Fabels over menstruatie

Op elk moment is een kwart van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd ongesteld. Toch is er nog veel verwarring over hoe menstruatie het leven van de vrouw beïnvloedt.

Eeuwenlang werd een ongestelde vrouw in veel culturen als 'onrein' beschouwd. Volslagen onzin natuurlijk, maar er zijn mensen die dat tot op de dag van vandaag geloven. En daarnaast doen er nog veel andere geruchten en fabels de ronde. Als je niet even snel als je vriendinnen voor het eerst ongesteld wordt is er namelijk niets mis met je. Je hebt ongeveer je halve leven tot de overgang te maken met menstruaties dus je kunt maar beter goed op de hoogte zijn van de juiste feiten.

Laten we er duidelijk over zijn. Er is niets 'smerigs' aan ongesteld zijn en als je ongesteld bent, kun je gewoon je leven leiden zoals je dat gewend bent. Laten we de misverstanden en halve waarheden die je misschien gehoord hebt, een voor een aanpakken. In andere artikelen geven wij al duidelijkheid over verschillende fabels zoals dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent en dat je geen seks zou kunnen hebben tijdens je menstruatie periode. Als je niet ongesteld bent geworden, terwijl je dit volgens je menstruatiecyclus wel had moeten zijn hoeft het niet direct te betekenen dat je zwanger bent. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je van het dragen van een tampon zomaar een tamponziekte krijgt.

Je hoeft nergens bang voor te zijn

Haai
Fabel 1: Ongestelde vrouwen worden eerder aangevallen door haaien.

Er is geen bewijs bekend dat dit ondersteunt. Haaien worden inderdaad aangetrokken door bloed. De hoeveelheid bloed die jij verliest is zo klein, vooral als het ook nog wordt verspreid door het water, dat een haai bijna naast je moet zwemmen om het te kunnen ruiken [1]. Zwemmen als je ongesteld bent is dus volkomen veilig, en ook als je bij andere dieren in de buurt bent en net als normaal de veiligheid in acht neemt, dan is er niets aan de hand.

Haar
Fabel 2: Je mag je haar niet wassen als je ongesteld bent.

Dit is een broodje aap-verhaal: een hoop onzin dus. Was je haar zo vaak als je maar wilt.

Flauwvallen
Fabel 3: Je kunt flauwvallen van het bloedverlies tijdens je menstruatie.

Veel vrouwen vragen zich af of hun menstruatie wel normaal is. De hoeveelheid bloedverlies van een menstruatie lijkt veel meer dan het is. Gemiddeld verlies je ongeveer twee tot drie eetlepels bloed per keer als je ongesteld bent. Wanneer je geen hevige menstruaties hebt (menorragie), hoef je je geen zorgen te maken over zwakheid. Wel kunnen andere menstruatieproblemen zoals PMS en endometriose je gemoedstoestand beïnvloeden. Als jij een van die 10 procent vrouwen bent die last heeft van hevige menstruaties [2] en je bloedt zo veel dat je je zwak of duizelig voelt als je opstaat, ga dan naar je huisarts.

Yoga-oefening
Fabel 4: Sporten als je ongesteld bent, is slecht voor je.

Integendeel. Sporten is juist goed om menstruatiepijn te verlichten. Je hebt misschien geen zin om iets te doen wat veel moeite kost, maar rustig bewegen zoals wandelen, zwemmen, pilates of yoga verbetert je stemming en helpt bij het verlichten van kramp en pijn. Gebruik een tampon als je gaat zwemmen en doe meteen na het zwemmen een nieuwe tampon in om infecties te voorkomen.

Luidspreker
Fabel 5: Mensen kunnen aan je zien dat je ongesteld bent.

Er zijn geen duidelijke signalen dat je ongesteld bent. Je ruikt of loopt niet anders en je huidskleur verandert ook niet. Maar je hoeft het feit dat je ongesteld bent ook echt niet te verbergen. Het is normaal dat meisjes open met elkaar praten over menstruatie en menstruatieproblemen zoals PMS, onregelmatige menstruaties en pijn. Het kan zelfs helpen om over je menstruatie te praten, zeker met je vriendinnen. Zij worden ook een keer ongesteld. Het is wel belangrijk om extra op je hygiëne te letten als je ongesteld bent om nare geurtjes te voorkomen.

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding