pH waarde vagina

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vagina een beetje vies of zelfs raar rook? Dit betekent niet dat je je vagina moet wassen (wat niet mag!). De kans is groot dat het te maken heeft met de pH waarde van je vagina.

Wat is vaginale pH?

Een pH-waarde herinnert je misschien aan iets dat je hebt geleerd tijdens een scheikunde les op school, maar het kan ook van toepassing zijn op de vagina.

Als je je wetenschappelijke lessen niet helemaal kunt herinneren of er nog niets over hebt geleerd; een pH-waarde is een getal op een schaal die wordt gebruikt om aan te geven hoe alkalisch of zuur iets is. Het getal kan variëren van 1 tot 14 en hoe lager het getal, hoe zuurder een stof is. Dus eigenlijk geeft je vaginale pH de zuurgraad van je vagina aan. Ook al klinkt dit misschien vreemd, de vaginale pH is een belangrijke factor bij het bepalen hoe gezond je vagina is.

Vaginale pH is belangrijk omdat een gezonde vaginale pH-balans je vagina helpt om bacteriën te bestrijden, te beschermen tegen infecties en vaginale droogheid te voorkomen. Je vagina kan goed zelf de pH op natuurlijke wijze in balans houden. Het is dus belangrijk dat je het je vagina gewoon allemaal het zelf laat regelen.

Lees verder om erachter te komen wat de tekenen en oorzaken van een onevenwichtige vaginale pH zijn en wat je kunt doen om een ​​gezonde vaginale pH te behouden.

Wat is een normale vaginale pH?

De optimale pH-waarde voor je vagina ligt tussen 3,8 en 4,5 [1], wat betekent dat je vaginale pH-balans idealiter licht zuur zou moeten zijn. Onthoud echter dat al onze lichamen anders zijn. Er is dus niet één ‘normale’ pH voor alle vagina's, maar het pH-bereik van 3,8 tot 4,5 wordt als gezond beschouwd.

Tekenen van verstoorde pH-waarde vagina

Er achter komen of je vaginale pH in verstoort is, klinkt misschien of je een hightech laboratoria nodig hebt, maar je lichaam laat je dit laten weten door middel van enkele fysieke signalen. Als je een van onderstaande signalen opmerkt, kan een verstoorde vaginale pH gemakkelijk worden verholpen met de juiste zorg.

De belangrijkste signalen dat je vaginale pH uit balans is, zijn:

  • Een ‘visachtige’ geur
  • Dikke, witte afscheiding (textuur en uiterlijk kunnen lijken op kwark)
  • Een onaangenaam jeukende vagina
  • Een licht branderig gevoel bij het plassen
  • Algemene ontsteking in en rond je vagina en vulva

Als een van deze symptomen aanhoudt, is de kans groot dat je vagina een verstoorde pH heeft. Een vaginale infectie zoals bacteriële vaginose (BV) of een schimmelinfectie zoals spruw is ook mogelijk. De wetenschap hierachter is dat je vagina in principe goede en slechte bacteriën bevat, maar als de pH-waarde van je vagina uit balans is, kunnen de slechte bacteriën sneller groeien en soms resulteren in een vaginale infectie. Hoewel vaginale infecties misschien eng klinken, komen ze in feite heel vaak voor en kunnen ze gemakkelijk worden genezen met de juiste behandeling. Het enige dat je hoeft te doen, is contact opnemen met je huisarts, zodat zij je de beste oplossing kunnen bieden.

Wat kan een verstoorde vaginale pH veroorzaken?

Sommige dagelijkse activiteiten, medicatie en lichamelijke processen kunnen allemaal de vaginale pH verstoren [2]. Lees verder om meer te weten te komen over wat een pH-waarde kan veroorzaken, zodat je wat meer bewust kunt zijn van de oorzaak hiervan.

Hygiëneproducten

Ook al ruiken ze zoet en heerlijk, sommige geparfumeerde intieme zeep, parfums, scrubs en andere producten voor vrouwelijke hygiëne kunnen je vagina irriteren en de natuurlijke pH-waarden verstoren. De producten kunnen te alkalisch zijn of agressieve chemicaliën bevatten. Je mag in ieder geval niet de binnenkant van je vagina wassen. Lees hier meer over de dagelijkse verzorging van je V-zone.

Onbeschermde seks

Het is niet iets dat de meesten van ons hebben geleerd tijdens seksuele voorlichting op school, maar sperma is eigenlijk een extreem alkalische stof. Dus wanneer het de vagina binnenkomt, kan het interfereren met je vaginale pH.

Antibiotica

Antibiotica zijn geweldig in het verwijderen van ongewenste slechte bacteriën, maar helaas kunnen ze soms ook de goede bacteriën doden. Wanneer je de goede bacteriën in je vagina doodt, verandert je vaginale pH en dit betekent ook dat er een schimmelinfecties kan ontstaan [2].

Kleding

Interessant genoeg zorgt nylon, natte of zelfs zweterige kleding voor na het sporten voor een warme omgeving waar bacteriën en gisten kunnen groeien en een onbalans in je vaginale pH kunnen veroorzaken. Dus hoewel wassen lastig kan zijn om te doen, kan het de moeite waard zijn, zelfs om een ​​mogelijke schimmelinfectie te voorkomen.

Hormonale balans

Hormonen hebben invloed op de pH balans. Door oestrogeen neemt de dikte van het vaginale slijmvlies toe zodat tijdens de ovulatie je vagina optimaal wordt beschermd. Tijdens de overgang en voor de eerste menstruatie is door de lage oestrogeenspiegel de vaginawand veel kwetsbaarder en dunner. Ook wanneer je zwanger bent gieren de hormonen door je lichaam. Een verstoorde Ph waarde of vaginale infectie treedt daarom vaak op tijdens deze fases.

Je menstruatie

Menstruatiebloed kan ook de natuurlijke vaginale pH verhogen. Als menstruatie producten niet vaak genoeg worden vervangen, kan dit een stijging van de pH-waarden van je vagina veroorzaken. Je menstruatie kan al behoorlijk stressvol zijn en dan zou je pH-waarde mogelijk ook nog eens uit balans raken. Lees hier meer over het belang van hygiëne tijdens je menstruatie. Blijf lezen voor enkele handige tips om je vaginale balans onder controle te houden.

Hoe kunt u helpen een gezonde vaginale pH te behouden?

Zelfs als je momenteel een gezonde pH hebt, is het altijd handig om te weten hoe je je lichaam kunt helpen om een ​​gezonde vaginale pH te behouden.

Vermijd geparfumeerde hygiëneproducten

Wanneer de zone rond je vulva wast, probeer dan zeep die speciaal bedoeld zijn voor je intieme zone te gebruiken. Hierdoor vermijd je agressieve chemicaliën die je vaginale pH waarschijnlijk uit balans brengen. Je intieme huid verdient tenslotte alle speciale, zachte en rustgevende zorg die je maar kunt geven.

Vermijd douchen

Onthoud dat je vagina geweldig is in zelfreiniging. Het maakt gebruik van afscheiding en vocht uit je baarmoeder om een ​​optimale omgeving voor je vagina te behouden. Reinigingsmethoden zoals douchen zijn dus echt geen noodzaak; in plaats daarvan kun je de reinigende magie van je vagina laten werken.

Gebruik bescherming tijdens seks

Als je mannelijke seksuele partners hebt, zal het gebruik van een condoom tijdens geslachtsgemeenschap niet alleen bescherming bieden tegen soa's en zwangerschap, maar het voorkomt ook dat sperma (dat alkalisch is) je vagina binnendringt en mogelijk de pH ervan verandert. Dit zou je samen met je partner kunnen bespreken, zodat jullie samen kunnen bepalen wat het beste is voor jullie beiden.

Verander regelmatig je tampon of maandverband

Het is niet altijd gemakkelijk te onthouden (vooral tijdens drukke, chaotische dagen) om regelmatig je menstruatie product te wisselen. Regelmatig verschonen houd je niet alleen de hele dag fris, maar hiermee voorkom je ook dat je menstruatiebloed je vaginale pH verstoord.

Dus zo werkt het. Alle basisinformatie die je moet weten over je vaginale pH, wat het betekent en hoe je een gezond evenwicht kunt behouden door voor de hygiëne van je V-Zone te zorgen. Aan het eind van de dag zijn onze vagina's echter gewoon geweldig om voor zichzelf te zorgen.

Nu je hebt geleerd over vaginale pH, lees dan verder om meer te weten te komen over het verwijderen van schaamhaar en alles wat je moet weten over een gezonde vagina.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1]Huisarts & Wetenschap

[2]Natuur Diëtisten Nederland

Lees verder