Vrouw in badkamer

Het is misschien niet je favoriete onderdeel van het vrouw-zijn, maar vaginale afscheiding is productief en goed voor je.

Vaginale afscheiding is vaginale vocht dat door de klieren in je vagina en baarmoeder wordt gemaakt. Het houdt de voortplantingsorganen schoon en gezond door dode cellen en bacteriën eruit te spoelen. Hierdoor wordt infectie voorkomen.

Maar vaginale afscheiding heeft ook een ander doel. Je kunt eraan zien dat er misschien een probleem is. Als het van kleur verandert en anders ruikt dan normaal, dan vertelt je lichaam je dat er iets is veranderd, en soms betekent dit dat er een probleem met je gezondheid is.

Gezonde vaginale afscheiding is meestal doorzichtig, lichtgeel of melkwit, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waar je in zit. Het heeft heel weinig geur. Als je een ovulatie hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal.

Als je afscheiding groen-geel is en/of sterk ruikt, dan kan dat een teken zijn dat je een infectie hebt. Ook jeuk, bloed in de afscheiding of een plotselinge toename van de hoeveelheid afscheiding kunnen duiden op een probleem. Als je een van deze symptomen hebt, ga dan naar je huisarts om te weten of je misschien candida of een andere infectie hebt.

Vaginale afscheiding kan op verschillende momenten in je leven veranderen. Je afscheiding kan in hoeveelheid toenemen als je ovuleert, borstvoeding geeft of seksueel opgewonden raakt. Je kunt ook merken dat je afscheiding anders ruikt als je zwanger bent.

Vrouwen in de overgang hebben meestal minder vaginale afscheiding als gevolg van de lagere oestrogeenspiegel. Heel soms kan vaginale afscheiding na de overgang een teken zijn van een ernstige aandoening zoals bepaalde soorten kanker, dus als het aanhoudt of als je er pijn bij hebt, ga dan meteen naar je huisarts of je gynaecoloog.

Voor alle onderdelen van je menstruatiecyclus en vaginale gezondheid geldt dat georganiseerd en voorbereid zijn helpt om je leven zonder stress door te komen. Gebruik inlegkruisjes, zoals Libresse DailyFresh, om je kleding te beschermen tegen afscheiding, en zorg dat je er altijd een paar in de buurt hebt.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding