hoe lang duurt ongesteldheid

Ben je pas ongesteld geworden? Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert. Dat betekent niet dat er een probleem is.

Het is normaal dat je menstruatie tijd nodig heeft om een patroon te vinden. Als dat eenmaal gebeurd is, dan ben jij de enige met dat unieke patroon. Gemiddeld wordt een vrouw 1 keer maand ongesteld. Je kunt tijdens je menstruatie te maken krijgen met enkele menstruatieproblemen zoals endometriose, PMS en hemofilie. Daarnaast kun je onzeker zijn of duur van je ongesteldheid wel normaal is en wanneer je weer begint met menstrueren. Maak je niet direct zorgen als je menstruatie iets langer duurt dan normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe lang ben je ongesteld?

Hoeveel dagen je ongesteld bent hangt per vrouw af. Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties. Je kunt last hebben van menstruatiepijn en dit kan de ongesteldheid extra onprettig maken. Als je een anticonceptiemiddel neemt zoals de pil dan is de ongesteldheid vaak minder hevig en duurt het ook vaak minder lang. Dit komt doordat dit een 'kunstmatige' of nagebootste menstruatie is. Deze menstruaties worden ook wel onttrekkingsbloedingen genoemd.

Wanneer word ik ongesteld?

Wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt hangt onder andere af van de hormonen tijdens je puberteit. De eerste ongesteldheid voor een meisje is vaak tussen de 11 en 15 jaar. Als je voor het eerst ongesteld bent geworden dan kan dit best wel even wennen zijn. Je wilt graag weten wanneer is weer ongesteld gaat worden. Aan het begin kunnen de hoeveelheid dagen tussen menstruaties nog verschillen. Dit kan zelfs een aantal jaar duren voordat je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. De menstruatiecyclus, die begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie, is niet voor iedere vrouw hetzelfde. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar hij kan ook maar 21 dagen duren of zelfs 35 dagen. Je kunt je menstruaties bijhouden met onze menstruatie tool. Verschillende vrouwen krijgen vlak voor ze ongesteld moeten worden symptomen zoals dat hun borsten gevoeliger worden, onzuiverheden op hun huid krijgen of ze hebben dit aan de hoeveelheid van hun afscheiding gemerkt. Na een tijdje begin jij je eigen lichaam steeds beter te leren kennen en voel je het steeds beter aankomen wanneer je ongesteld moet worden.

Te vroeg ongesteld

Stress, te veel sporten, plotseling gewichtsverlies en vergeten anticonceptie middel te gebruiken of doorslikken van de pil kunnen oorzaken zijn dat je te maken hebt met onregelmatige menstruaties en nu ineens te vroeg ongesteld bent. Andere oorzaken kunnen een SOA, het PCOS-syndroom en de morning-afterpil zijn. Zoals eerder aangegeven kan je menstruatie in het begin nog onregelmatig zijn. Als je vaak ongesteld bent en last hebt van 'doorbraakbloeding' tussen je menstruaties door en je zeker weet dat het niet komt door een van de eerder genoemde oorzaken komt dan kun je ook de huisarts raadplegen.

Lang ongesteld

Een ongesteldheid kan al vervelend genoeg zijn. Als je dan ook nog eens last hebt van extra lange menstruaties of als ze vaak voorkomen dan wil je graag weten wat je daar aan kunt doen. Zoals je eerder kon lezen zijn vrouwen gemiddeld tussen de twee en zeven dagen ongesteld. Dit is een gemiddeld getal en het kan dus voorkomen dat jij langer ongesteld bent dan normaal. Voor de duidelijkheid; in dit geval is er geen normaal, want iedere vrouw is uniek. Een oorzaak kan zijn dat je net bent gestopt met het slikken van de pil. Door veranderingen in je hormonenhuishouding kun je daarom te maken hebben met langere menstruaties. Als je in de overgang gaat veranderd er ook veel in de hoeveelheid hormonen die je lichaam aanmaakt. Deze hormonale veranderingen veroorzaken onregelmatige en soms ook lange menstruaties.

Ontvang onze nieuwste updates!

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding