eerste keer ongesteld

Veel meisjes maken zich zorgen over hun eerste menstruatie. Hoe weet je wanneer je voor het eerst ongesteld wordt?

Komt het te vroeg of te laat? Wat als het helemaal niet komt, of dat je juist voor het eerst ongesteld wordt op een fout moment? Doet het pijn om ongesteld te zijn? Kan ik zwemmen als ik ongesteld ben? En moet ik maandverband of juist tampons gebruiken?

Wat is ‘menstruatie’?

Er wordt vaak over de menstruatie, of eerste ongesteldheid gesproken maar misschien weet je nog niet wat hier nou eigenlijk mee bedoeld wordt. Daarom leggen we je dat hier uit. Elke maand komt er een eicel vrij uit je eileiders. Wanneer deze eicel niet bevrucht wordt dan wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten via de vagina. Dit gaat gepaard met bloed en dit maandelijkse proces wordt de ‘menstruatie’ genoemd. Een ander woord voor de eerste menstruatie is de ‘menarche’. De gemiddelde tijd dat vrouwen bloeden is vier tot vijf dagen, maar je menstruatie kan drie tot acht dagen aanhouden.

Menarche: wanneer word je voor het eerst ongesteld?

De meeste meiden worden tussen hun 11e en 15e jaar voor het eerst ongesteld, maar het is helemaal niet raar als je iets eerder of later begint met menstrueren. De eerste menstruatie is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je eerste menstruatie nabij is. Als je vrouwelijke kenmerken zich beginnen te ontwikkelen dan weet je dat je hormonen hun werk doen en zal je menstruatie niet lang meer op zich laten wachten. Het gaat dan om de ontwikkeling van:

Symptomen eerste menstruatie

De dagen voor je menstruatie kun je last hebben van PMS-symptomen. PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat zoals de naam het al zegt vooraf aan je menstruatie. Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn.

Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen. Het begint meestal met lichte doorbraakbloeding (spotting). Dit houdt in dat je een beetje bruine afscheiding hebt. Soms blijft het daarbij en houdt het dan meteen daarna weer op. Soms zet het door en verlies je veel bloed. Neem dus voor de zekerheid altijd een maandverbandje van Libresse mee in je tas. 

Eerste menstruatie blijft uit

In het begin kan je menstruatie erg onregelmatig zijn. Vaak hoe je je hier geen zorgen over te maken. In het begin is je menstruatie soms wat onregelmatig doordat: 

Je eisprong nog niet regelmatig is

Je hormonen nog op gang moeten komen. Je hormonen spelen namelijk een belangrijke rol in het activeren van een proces zoals de menstruatiecyclus.

Om verrassingen te voorkomen is het handig om altijd wat maandverband of inlegkruisjes bij je te hebben. Je kunt ook met behulp van onze menstruatie tool je menstruatiecyclus bijhouden om er zo achter te komen wanneer je een extra maandverbandje in je tas moet stoppen. Het kan ook zo zijn dat je menstruatie uitblijft. Een aantal redenen hiervoor kan zijn dat je:

Aan topsport doet 

Te weinig lichaamsvet hebt 

Ziek bent of stress ervaart

Lees hier wat andere redenen zijn waarom je menstruatie uitblijft. Als je 16-17 jaar bent en nog geen enkele menstruatie signalen hebt, dan is het verstandig je huisarts of gynaecoloog op te zoeken. Je menstruatie kan dan eventueel op gang gebracht worden doordat je dokter je oestrogenen (vrouwelijke hormonen) voorschrijft.

Vragen over je eerste menstruatie

Als je voor het eerst ongesteld bent geworden heb je vast veel vragen. Zoals hoelang duurt een menstruatie? En hoeveel bloedverlies je tijdens je menstruatie? Misschien ben je een beetje bang om het je ouders te vertellen, maar dit is nergens voor nodig. Je moeder is zelf al jaren ongesteld en kan dan ook vast al je vragen beantwoorden. Nu je ongesteld bent kom je ook voor de vraag te staan: maandverband, menstruatiecup, menstruatie ondergoed of tampons? Maandverband gaat in je onderbroek en een tampon breng je inwendig in. Wanneer je voor het eerst ongesteld bent kan het inbrengen van een tampon nog lastig zijn en is het verstandig om te beginnen met maandverband. In de Libresse showroom vind je het volledige aanbod aan inlegkruisjes en maandverband.

infographic Libresse

Wanneer ongesteld?

Nadat je voor het eerst ongesteld bent geworden, geeft je lichaam daarmee aan dat je lichamelijk volwassen bent en vruchtbaar bent. Al deze veranderingen kunnen spannend en overweldigend zijn. Je moet ineens leren omgaan met stemmingswisselingen. We willen je dan ook meegeven dat het de normaalste zaak van de wereld is en wanneer je ongesteld bent dit als excuus te gebruiken om elke maand eens extra lief voor jezelf te zijn! Lees hier meer over hoe je het beste kan omgaan met menstruatie in de puberteit.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding