Puistjes of bultjes op schaamlippen

Er kunnen allerlei dingen op je vulva verschijnen – het is tenslotte een van de meest gevoelige delen van je lichaam.

Laten we er een paar bekijken, zoals irritatie, uitslag, puistjes en bultjes rond het vaginale gebied. Als jij de volgende keer een verandering opmerkt, weet je wat er aan de hand is. Naast het doen van je dagelijkse verzorging van je V-Zone, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden, zodat deze puistjes geen probleem worden.

Als je naar het toilet gaat, onder de douche staat of masturbeert, is het normaal om een ​​blik te werpen en je V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien) te verkennen. Hoe vaker je kijkt, hoe beter, zodat je kunt zien hoe normaal er voor jou uitziet en gemakkelijk kunt zien wanneer er iets niet in orde is. Misschien zie je een paar bultjes of witte vlekken op je vulva, of misschien ziet de huid rond je vaginale opening (de schaamlippen) er een beetje ontstoken uit. Je kunt je dan afvragen: moet ik mij echt zorgen maken? Als het puistje niet bijzonder pijnlijk is, niet groter wordt of zich verspreidt, is het waarschijnlijk niet iets ernstigs.

Nu is het normaal dat je een beetje in paniek raakt als je iets ongewoons op je lichaam ziet. De vulva, de vagina en de schaamstreek zijn allemaal gevoelige delen van het lichaam. De kleinste veranderingen kunnen soms de huid van streek maken en dat zou je kunnen zien of voelen. Deze huidaandoeningen, hoe tijdelijk ze vaak ook zijn, kunnen soms erg oncomfortabel zijn.

Hoewel veel mensen alle delen van onze intieme zone ‘vaginaal’ noemen, is de vagina eigenlijk alleen het kanaal gedeelte van je V-Zone. Dus wat je aan de buitenkant kunt zien, is de vulva en de schaamstreek.

Laten we eens nader bekijken wat je op je V-Zone kunt aantreffen. Zo kun je eventuele symptomen herkennen en weet je wanneer je het beste naar de dokter kunt gaan.

Puistjes op schaamlippen

Je kunt kleine bultjes in en rond je schaamlippen zien en je vraagt ​​je misschien af waar ze vandaan komen. Deze kleine knobbeltjes worden vaginale puistjes genoemd. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als het soort puistjes dat je op je gezicht aantreft. Technisch gezien zijn het geen puistjes en bevinden ze zich meestal rond het schaambeen en de vulva, in plaats van in de vagina zelf. Laten we eens kijken wat sommige van deze kleine bultjes of puistjes zouden kunnen zijn:

Ingegroeide haren

Oorzaken

Het verwijderen van schaamhaar is een persoonlijke keuze: de een vindt het prettig, de ander liever niet. Degenen die dat wel doen, kunnen tijdens het scheren per ongeluk bacteriën in de haarzakjes laten binnendringen. Dit kan er dan voor zorgen dat er kleine rode jeukende bultjes of puistjes ontstaan ​​op de plaats waar de haar zat. [1]

De wetenschappelijke naam voor deze aandoening is folliculitis, maar het is algemeen bekend als scheerbultjes omdat ze vaak worden veroorzaakt door scheermesjes, maar niet altijd. Verrassend genoeg is het niet alleen ontharing die ervoor kan zorgen dat bacteriën de haarzakjes binnendringen. Andere oorzaken kunnen zijn: het dragen van strak ondergoed, zweten, krabben of vaak over je huid wrijven of algemene wrijving.

Behandeling

Nu je de oorzaken kent, heb je al een goed idee van wat je moet doen om ingegroeide haartjes te voorkomen. Overweeg dus om van ondergoed te wisselen of misschien een pauze te nemen van het scheren om je huid te laten rusten. Zodra ze verschijnen, is het goede nieuws dat ze normaal gesproken vanzelf verdwijnen, dus je kunt er beter niet aanzitten. Probeer ze niet te krabben of ze uit te knijpen, want dat maakt de bultjes meestal alleen maar erger. Dit zou een infectie of een ander, ernstiger probleem kunnen veroorzaken. Je kunt eventueel een warmtekompres gebruiken om het ongemak te verlichten. Hierbij kun je denken aan een handdoek gedrenkt in warm water. Druk het tegen het gebied en oefen druk uit totdat de zwelling begint af te nemen.

Lees meer over het scheren van je schaamhaar

Contact Dermatitis of eczeem

Oorzaken

Contactdermatitis of eczeem treedt op wanneer bepaalde chemicaliën in contact komen met je huid en deze laten reageren. Soms komt dit door producten zoals zeep, wasmiddelen, stoffen of parfums. Ze kunnen de pH van je vagina veranderen, wat een droge vagina en/of algemene irritatie kan veroorzaken (daarom mag je nooit je vagina wassen!). Ze kunnen ook je vulva-huid irriteren, wat resulteert in puistje achtige bultjes die kunnen jeuken en/of pijnlijk kunnen zijn. [2]

Behandeling

Om contact dermatitis te stoppen, begin je bij de oorzaak: is het de zeep die je dagelijks gebruikt? Of misschien de wasverzachter of zelfs jouw type ondergoed? Als je eenmaal hebt ontdekt wat het is, zal het simpelweg niet meer gebruiken van dat product hopelijk verdere irritatie voorkomen. In de tussentijd kun je eventueel de plekken verkoelen met een handdoek uit de vriezer of een andere ijs verkoeling.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Oorzaken

Ook bultjes, jeuk en roodheid op en rond de vulva kunnen veel voorkomende symptomen zijn bij veel soa's. Herpes, genitale wratten, syfilis en molluscum contagiosum kunnen deze bultjes of zweren rond je vulva veroorzaken. [3] Je kunt een soa krijgen door het hebben van onbeschermde seks (seks zonder condoom of deze is kapot gegaan). Wanneer je dus aanhoudende ongemakken ervaart in je V-Zone en je hebt onbeschermde seks gehad dan kunnen de klachten hiervan de oorzaak zijn.

Behandeling

Soa's kunnen eng klinken, maar jaarlijks worden er 11 duizend Nederlandse vrouwen positief getest op een of meerdere soa’s. [4] Gelukkig kunnen veel van hen met medicijnen worden behandeld. Dus na onbeschermde seks en aanhoudende jeuk, ongemak of bulten rond je vulva, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Het klinkt misschien wat gênant om met een soa aan hun deur te verschijnen, maar onthoud dat het professionals zijn (ze hebben het allemaal gezien). Het is hun taak om jou te helpen door een medische diagnose en eventuele noodzakelijke behandeling te geven. Bovendien verdient je vulva de beste zorg die je ervoor kunt krijgen.

Overige oorzaken

Zweetbultjes

Houd het gebied droog. Wanneer je V-Zone constant vochtig is van het zweet dan heb je een hoger risico op het ontwikkelen van puistjes en andere problemen. Hierdoor kunnen je talgklieren verstopt raken en net als op je gezicht veroorzaakt dit puistjes. Dit betekent dus zo snel mogelijk je sportkleding of natte badkleding uittrekken.

Genitale skin-tags

Skin-tags rond je genitale gebied kunnen vaak voorkomen worden en ziet eruit als een plat of rond huidflapje. Vaak hebben ze de grootte van een rijstkorrel en groeien ze niet veel. Skin tags zijn huidkleurig of lichtbruin en voelen zacht aan. [5] Skin tags zijn ongevaarlijk en hoeven niet verwijderd of behandeld te worden. Als ze storend zijn, kan een arts of huidtherapeut ze weghalen.

Omgaan met puistjes of bultjes

Als je puistjes of bultjes op of rond je vulva begint op te merken, kan het even schrikken zijn totdat je weet wat de oorzaak is, vooral gezien alle mogelijkheden. Het is belangrijk dat je niet meteen in paniek raakt en in plaats daarvan de tijd neemt om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Stel jezelf simpele vragen zoals: "Met welke zeep was ik mijn vulva?", "Wanneer heb ik me voor het laatst geschoren?", "Gebruik ik een ander wasmiddel?" of "heb ik onlangs onbeschermde seks gehad?". Meestal gaat uitslag op je V-Zone vanzelf over, maar als het pijnlijk of vervelend wordt of gepaard gaan met geel-groene afscheiding, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Als je meer wilt weten over intieme hygiëne, kijk dan eens op onze pagina's over vagina vocht en vaginale infectie.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
[Bronnen]

[1] https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/folliculitis/

[2] http://www.med-info.nl/Afwijking_DERMATOLOGIE%20-%20dermatitis%20-%20contact%20dermatitis.html

[3] https://www.soaaids.nl/nl/heb-ik-soa/blaasjes-bultjes-schilfers-wratten-zweertjes

[4] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/soa/cijfers-context/trends#node-trend-soa-diagnosen

[5] https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/skin-tag

Lees verder

Ontdek het volledige assortiment maandverband van Libresse