Je V-zone leren kennen

Je vagina, vulva…of V-Zone. Laten we er meer over leren.

Je V-zone leren kennen

Het is je misschien wel opgevallen dat we veel praten over de V-zone. De V-zone is een beschrijving van alles wat te maken heeft met de vagina, vulva en V-vormige voorkant van je lichaam die je ziet als je in de spiegel kijkt. Het is een deel van je lichaam waar veel gebeurt. Pijn, plezier, menstruatie en alles daartussenin, de V-zone doorstaat het allemaal.

Iedereen heeft een andere relatie met haar V-zone. De relatie kan zelfs van dag tot dag verschillen. Om een goede relatie met je V-zone te ontwikkelen, is het belangrijk om te weten hoe je de V-zone het beste kunt verzorgen en gezond kunt houden. Dit kan lastig zijn want de V-zone is behoorlijk complex en bestaat uit verschillende gedeeltes. Niet alleen de vagina, maar ook de vulva, clitoris, eierstokken, eileiders, baarmoeder en endometrium zijn onderdeel van de V-zone. In dit artikel helpen we je daarom graag op weg en vertellen we meer over de verschillende onderdelen van de V-zone.

Hoe ziet een vagina eruit?

Veel mensen denken dat de vagina slechts betrekking heeft op de V-vormige voorkant van je lichaam, maar dat is niet helemaal juist. De vagina bevindt zich namelijk in het lichaam. De vraag ‘hoe ziet een vagina eruit?’ is dan ook lastig te beantwoorden. Je ziet de vagina namelijk niet van de buitenkant. De vagina is een buis die de vulva (het externe gedeelte van de vagina) verbindt met de baarmoederhals (het onderste gedeelte van de baarmoeder). De vagina wordt vaak ook wel ‘het geboortekanaal’ genoemd, omdat een baby hier doorheen gaat voordat hij op de wereld komt. De gemiddelde vagina is 7-10 cm lang en licht gebogen [1], maar er bestaat niet zoiets als een ‘normale vagina’. Er zijn tal van verschillende vagina’s en de grootte, vorm en kleur van de vagina kunnen veranderen tijdens seks, fases van je menstruatiecyclus en gedurende je leven.

Als je ongesteld bent dan druppelt menstruatiebloed uit de baarmoeder door de baarmoederhals en vagina voordat het uit je lichaam komt. Sommige menstruatieproducten zoals en tampons worden in de vagina gebracht om het bloed op te vangen of te absorberen. Dit kan in het begin lastig zijn maar met een beetje oefening heb je het zo onder de knie.

De vagina is erg elastisch. De vagina houdt niet alleen een tampon op zijn plek maar kan ook uitrekken. De vagina kan zelfs zo ver uitrekken dat er een baby doorheen kan. Dit komt door de plooien die zich bevinden aan de wanden van de vagina. Deze plooien worden de rugae genoemd.

Wat is een vulva?

De vulva verwijst naar het externe gedeelte van het vrouwelijke geslachtsdeel. Het gaat met andere woorden over het gedeelte dat van buitenaf zichtbaar is. Het externe gedeelte omvat een stukje van de clitoris, de buitenste en binnenste schaamlippen, de urethrale opening (waar plas uitkomt) en de vaginale opening. In de buurt vind je ook de venusheuvel (het voorste deel waar het schaambeen zit) en de anus.

Het is belangrijk om te weten dat elke vulva uniek is. Elke vulva heeft bijvoorbeeld een andere vorm en grootte. Met name schaamlippen kunnen variëren in vorm en kleur. Als een vrouw seksueel opgewonden is kunnen de schaamlippen, en de clitoris, ook wat opzwellen. Opgezwollen schaamlippen en/of een gevoelige clitoris, zijn dan ook helemaal niet gek. Sommige vulva’s zijn harig en sommige zijn verzorgd, maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal mooi zoals ze zijn.

Je vulva is ook een heel gevoelig gedeelte van je lichaam. Daarom is het belangrijk om een goede V-care routine hebben. Het is verstandig om je vulva niet met zeep te wassen en bij voorkeur katoenen ondergoed te dragen.

Waar zit de clitoris?

De clitoris bestaat uit vijf hoofdonderdelen. We zullen beginnen met de glans van de clitoris en de clitoriskap. Deze twee onderdelen zijn beiden zichtbaar vanaf de buitenkant. De glans van de clitoris is net zo klein als een erwt en wordt beschermd door een huidplooi die bekend staat als de clitoriskap. De clitoriskap is in feite de vrouwelijke equivalent van de mannelijke voorhuid. Net als bij de schaamlippen is de clitoriskap er in verschillende vormen en kleuren. Hiernaast bestaat de clitoris uit het lichaam van de clitoris, de gepaarde crura en de vestibulaire bollen. De gepaarde crura kun je zien als de ‘benen’ van de clitoris en de vestibulaire bollen bevinden zich in het lichaam. De clitoris is een gevoelig gedeelte van het lichaam en bevat meer dan 8.000 zenuwuiteinden [2]. Als een vrouw seksueel opgewonden is kan de clitoris wat opzwellen.

Waar zitten je eierstokken?

De eierstokken bevinden zich aan weerszijden van de baarmoeder. Het zijn de ovale klieren die eicellen produceren en vrijgeven. De eierstokken creëren daarnaast ook oestrogeen en progesteron. Dit zijn fluctuerende hormonen die verband houden met vruchtbaarheid. Oestrogeen en progesteron zijn ook gekoppeld aan het ervaren van PMS en kunnen van grote invloed zijn op hoe je je van dag tot dag voelt. Lees hier hoe je met PMS-symptomen om kunt gaan.

De eileiders

De eileiders verbinden de eierstokken met het bovenste gedeelte van de baarmoeder. Ze vervoeren eicellen of een embryo naar de baarmoeder. Meestal vindt een bevruchting ook plaats in de eileiders.

De baarmoeder

De baarmoeder is opgesplitst in twee gedeelten: de baarmoederhals en het corpus. In de baarmoederhals komen de spermacellen binnen en het corpus is de plek waar de foetus zich nestelt nadat er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Het corpus kan tot wel zo groot worden als een watermeloen om een groeiende baby vast te houden [3].

Het baarmoederslijmvlies

Het baarmoederslijmvlies wordt ook wel het endometrium genoemd. Dit slijmvlies wordt samen met onbevruchte eicellen afgestoten als menstruatiebloed wanneer je ongesteld bent. Wanneer een eicel bevrucht is geraakt dan wordt het baarmoederslijmvlies dikker om de bevruchte eicel te kunnen voorzien van voeding.

Je V-zone omarmen

Als het goed is weet je nu alles over de verschillende onderdelen van de V-zone. Nu je alles begrijpt en meer zicht hebt op hoe je V-zone functioneert, breekt de volgende fase aan: het omarmen van je V-zone. Je weet nu immers dat de V-zone je naast pijn, ook heel veel moois brengt. En al dit moois moet gevierd worden. Als je meer wilt weten over je V-zone wees dan niet bang om een ouder, zus, broer of vriend(in) om advies te vragen.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1] Alles over Seks

[2] Seksuoloog

[3] American Pregnancy

Noor Paridaans
Dit artikel is gecontroleerd door: Noor Paridaans

Noor Paridaans is sinds 2017 gynaecoloog. Na haar werkzaamheden binnen de gynaecologische oncologie werkt zij nu als gynaecoloog bij ‘Endometriose in Balans’ in Den Haag. Lees hier meer over Noor Paridaans

Lees verder