Je maandelijkse menstruatiecyclus duurt tussen 21 en 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde.

Wanneer begint de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Hij eindigt één dag voor je opnieuw menstrueert. Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden zul je nog te maken met hebben met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan wel tot 3 jaar duren voordat dit regelmatig is.

Hoelang duurt de menstruatie?

Gemiddeld duurt je menstruatie een dag of 5, één keer per maand. Maar we zijn allemaal anders. Met een beetje mazzel hoor jij tot de groep meiden die maar een paar dagen per maand ongesteld is. Helaas kan het ook anders zijn. Sommigen zijn langer dan 7 dagen per maand ongesteld. Het is in ieder geval zo dat je in de eerste 2 dagen het meeste bloed kwijtraakt; zo’n 80%. Daar heeft Libresse dan ook maandverband voor. De laatste dagen van je menstruatie kun je overstappen op de dunne inlegkruisjes van Libresse.

Cyclus na menstruatie

Na je menstruatie maken je eierstokken zich weer klaar om eicel te rijpen. Elke menstruatiecyclus rijpt er één eicel gedurende ongeveer 14 dagen. Dit kan per vrouw variëren tussen 21 en 35 dagen. Bij pubers is dit tussen de 21 en 45 dagen. Nadat de eicel rijp is, maakt je eierstok een eisprong. Dit wordt ook wel of ovulatie genoemd. Via de eileider daalt de eicel af in de baarmoeder. Daar kan ze bevrucht worden door een zaadcel. Een eicel is 12 tot 24 uur vruchtbaar. De eisprong duurt 1 tot 2 dagen, en vindt gemiddeld plaats rond de 14e dag van de cyclus. Tijdens de eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Vervolgens gaat je baarmoeder zich klaarmaken voor een eventuele bevruchte eicel. Hiervoor zal je baarmoeder extra slijmvlies aanmaken en hierdoor kun je ook meer afscheiding hebben. Dit duurt ongeveer 12 tot 14 dagen. Tijdens deze periode kun je ook last hebben van PMS. Als je eicel niet is bevrucht, ofwel je bent niet zwanger geworden dan stoot je baarmoeder de eicel af en dan begin je met menstrueren. Vlak voor en tijdens het menstrueren kun je last hebben van menstruatiepijn. Als je zwanger bent kun je wel innestelingsbloedingen of innestelingspijn krijgen. Tijdens je zwangerschap kun je ook te maken krijgen van schijnmenstruaties.

En dan begint de cyclus weer van voren af aan. De menstruatiecyclus herhaalt zich ongeveer 400 tot 450 keer (echt waar) tot je rond je 50e levensjaar in de overgang komt en je menstruaties helemaal stoppen.

Menstruatiecyclus berekenen

Wil je meer inzicht krijgen in het verloop van je menstruatiecyclus? Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten hoe je menstruatiecyclus verloopt. Je kunt ook alleen je ovulatie berekenen als je zwanger wilt worden. In elke cyclus is er een eisprong. De twee dagen voor en de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Het is handig om gebruik te maken van de menstruatie berekenen tool.

In je menstruatiecyclus maakt je lichaam ook verschillende hormonale fasen door. Lees meer over deze hormonale fasen tijdens je cyclus.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding