Licht urineverlies

Licht urineverlies: slechts een paar druppels

Urineverlies kan eng klinken, maar een paar druppeltjes plas verliezen is iets wat veel mensen om allerlei redenen ervaren.

Zweet, afscheiding en spotting verschillende soorten van vaginaal vocht die vrouwen dagelijks op elke leeftijd kunnen ervaren. In de meeste gevallen is dit zelfs een teken van een gezonde vagina. Naast dit soort vochtverlies, kun je ook af en toe een paar druppeltjes plas verliezen.

Licht urineverlies is niets om je voor te schamen. Het is tenslotte maar een klein beetje plas. Het is belangrijk om er achter te komen hoe dit komt, zodat je de ondersteuning en behandeling kunt krijgen die je nodig hebt. Laten we meer te weten komen over waarom dit kan gebeuren en wat je eraan kunt doen.

Wat is licht urineverlies?

De uitdrukking 'lichte incontinentie' betekent simpelweg een gebrek aan vrijwillige controle over de sluitspieren van je blaas. Vaak denkt men dat het alleen oudere mensen zijn die last hebben van urineverlies. De waarheid is dat het iedereen kan treffen, zowel mannen als vrouwen, op elke leeftijd.

Er zijn een paar verschillende soorten urineverlies:

  • Stress-urineverlies is wanneer je een klein plasje loslaat wanneer je je inspant. Dit kan bijvoorbeeld inspanning zijn zoals hoesten, niezen, een zwaar voorwerp tillen of ongecontroleerd lachen. 
  • Aandrang-urineverlies. Dat is wanneer je een plotselinge, wanhopige drang hebt om te plassen en niet in staat bent om op tijd naar het toilet te gaan.

Licht urineverlies is wanneer je op bepaalde tijden of in bepaalde situaties druppeltjes plas verliest. Ondanks dat licht urineverlies heel gewoon is, schamen velen van ons zich nog steeds. Het wordt tijd dat we het ter sprake brengen, om het stigma weg te nemen waar veel mensen nog steeds mee te maken hebben. Het kan een wereld van verschil maken om je zorgen te kunnen delen met een dierbare. Je kunt licht urineverlies zien als iets gewoons in plaats van vreemd en beschamend.

Wat is de oorzaak van licht urineverlies?

Er zijn allerlei oorzaken en redenen voor het ervaren van licht urineverlies. Je bent niet de enige - 1 op de 4 vrouwen boven de 30 jaar heeft last van ongewild urineverlies. [1] Het kan worden veroorzaakt door een aantal triggers. Dit kan een aandoening zijn die invloed heeft op je urethra, de buis van de blaas waaruit je plast komt. Het kan ook een aandoening aan je blaas zijn zoals een blaasontsteking. Een andere oorzaak kan het nemen van bepaalde medicijnen zijn. Deze kunnen invloed hebben op hoeveelheid plas. Als je als man geboren bent, kan het ook te maken hebben met problemen rond de prostaatklier.

Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken die verklaren waarom vrouwen meer kans hebben op urineverlies:

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen om een ​​baby te dragen . Zwangere vrouwen hebben meestal een kleinere blaascapaciteit. Het feit dat sommige baby's het leuk vinden om tegen je blaas te trappen als een voetbal helpt hier niet bij. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook je spieren verzwakken en je perineum (het gebied tussen je vulva en anus) beïnvloeden. Ook de spieren rond je blaas komen onder grote druk te staan.

We hebben een artikel geschreven over hoe je lichaam verandert na de bevalling. Lees in dit artikel om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten na je zwangerschap en hoe je vagina verandert na de bevalling.

Bevallen

Bevallen van een baby kan wonderbaarlijk, beangstigend en rommelig zijn. We hoeven je niet uit te leggen dat het veel veranderingen in ons leven en aan ons lichaam met zich mee zal brengen. Hoewel veel vrouwen er niet over praten, kunnen sommigen ervaren dat de vagina wijder aanvoelt en te maken krijgen met een verzwakte blaas na de bevalling. Bij ongeveer 39% van de vaginale bevallingen wordt de vagina ingeknipt. [2] Het is dus iets waar veel vrouwen mee te maken hebben. Lees meer over wat je kunt verwachten tijdens een bevalling.

Je bekkenbodem (de spieren die je bekkenorganen ondersteunen) kan ook een tijdje worden uitgerekt zijn na de bevalling. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen na een vaginale bevalling stressincontinentie ervaart. [3] Het is dus iets dat je moeder, oma, zussen en vrienden misschien ook hebben meegemaakt en overwonnen. Licht urineverlies is dus iets wat vaker voorkomt na de bevalling, maar het is iets wat we niet bespreekbaar maken. Postnatale fysiotherapie of bekkenfysiotherapie is een van de opties om deze spieren weer te trainen.

Overgang

Naast het stoppen van je menstruatie en de gevreesde opvliegers, is een ander symptoom een vermindering van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De vermindering van de aanmaak van oestrogeen zorgt ervoor dat het weefsel rond deze gebieden droger, dunner en minder elastisch worden. Je bekkenbodemspieren kunnen ook verzwakken doordat deze minder intensief worden gebruikt en door de afname van oestrogeen. [4] Dit kan er allemaal toe leiden dat er af en toe een paar druppels plas in je slip terecht komen.

Velen van ons ervaren licht urineverlies om verschillende redenen, maar het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. Dit kan je helpen om zelfverzekerd te zijn , ongeacht of je last hebt van een paar druppeltjes plas die je blaas zomaar verlaten.

Wat te doen bij licht urineverlies?

Het gebrek aan informatie en het taboe om hierover te praten, zorgt ervoor dat veel mensen zich onzeker voelen. Hierdoor gaan ze twijfelen over wat ze moeten doen als ze af en toe een paar druppels plas verliezen. Het goede nieuws is dat er, ongeacht de oorzaak van je lichte urineverlies, altijd manieren zijn om de aandoening zelf te behandelen. Het vocht dat je vagina verliest, ís geen taboe. Dus laten we vanaf nu gewoon erkennen dat het er is.

Voeding die aandrang beïnvloeden

Sommige voedingsproducten of dranken kunnen je aandrang beïnvloeden, zoals: cafeïne, alcohol, koolzuurhoudende dranken, zuur fruit, pittig eten en zelfs chocolade (hier zit ook cafeïne in). [5] Maar maak je geen zorgen, je kunt nog steeds genieten van je favoriete lekkernijen. Simpele wisselingen in levensstijl zoals nadenken over wat je consumeert en wanneer, kan een grote impact hebben. Het drinken van liters koolzuurhoudende dranken kun je bijvoorbeeld beter niet doen.

Bekkenbodem trainen

Een andere game changer voor licht urineverlies is het sterk houden van je bekkenbodem door het trainen van de interne spieren. Zelfs een paar minuten per dag kan al helpen, en je kunt de oefeningen gemakkelijk doen terwijl je tv kijkt, door sociale media scrolt of naar je favoriete deuntjes luistert.

Naar de huisarts

Als je licht urineverlies ervaart, ook al zijn het maar een paar druppels, raadpleeg dan je huisarts. Een huisarts kan helpen om de oorzaak te vinden en om het beste behandelplan voor je op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld een verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut of medicatie zijn.

Bescherming

Om in de tussentijd te dealen met licht urineverlies, kan het dragen van een inlegkruisje je de zekerheid geven die je nodig hebt. Onze Dailies Extra Protection inlegkruisjes kunnen alles aan en geven je een fris gevoel. Ze zijn daarom ook wel onze superheld onder de inlegkruisjes. Ze absorberen maar liefst 30%* meer vocht, helpen geurtjes te neutraliseren en dat maakt dat deze inlegkruisjes ideaal zijn voor licht urineverlies. Zo zorgen wij dat je je fris en zelfverzekerd voelt, zodat je het leven kunt blijven leiden dat je wilt.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

[Bronnen]

[1] https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/ongewenst-urineverlies

[2] https://www.zorg-en-gezondheid.be/belangrijkste-trends-in-geboorte-en-bevalling

[3] https://www.fysiohuis.nl/urineverlies-na-je-bevalling

[4] https://www.mst.nl/dbs/folder/PI-011859

[5] https://www.incontinentie.net/php/c_soc_voeding.php

Lees verder