Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

De hoeveelheid bloedverlies tijdens een menstruatie is bij elke vrouw anders, net als de meeste onderdelen van je maandelijkse cyclus.

Je verliest gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Dit is ongeveer tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Maar vergeet niet dat het meer lijkt dan het is. Dus wat er uitziet als een behoorlijk grote hoeveelheid bloedverlies, kan volstrekt normaal zijn. En vergeet ook niet dat als je net bent begonnen met menstrueren, het een tijdje kan duren voordat je menstruaties regelmatig worden. De allereerste keer valt vaak reuze mee en het bloed bestaat meestal uit niet meer dan een lichte, roodbruine afscheiding. Dat noemen we ook wel ’spotting’.

Wat is een hevige menstruatie?

Een menstruatie is hevig als er genoeg bloed is om een maandverband elk uur te doorweken, en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen van een hevige menstruatie zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval de huisarts. Vooral als je dagelijkse bezigheden hierdoor door beïnvloed worden.

Wat is de oorzaak van hevige menstruatie?

Er worden niet altijd oorzaken gevonden voor hevige menstruaties. Vaak ligt het probleem in de baarmoeder zoals een poliep, goedaardige gezwellen of infectie. Andere oorzaken zijn baarmoederhalskanker of een geplaatst (koper) spiraaltje die niet goed zit. Wat minder vaak voorkomt is dat de hevige menstruatie wordt veroorzaakt door een bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, endometriose, stollingsziekte, diabetes, zwaarlijvigheid of inname van bloedverdunners. Hevige menstruaties kan ook een teken zijn van een onderliggende bloedingsstoornis, zoals hemofilie. Als je pas net voor het eerst ongesteld bent geworden kun je de eerste jaren te maken met hevige menstruaties in je puberteit.

Weinig bloedverlies tijdens menstruatie

Sommige vrouwen hebben lichte menstruaties en dit bloedverlies kan meer lijken op lichte doorbraakbloeding (spotting) bruine afscheiding. Te veel stress, het volgen van een dieet, hormonen, anticonceptiemethoden en genetische factoren kunnen de hoeveelheid bloedverlies beïnvloeden. En of je pas bent bevallen of niet.

Raadpleeg je huisarts of de schooldokter als de klachten aanhouden en invloed hebben op je dagelijkse leven. Dit kunnen naast hevig of weinig bloedverlies ook vermoeidheid of bloedverlies na het vrijen zijn. Wanneer je al meer dan 1 jaar geen of lichte menstruatie heb gehad kan dit ook komen door de overgang. Onderneem ook actie wanneer je langdurige last hebt van onregelmatig bloedverlies in combinatie met koorts of pijn.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding