hoelang duurt ongesteldheid

Kijk je wanhopig in je ondergoed om te zien wanneer je menstruatie eindelijk begint? Of misschien wacht je met smart tot het over is?

Soms komt je menstruatie helemaal niet, en op andere momenten lijkt er geen einde aan te komen. Je menstruatie mag je nooit tegenhouden of je ervan weerhouden te doen wat je wilt. Als je weet hoe lang je menstruatie kan duren, kun je gemakkelijker activiteiten, vakanties of zelfs outfits plannen

Ben je pas ongesteld geworden? Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken. Maar hoe lang hoort een ongesteldheid nu eigenlijk te duren?

Het is normaal dat je menstruatie tijd nodig heeft om een patroon te vinden. Als dat eenmaal gebeurd is, dan ben jij de enige met dat unieke patroon. Gemiddeld wordt een vrouw 1 keer per maand ongesteld. Je kunt tijdens je menstruatie te maken krijgen met enkele menstruatieproblemen zoals endometriose, PMS en menorragie. Daarnaast kun je onzeker zijn of duur van je ongesteldheid wel normaal is en wanneer je weer begint met menstrueren. Maak je niet direct zorgen als je menstruatie iets langer duurt dan normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Hoelang ben je ongesteld?

Als het om ons lichaam gaat, is het moeilijk om een gemiddelde menstruatieduur te voorspellen. Hoeveel je menstrueert en aantal dagen dat je ongesteld bent hangt per vrouw+ af. Elk lichaam is uniek en we weten nooit zeker hoe het zal reageren. Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.

Over het algemeen werkt de menstruatie volgens een cyclus van ongeveer 21 tot 45 gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar [1]. Menstruatie (je ongesteldheid) vindt binnen deze cyclus plaats gedurende enkele dagen en de dag waarop je menstruatie begint wordt beschouwd als de eerste dag van je menstruatiecyclus. Wat een ‘regelmatige’ menstruatie kan zijn is een relatief begrip. Het is niet erg nuttig om die van ons te vergelijken met die van andere mensen - elk lichaam en elke menstruatiecyclus is anders.

Aan de andere kant kan de menstruatie soms volkomen onregelmatig zijn en geen consequent een patroon volgen. Je kunt last hebben van spotting, slechts van bruine afscheiding of bijzonder hevige menstruaties. Je kunt last hebben van menstruatiepijn of krampen en dit kan de ongesteldheid extra onprettig maken. Dit kan op het moment zelf verontrustend en zorgwekkend lijken, maar vaak is het gewoon een teken dat je lichaam zich aanpast aan een of andere hormonale verandering. Je menstruatie zou zich uiteindelijk vanzelf moeten reguleren.

Als je maandenlang extreem hevig of onregelmatig menstrueert, of gewoon het gevoel hebt dat er iets mis is, kun je natuurlijk altijd een afspraak maken met je huisarts. Zo kan je het beste advies krijgen en zo nodig een behandeling.

Wanneer word ik voor het eerst ongesteld?

Wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt hangt onder andere af van de hormonen tijdens je puberteit. De eerste ongesteldheid voor een meisje is vaak tussen de 11 en 15 jaar. Als je voor het eerst ongesteld bent geworden dan kan dit best wel even wennen zijn. Je wilt graag weten wanneer is weer ongesteld gaat worden. Aan het begin kunnen de hoeveelheid dagen tussen menstruaties nog verschillen. Dit kan zelfs een aantal jaar duren voordat je een regelmatige menstruatiecyclus hebt.

Je kunt je menstruaties bijhouden met onze menstruatietool. Verschillende vrouwen+ krijgen vlak voor ze ongesteld moeten worden symptomen zoals dat hun borsten gevoeliger worden, opgezette buik, darmklachten of ze hebben dit aan de hoeveelheid van hun afscheiding gemerkt. Na een tijdje begin jij je eigen lichaam steeds beter te leren kennen en voel je het steeds beter aankomen wanneer je ongesteld moet worden.

Hoe lang duurt je eerste menstruatie?

Als je puberteit net begint, wacht je misschien met spanning op je eerste menstruatie. De kans is groot dat je nog niet zo goed hebt nagedacht over wat er gebeurt als je eenmaal ongesteld bent en hoe lang het zal duren. In principe is er geen universeel getal voor hoe lang je eerste menstruatie kan duren - we zijn allemaal verschillend. Het is wel goed om te weten dat het waarschijnlijk heel licht zal zijn en maar een paar dagen zal duren.

Dit komt omdat je lichaam leert hoe het zich moet aanpassen aan de nieuwe niveaus van de hormonen; oestrogeen en progesteron (die tijdens de puberteit worden geproduceerd) [2]. Na een paar maanden zou je menstruatie zichzelf moeten reguleren en een patroon moeten krijgen dat normaal is voor jou.

Te vroeg ongesteld

Stress, te veel sporten, plotseling gewichtsverlies en vergeten anticonceptie middel te gebruiken of doorslikken van de pil kunnen oorzaken zijn dat je te maken hebt met onregelmatige menstruaties en nu ineens te vroeg ongesteld bent. Andere oorzaken kunnen een SOA, het PCOS-syndroom en de morning-afterpil zijn. Zoals eerder aangegeven kan je menstruatie in het begin nog onregelmatig zijn. Als je vaak ongesteld bent en last hebt van 'doorbraakbloeding' tussen je menstruaties door en je zeker weet dat het niet komt door een van de eerder genoemde oorzaken komt dan kun je ook de huisarts raadplegen.

Lang ongesteld

Een ongesteldheid kan al vervelend genoeg zijn. Als je dan ook nog eens last hebt van extra lange menstruaties of als ze vaak voorkomen dan wil je graag weten wat je daar aan kunt doen. Zoals je eerder kon lezen zijn vrouwen gemiddeld tussen de twee en zeven dagen ongesteld. Dit is een gemiddeld getal en het kan dus voorkomen dat jij langer ongesteld bent dan normaal. Voor de duidelijkheid; in dit geval is er geen normaal, want iedere vrouw is uniek. Een oorzaak kan zijn dat je net bent gestopt met het slikken van de pil. Door veranderingen in je hormonenhuishouding kun je daarom te maken hebben met langere menstruaties. Als je in de overgang gaat veranderd er ook veel in de hoeveelheid hormonen die je lichaam aanmaakt. Deze hormonale veranderingen veroorzaken onregelmatige en soms ook lange menstruaties.

Factoren die de duur van je menstruatie kunnen beïnvloeden

Hormoonspiegels

De menstruatieduur kan in de loop van de tijd voortdurend veranderen, en soms is er geen specifieke verklaring voor waarom ze plotseling langer of korter is. Ons lichaam is niet machinaal bestuurbaar, dus dat moeten we ook niet verwachten.

Maar hormoonspiegels zijn over het algemeen de belangrijkste reden waarom de menstruatiecyclus kan veranderen. Laten we daarom eens kijken welke specifieke factoren onze hormonen kunnen beïnvloeden.

Leeftijd

Drastische veranderingen in de hormoonspiegels treden op tijdens de puberteit (een toename van oestrogeen) rond de leeftijd van 8-14 jaar. Deze treden vervolgens opnieuw op de overgang (een afname van oestrogeen en progesteron) rond de leeftijd van 52 jaar [3]. Dus onregelmatige of frequente menstruaties en spotting komen vaak voor tijdens deze periodes in ons leven als ons lichaam zich aanpast. Als je een van beide veranderingen doormaakt, probeer dan geduldig te zijn - het is normaal dat je lichaam zijn tijd neemt.

Anticonceptie

Sommige anticonceptiemiddelen kunnen ook invloed hebben op de duur van de menstruatie. Als je een anticonceptiemiddel neemt zoals de pil dan is de ongesteldheid vaak minder hevig en duurt het ook vaak minder lang. Dit komt doordat dit een 'kunstmatige' of nagebootste menstruatie is. Deze menstruaties worden ook wel onttrekkingsbloedingen genoemd.

Methoden zoals het hormonale spiraaltje of het implantaat hebben het hormoon progesteron in zich. Dit toegevoegde progesteron in je lichaam verdunt het baarmoederslijmvlies en kan ervoor zorgen dat je menstruatie lichter en korter wordt [4]. Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar ons artikel over hoe anticonceptie je menstruatie kan beïnvloeden.

Algemene gezondheid

Gezondheidsproblemen zoals endometriose en PCOS kunnen allemaal de duur en frequentie van je menstruatie veranderen. Wanneer je lijdt aan endometriose, kan aanwezig weefsel onder invloed van hormonen reageren, waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Dit kan van invloed zijn op je menstruatie. PCOS is een hormoonstoornis die ervoor zorgt dat er, onschadelijke, vochtblaasjes ontstaan in de eierstokken. Dit kan zorgen voor onregelmatige menstruaties.

Op dezelfde manier kan stress ook van invloed zijn op hoe lang je ongesteldheid duurt. Hoe ironisch het ook is, kan je soms gaan stressen over gestrest zijn. De tijd nemen om iets leuks te doen en te ontspannen is echt belangrijk om te voorkomen dat het je cyclus beïnvloedt. Dus doe je best om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te bepalen. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met een vriend of een therapeut. Als je merkt dat je menstruatie onregelmatig blijft, is het een goed idee om je arts te raadplegen voor medisch advies.

Hoe kan ik omgaan met de duur van mijn menstruatie?

Er bestaat geen ‘life-hack’ om controle te hebben over de duur van je menstruatie, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om er gemakkelijker mee om te gaan. De meest voorkomende manier is het nemen van de anticonceptie die door je huisarts wordt voorgeschreven. Er zijn ook manieren om je menstruatie tijdelijk te stoppen of uit te stellen als je dat echt nodig hebt voor een speciale gelegenheid of gebeurtenis.

Het is goed om voorbereid te zijn door de PMS-symptomen en menstruatiedagen te noteren in een dagboek of op een menstruatiekalender. Zo kun je beter begrijpen wat ‘normaal’ voor jouw lichaam is. Het is ook handig om wat menstruatieproducten bij de hand te hebben voor het geval je menstruatie onaangekondigd op gang komt.

Ook al kan de duur van de menstruatie van maand tot maand veranderen, hopelijk helpt het om je lichaam wat beter te begrijpen om je meer gerust te stellen. Nu je dit artikel hebt gelezen snap je beter waarom veranderingen kunnen optreden. Hoewel het misschien lastig en een beetje stressvol is om niet precies te weten wanneer je menstruatie kan beginnen of eindigen, is dat gewoon hoe de natuur werkt. Gun jezelf de tijd om het ritme van je lichaam te leren herkennen.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1]De Gynaecoloog

[2]Radboud UMC

[3] ​​St. Jansdal

[4]Anticonceptie

Lees verder