pH waarde vagina

Heb je ooit het idee gehad dat je vagina een beetje vreemd of zelfs visachtig rook?

Als je vind dat je vagina een vreemde of visachtige geur heeft betekent dat niet dat je jouw vagina moet gaan wassen. Dit kun je zelfs beter niet doen! Wel is er een grote kans dat het te maken heeft met de pH-waarde van je vagina.

Wat is een vaginale pH-waarde?

Een pH-getal doet je misschien denken aan iets wat je tijdens een scheikundeles hebt geleerd, maar het kan ook van toepassing zijn op je vagina! Kun je de lessen nog herinneren of heb je niet eerder van pH gehoord? Een pH-waarde is een getal op een schaal van 1 tot 14 die wordt gebruikt om aan te geven hoe alkalisch of zuur iets is. Hoe lager het getal, hoe zuurder een stof is.

Dus eigenlijk geeft je vaginale pH-waarde de zuurgraad van je vagina aan. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is een belangrijke factor om te bepalen hoe gezond jouw vagina is. Een gezonde vaginale pH-waarde helpt je vagina namelijk om bacteriën te bestrijden, het beschermt je tegen vaginale infecties en voorkomt vaginale droogheid.

Vagina’s zijn echter vrij goed in staat om hun eigen pH-waarde te behouden, dus tenzij je reden hebt om aan te nemen dat iets de balans verstoord heeft, moet je het gewoon zijn gang laten gaan. Lees in de tussentijd verder om erachter te komen wat de signalen en oorzaken zijn van een verstoorde vaginale pH-waarde en wat je kunt doen om een gezonde vaginale pH-waarde te behouden.

Wat is een normale vaginale pH-waarde?

De optimale pH-waarde voor je vagina ligt tussen de 3,8 (als je voor het eerst ongesteld wordt) en 4,5 (rond de overgang) [1]. Dit betekent dat je vaginale pH-balans idealiter licht zuur zou moeten zijn. Vergeet alleen niet dat al onze lichamen anders zijn! Er is dus niet één ‘normale’ pH-waarde voor alle vagina’s. Wel wordt een waarde tussen 3,8 en 4,5 als gezond geschouwd.

Signalen van een verstoorde vaginale pH-waarde

Er achter komen of je vaginale pH-waarde in balans is klinkt misschien als iets voor laboratoria en gekke wetenschappers. Toch laat je lichaam het je weten aan de hand van enkele gemakkelijk op te merken fysieke signalen of er iets aan de hand is. Als je er één ontdekt dan kun je er zeker van zijn dat de vaginale pH-waarde met de juiste zorg eenvoudig hersteld kan worden.

De belangrijkste signalen dat je vaginale pH-waarde niet in balans is zijn:

  • Een visachtige geur;
  • Dikke, witte afscheiding. Het lijkt qua structuur op kwark;
  • Een oncomfortabele jeukende vagina;
  • Een licht branderig gevoel bij het plassen; of
  • Algemene ontsteking in je vagina en rond je vulva.

Als je een van deze symptomen aanhoudend hebt is het zeer waarschijnlijk dat de pH-waarde van je vagina verstoord is. Het kan ook zijn dat je een vaginale infectie, zoals bacteriële vaginose (BV) of een schimmelinfectie, zoals spruw hebt. De wetenschap hierachter is dat je vagina in principe goede en slechte bacteriën heeft, maar als de pH-waarde van je vagina niet in balans is dan kunnen de slechte bacteriën sneller groeien. Dit kan soms resulteren in een vaginale infectie. Hoewel vaginale infecties eng klinken, komen ze eigenlijk heel vaak voor en kunnen ze met de juiste behandeling gemakkelijk worden genezen. Je hoeft alleen maar je huisarts te raadplegen, zodat hij of zij je de beste oplossing kan bieden.

Wat veroorzaakt een verstoorde pH-waarde?

Sommige dagelijkse activiteiten, medicijnen en lichamelijke processen kunnen allemaal de vaginale pH-waarde verstoren. Lees verder om meer hierover te weten te komen, zodat je een beetje beter weet waarom je het kan hebben.

Intieme hygiëneproducten

Ook al ruiken ze zoet en lekker, sommige geparfumeerde intieme wasmiddelen, parfums, scrubs en hygiëneproducten kunnen je vagina irriteren en de natuurlijke pH-waarde verstoren. Deze producten kunnen soms te alkalisch zijn of agressieve chemicaliën bevatten. In ieder geval is het heel belangrijk dat je de binnenkant van je vagina niet wast!

Onbeschermde seks

Het is niet iets dat de meeste van ons geleerd hebben tijdens de seksuele voorlichtingen op school, maar sperma is eigenlijk een extreem alkalische stof. Dus als het in je vagina komt dan kan het de vaginale pH-waarde verstoren.

Antibiotica

Antibiotica zijn geweldig om ongewenste slechte bacteriën kwijt te raken, maar helaas kunnen ze soms ook de goede bacteriën doden. Als je de goede bacteriën in je vagina doodt dan verandert de pH-waarde van je vagina. Dat betekent dat schimmelinfecties meer kans krijgen [2].

Kleding

Interessant genoeg bieden nylon, natte of zelfs zweterig sportkleding een warme omgeving waar bacteriën en schimmels kunnen groeien. Dit kan de balans van je vaginale pH-waarde verstoren. Dus ook al kan het vervelend zijn om de was te doen, het kan de moeite waard zijn om een mogelijke schimmelinfectie te voorkomen!

Je menstruatie

Menstruatiebloed is ook alkalischer dan de natuurlijke pH-waarde van je vagina. Als je dus je menstruatieproduct niet vaak genoeg vervangt dan kan dat zorgen voor een stijging van je vaginale pH-waarde. Menstruaties kunnen al behoorlijk stressvol zijn zonder dat daar nog een mogelijke verstoorde vaginale pH-waarde bijkomt toch? Lees verder voor enkele nuttige tips om je vaginale balans in evenwicht te houden.

Een gezonde vaginale pH-waarde

Zelfs als je momenteel geen verstoorde vaginale pH-waarde hebt dan is het altijd goed om te weten hoe jij je lichaam kunt helpen om een gezonde vaginale pH-waarde te behouden.

Vermijd geparfumeerde hygiëneproducten

Als je je rond je vulva wast probeer dan zeep of wasmiddelen te gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor de intieme zone. Zo gebruik je geen agressieve chemicaliën die je vaginale pH-waarde hoogstwaarschijnlijk uit balans brengt. Je intieme huid verdient tenslotte alle speciale, milde en kalmerende verzorging die je haar kunt geven!

Gebruik bescherming tijdens seks

Als je mannelijke seksuele partners hebt dan biedt het gebruik van een condoom tijdens geslachtsgemeenschap niet alleen bescherming tegen soa’s en zwangerschap. Het voorkomt ook dat sperma, wat alkalisch is, in je vagina terechtkomt en je vaginale pH-waarde verandert. Dit is zeker een onderwerp waarover je met je partner kunt praten. Bespreek samen wat voor jullie beiden het beste is.

Vervang je menstruatieproducten regelmatig

Het is niet altijd gemakkelijk om te onthouden, vooral niet tijdens drukke, chaotische dagen, maar als jij je menstruatieproducten regelmatig vervangt dan blijf je niet alleen de hele dag fris, maar voorkom je ook dat menstruatiebloed je vaginale pH-waarde verstoort.

Dus daar heb je het! Alle basisinformatie die je moet weten over je vaginale pH-waarde, wat het betekent en hoe je een gezonde balans kunt behouden door je V-zone gezond te houden. Uiteindelijk zijn onze vagina’s geweldig in het verzorgen van zichzelf.

Nu je meer weet over vaginale pH-waarden, kun je verder lezen over intieme verzorging en persoonlijke hygiëne.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Huisarts & Wetenschap

[2] Natuur Diëtisten Nederland