het slim om na het sporten ander ondergoed en andere kleding aan te doen, want zweet in je vagina geeft een nare geur en dat is natuurlijk niet fijn. Als je je na een toiletbezoek afveegt, veeg dan van voren naar achteren om te voorkomen dat je schadelijke bacteriën naar je vagina brengt. Zorg er ten slotte altijd voor dat je veilige seks hebt. Dat geldt des te meer als je seks hebt terwijl je ongesteld bent. Er is dan namelijk een verhoogd risico op het doorgeven of krijgen van bloedoverdraagbare aandoeningen.

Mocht je je nog steeds zorgen maken over je menstruatiegeur of vagina vocht, vergeet dan niet dat het volkomen normaal is dat je vagina een lichte, ongevaarlijke geur heeft. Als je jezelf goed schoonhoudt, maar toch last hebt van een sterke geur, ga dan naar je huisarts: dan zou je een infectie kunnen hebben.

Probeer met deze tips dus om je schoon te blijven voelen zodat je elke dag prettig doorkomt.

Lees verder