hygiene tijdens menstruatie

Voor velen van ons betekent leven met menstruatie dat we onze routines moeten aanpassen aan onze menstruatiecyclus.

Maakt onze menstruatie persoonlijke hygiëne nog belangrijker? Moeten we ons anders of vaker wassen? Wij geven je alle antwoorden!

Van seks tot zwemmen, de menstruatie verandert soms de manier waarop we ons leven leiden - inclusief onze hygiënische routines. Je fris voelen kan helpen bij je intieme zelfvertrouwen, dus het is belangrijk om een persoonlijke hygiene routine te vinden die bij je past.

Waarom is persoonlijke hygiëne belangrijk als je ongesteld bent?

Hoe zwaar of licht onze menstruatie ook is, het is normaal om je op die dagen iets minder fris te voelen dan tijdens de rest van onze cyclus. Dit is niet omdat er iets verkeerds of vies is aan menstruatiebloed, maar omdat je je fysiek anders voelt. Je persoonlijke hygiëne is extra belangrijk wanneer je menstrueert. Hormonen en veranderingen in de pH-waarde van onze vagina kunnen de geur van onze V-Zones (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien) veranderen. Je menstruatie kan ook de kans verhogen op het ontwikkelen van een vaginale infectie. Hoewel de meeste van deze infecties behandelbaar zijn, is het erg vervelend om er regelmatig mee te maken te krijgen.

Wat zijn de beste manieren om je V-Zone schoon te laten aanvoelen tijdens je menstruatie?

Hoe moet je je V-Zone wassen tijdens je menstruatie?

Het is niet nodig om de manier waarop je je intieme huid wast te veranderen tijdens je menstruatie, maar sommige vrouwen+ wassen zich liever meer dan één keer per dag als het echt hevig is.

Was je intieme zone met lauwwarm water. Gebruik liever geen geparfumeerde douchegel, badschuim of zeep, omdat die het tere slijmvlies in de vagina kan uitdrogen en de gevoelige pH-balans kan verstoren. Om je pH-balans te beschermen is het ook belangrijk dat je rondom je vagina wast en nooit in je vagina. In principe zijn vagina's zelfreinigend, dus laat die van jou gewoon haar ding doen.

Dit betekent niet dat je je voortdurend zorgen hoeft te maken over hoe ‘schoon’ je bent - je hoeft niet de hele dag onder de douche te staan. Maar het is wel een goed idee om er een gewoonte van te maken je lichaam en handen te wassen en schone kleren te dragen. Als je gaat menstrueren, is het natuurlijk ook handig om je menstruatie producten regelmatig te vervangen om menstruatiegeurtjes en een stinkende vagina te voorkomen.

Gebruik geen vaginale deodorant of intieme spray. Deze producten heb je echt niet nodig en ze kunnen zelfs irritatie veroorzaken.

Verder is het slim om na het sporten ander ondergoed en andere kleding aan te doen, want zweet in je vagina geeft een nare geur en dat is natuurlijk niet fijn. Als je je na een toiletbezoek afveegt, veeg dan van voren naar achteren om te voorkomen dat je schadelijke bacteriën naar je vagina brengt. Zorg er ten slotte altijd voor dat je veilige seks hebt. Dat geldt des te meer als je seks hebt terwijl je ongesteld bent. Er is dan namelijk een verhoogd risico op het doorgeven of krijgen van bloedoverdraagbare aandoeningen.

Hoe vaak moet je je menstruatieproducten vervangen?

Of je nu tampons, maandverband, menstruatiecups of herbruikbare menstruatie ondergoed gebruikt. Het is een goed idee om ze regelmatig te vervangen zodat je je fris en comfortabel blijft voelen. Hoe vaak per dag, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je menstruatie. In het algemeen moet je vaker verschonen als je menstruatie hevig is - meestal de eerste twee dagen van je menstruatie. Hoewel het een zeer zeldzame aandoening is, is het vooral belangrijk om je tampon vaak te vervangen om ervoor te zorgen dat je geen risico loopt op Toxisch Shock Syndroom (TSS).

Overweeg 's nachts een maandverband speciaal voor de nacht te gebruiken, want dat die nemen veel bloed op en zorgt ervoor dat je de hele nacht comfortabel kunt slapen en niet doorlekt.

Welk ondergoed moet je dragen als je ongesteld bent?

Je kunt tijdens je menstruatie elke stijl ondergoed kiezen waar jij je comfortabel in voelt. Veel mensen kiezen voor ondergoed met een beetje meer bedekking om zich extra comfortabel te voelen als ze ongesteld zijn. De materialen zijn belangrijker dan de stijl. Sommige synthetische stoffen kunnen zorgen voor meer vocht en warmte in je V-Zone. Als je ongesteld bent, kun je beter geen strakke kleding of stoffen dragen die niet 'ademen', zoals synthetische stoffen, omdat die meer vocht en warmte vasthouden waarin bacteriën graag leven. Katoenen ondergoed staat bekend om zijn ademend vermogen en comfort. Dit is dus een beter materiaal gedurende je maandelijkse cyclus.

Menstruatie ondergoed is ook een veel voorkomende keuze voor veel mensen, omdat dit soort ondergoed speciaal ontworpen is om bloed te absorberen. Net als gewoon maandverband, maar met al het comfort van je gewone ondergoed.

Wat als je V-Zone niet 'normaal' ruikt tijdens je menstruatie?

Vergeet niet dat het volkomen normaal is dat je V-Zone op verschillende momenten van je menstruatiecyclus en vooral wanneer je ongesteld bent, haar eigen unieke geur heeft. Het is bijvoorbeeld normaal dat menstruatiebloed een metaalachtige geur achterlaat - daar hoef je je niet voor te schamen. Als je dagelijks je persoonlijke hygiëne onderhoud en toch een sterke geur ruikt die je nooit eerder had, is het een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts. Er kan dan worden gekeken of er sprake is van een infectie.

Laten we eerlijk zijn, er zijn dagen dat we er de kantjes van aflopen als het gaat om persoonlijke hygiëne. Persoonlijke hygiëne hoeft geen karwei te zijn. Je kunt van deze tijd genieten door naar je favoriete podcast te luisteren, een bad nemen of jezelf trakteren op speciale producten die je een goed gevoel geven. Het kan nuttig zijn om deze routine te zien als me-time, iets wat je voor jezelf doet. Een moment van de dag nemen om je lichaam te verzorgen kan ook echt helpen bij je emotionele welzijn, vooral als je ongesteld bent.

Kijk voor meer tips voor dagelijkse intieme verzorging ook eens naar onze artikelen over vagina vocht en puistjes of bultjes op je schaamlippen.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder