Veel meisjes maken zich zorgen over hun eerste menstruatie. Hoe weet je wanneer je voor het eerst ongesteld wordt?

Komt het te vroeg of te laat? Wat als het helemaal niet komt, of dat je juist voor het eerst ongesteld wordt op een fout moment? Doet het pijn om ongesteld te zijn? Kan ik zwemmen als ik ongesteld ben? En moet ik maandverband of juist tampons gebruiken?

Eerste menstruatie

Iedereen is verschillend, dus onze lichamen ontwikkelen zich ook anders tijdens de puberteit. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen. Het begint meestal met lichte doorbraakbloeding (spotting). Dan zit er een beetje bruine afscheiding in je onderbroek. Soms blijft het daarbij en houdt het dan meteen daarna weer op. Soms zet het door en verlies je veel bloed. Neem dus voor de zekerheid altijd een maandverbandje van Libresse mee in je tas. De dagen voor je menstruatie kun je last hebben van PMS-symptomen. PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat zoals de naam het al zegt vooraf aan je menstruatie. Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn.

Menarche: wanneer word je voor het eerst ongesteld?

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt is voor iedereen anders. De tijd dat je voor de eerste keer menstrueert wordt ook wel menarche genoemd. De menarche kan afhangen van factoren zoals stress, lichamelijke activiteit, lichaamsbouw en voeding. De meeste meiden worden tussen hun 11e en 15e jaar voor het eerst ongesteld, maar het is helemaal niet raar als je iets eerder of later begint met menstrueren. Wanneer je borsten zijn begonnen te groeien en je de eerste tekenen van schaamhaar hebt ontdekt is de kans groot dat je ongesteldheid ook niet meer lang op zich zal laten wachten. Maar maak je geen zorgen. Het gebeurt vanzelf. Een reden kan zijn dat je hormonen nog opgang moeten komen. Ze spelen een belangrijke rol in het activeren van processen zoals de menstruatiecyclus. Maar... als je 16-17 jaar bent en nog geen enkele menstruatiesignalen hebt, dan is het verstandig je huisarts of gynaecoloog op te zoeken. Er zijn factoren die je ontwikkeling kunnen verstoren, zoals topsport, te weinig lichaamsvet, ziekte of stress. Je menstruatie kan dan eventueel op gang gebracht worden doordat je dokter je oestrogenen (vrouwelijke hormonen) voorschrijft.

Voor het eerst ongesteld

Als je voor het eerst ongesteld bent geworden heb je vast veel vragen. Zoals hoelang duurt een menstruatie? En hoeveel bloedverlies je tijdens je menstruatie? Misschien ben je een beetje bang om het je ouders te vertellen, maar dit is nergens voor nodig. Je moeder is zelf al jaren ongesteld en kan dan ook vast al je vragen beantwoorden. Nu je ongesteld bent kom je ook voor de vraag te staan: maandverband, menstruatiecup of tampons? Maandverband gaat in je onderbroek en een tampon breng je inwendig in. Wanneer je voor het eerst ongesteld bent kan het inbrengen van een tampon nog lastig zijn en is het verstandig om te beginnen met maandverband. In de Libresse showroom vind je het volledige aanbod aan inlegkruisjes en maandverband.

Wat is menstruatie?

Als meisje is beginnen met menstrueren een van de grootste veranderingen in je puberteit. Je vraagt je misschien af wat menstruatie eigenlijk is. Je gaat menstrueren wanneer een eicel in je baarmoeder niet bevrucht wordt en het baarmoederslijmvlies wordt dan afgestoten via de vagina. Elke maand komt er namelijk een eicel vrij uit je eileiders. Als deze eicel niet bevrucht wordt en dus niet zwanger bent dan begin je met bloeden en dit maandelijkse proces heet menstruatie. De gemiddelde tijd dat vrouwen bloeden is vier tot vijf dagen, maar je menstruatie kan drie tot acht dagen aanhouden.

Wanneer ongesteld?

Om bij te houden wanneer je een extra maandverbandje in je tas moet stoppen kun je je menstruatiecyclus bijhouden met een menstruatiekalender. Alhoewel de kans groot is dat je menstruatie in het begin nog onregelmatig is en dit kan voor onaangename verassingen zorgen in je ondergoed. Je kunt daarom maar beter altijd een maandverbandje of inlegkruisje in je tas te hebben. Over deze onregelmatigheid hoef jij je geen zorgen te maken omdat de eisprong nog niet regelmatig op gang is gekomen. Lees hier wat andere redenen zijn waarom je menstruatie uitblijft.

Nadat je voor het eerst ongesteld bent geworden, geeft je lichaam daarmee aan dat je lichamelijk volwassen bent en vruchtbaar bent. Al deze veranderingen kunnen spannend en overweldigend zijn. Je moet ineens leren omgaan met stemmingswisselingen. We willen je dan ook meegeven dat het de normaalste zaak van de wereld is en wanneer je ongesteld bent dit als excuus te gebruiken om elke maand eens extra lief voor jezelf te zijn! Lees hier meer over hoe je het beste kan omgaan met menstruatie in de puberteit.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding