hygiene tijdens menstruatie

Voor velen van ons betekent leven met menstruaties dat we onze routines aanpassen aan onze cyclus.

Onze menstruaties veranderen vaak de manier waarop we ons leven leiden. Dit geldt niet alleen voor seks of zwemmen, maar ook voor onze persoonlijke hygiëne. Wordt persoonlijke hygiëne nog belangrijker als we ongesteld zijn? Moeten we ons in deze periode vaker of juist anders gaan wassen? Jezelf fris voelen kan je een boost geven in je (intieme) zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk om een routine voor je persoonlijke hygiëne te vinden die past bij jou.

Waarom is persoonlijke hygiëne belangrijk als je ongesteld bent?

Hoe zwaar of licht je menstruatie ook is, het is normaal om je op die dagen wat minder fris te voelen dan tijdens de rest van je menstruatiecyclus. Het is niet omdat er iets verkeerds of vies is aan menstruatiebloed, maar ons lichaam gedraagt zich dan gewoon net iets anders!

Maar ja, persoonlijke hygiëne is extra belangrijk als je ongesteld bent. Hormonen en veranderingen in de pH-waarde van je vagina kunnen de geur van je V-zone veranderen. Er is ook een grotere kans op een infectie, zoals vaginale schimmelinfectie of Bacteriële Vaginose (BV). Hoewel de meeste van deze infecties te behandelen zijn, is het erg vervelend om er regelmatig mee te maken te hebben.

Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet. En zodra je ongesteld wordt moet je natuurlijk ook regelmatig je menstruatieproducten vervangen.

Hoe moet je je V-Zone wassen tijdens je menstruatie?

Je hoeft je intieme huid niet anders te wassen als je ongesteld bent, maar sommige geven de voorkeur om hun V-zone meer dan één keer per dag te wassen als het echt hevig is.

Merk je dat jouw intieme huid droog of geïrriteerd raakt van een bepaalde douchegel of zeep? Probeer dan eens een intieme wasgel die speciaal ontworpen zijn om de natuurlijk pH-waarden van je vulva te ondersteunen. Hierdoor voel jij je fris en comfortabel, zelfs na het douchen.

Onthoud dat je nooit in je vagina mag wassen, want daardoor kunnen sommige gezonde bacteriën verdwijnen en kan de pH-waarde uit balans raken. In principe zijn vagina’s zelfreinigend, dus laat die van jou gewoon zijn gang gaan!

Kan je in bad als je ongesteld bent?

Ja, dat kan! Het is helemaal veilig en zelfs aan te raden om een ontspannend bad te nemen als je ongesteld bent. Het warme water kan helpen bij het verlichten van eventuele ongemak en menstruatiekrampen

Hoe zit het dan met bloedverlies als je in bad zit? Maak je hier geen zorgen over! Het water vermindert namelijk tijdelijk de druk in je vagina, wat je bloedverlies vertraagd. Maak alleen wel achteraf je badkuip goed schoon. 

Onthoud dat het altijd goed is om te spannen en voor jezelf te zorgen. Helemaal als je ongesteld bent. Een warm bad tijdens je menstruatie kan een geweldige manier om helemaal te ontspannen en tot rust te komen.

Hoe vaak moet je jouw menstruatieproducten vervangen?

Of je nu tampons, maandverband, menstruatiecups of menstruatie ondergoed gebruikt, het is een goed idee om ze regelmatig te vervangen. Zo blijf jij je fris en comfortabel voelen. Hoe vaak per dag hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en je menstruatie. Over het algemeen moet je menstruatieproducten vaker verschonen als je bloedverlies het hevigst is. Dit is meestal de eerste twee dagen dat je ongesteld bent. En hoewel het een zeer zeldzame aandoening is, is het extra belangrijk om je tampon vaak te vervangen om er zeker van te zijn dat je geen risico loopt op tamponziekte.

Overweeg ’s nachts een maandverband die speciaal ontworpen is voor de nachten, zoals de Libresse Ultra Goodnight maandverband met vleugels. Deze maandverband absorbeert je bloedverlies beter waardoor jij comfortabel de hele nacht kunt slapen.

Welk ondergoed kun je het beste dragen als je ongesteld bent?

Veel mensen hebben een voorkeur als het gaat om ondergoed. Toch kiezen veel ervoor om tijdens hun menstruatie voor ondergoed te kiezen met iets meer bedekking om zich extra comfortabel te voelen. Wat echter belangrijker is dan de stijl is het materiaal. Sommige synthetische stoffen hebben namelijke de neiging om vocht en warmte te verhogen. Dit is een uitnodigende omgeving voor slechte bacteriën en geurtjes die je V-zone kunnen aantasten. Katoenen ondergoed daarentegen staat bekend om zijn ademend vermogen en comfort. Dit maakt het een goede optie tijdens je menstruatie.

Vergeet niet dat menstruatie ondergoed ook een populaire keuze is. Menstruatie ondergoed is namelijk speciaal ontworpen om bloed te absorberen, zoals een gewone maandverband, maar met het comfort van een gewone onderbroek.

Wat als je V-zone niet ‘normaal’ ruikt als je ongesteld bent?

Vergeet niet dat het volkomen normaal is dat je V-zone zijn eigen unieke geur heeft op verschillende momenten van je cyclus. Dit geldt vooral als je ongesteld bent. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat menstruatiebloed een metaalachtige geur achterlaat. Daar hoef jij je niet voor te schamen! Als jij je echter dagelijks aan je persoonlijke hygiëne houdt en toch een sterke geur opmerkt die je niet eerder had dan is het een goed idee om langs je huisarts te gaan. Misschien is het wel een infectie.

Laten we eerlijk zijn, er zijn dagen dat we totaal geen zin hebben in onze routines. Maar je persoonlijke hygiëne hoeft geen hele karwei te zijn. Je kunt van deze tijd genieten door naar je favoriete podcast te luisteren terwijl je een bad neemt. Of verwen jezelf met speciale producten die je een goed gevoel geven!

Uitzoeken welke menstruatieproducten bij je passen en een routine maken die past bij je schema en voorkeuren kan een groot verschil maken voor je persoonlijke hygiëne. Het kan handig zijn om deze routine te beschouwen als tijd voor jezelf, iets wat je voor jezelf doet. Een momentje nemen om je lichaam wat ouderwetse zorg te geven kan ook echt helpen voor je emotionele welzijn, vooral tijdens je menstruatie.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.