menstruatie producten

Maandverband of tampons? Wat is een menstruatiecup? Hoe zit het met herbruikbaar menstruatie ondergoed of wasbaar maandverband? Tijd om te ontdekken welk menstruatie product het beste bij jou past.

Het kiezen van het beste menstruatie product kan moeilijk zijn, vooral als je voor het eerst ongesteld wordt. Er zijn zoveel opties om uit te kiezen, met verschillende vormen, maten en absorptieniveaus. Dit artikel kan je helpen om meer te weten te komen over de verschillende producten die momenteel beschikbaar zijn. Zo kun jij kiezen wat het beste bij jou past.

Waar wil je meer over weten?

Maandverband

Damesverband of maandverband. Hoe je het ook noemt, het is beschikbaar in verschillende diktes en vormen en de meeste mensen kennen dit menstruatie product wel. Je draagt het in je gewone ondergoed om bloed op te vangen tijdens je menstruatie en het is heel gemakkelijk te gebruiken. Maandverband is ook een goede keuze als je net voor het eerst ongesteld bent geworden. 

Maandverband is makkelijk in gebruik en een voordelige optie die je vrijwel in elke supermarkt kunt kopen. Lees meer over hoe maandverband gebruikt. Bij het kiezen van een maandverband is het belangrijk om te kijken naar het absorptieniveau dat wordt aangegeven op de verpakking. Ook zijn er verschillende maten verkrijgbaar, zoals normaal en extra lang. Sommige soorten hebben 'vleugels', wat betekent dat je de plak randen van het maandverband om je ondergoed wikkelt om het op zijn plaats te houden. Dit kan je helpen om je een zelfverzekerder en veiliger gevoel te geven. Er zijn dus heel veel opties. Daarom kan het kan goed zijn om eerst wat te experimenteren. Zo kun je erachter komen welk maandverband het meest past bij jouw lichaam.

Hoe vaak moet ik mijn maandverband verwisselen?

Als standaard wordt aangeraden om maandverband om de 4 uur te vervangen. In sommige gevallen kan worden afgeweken van deze standaard. Hoe vaak je het beste je maandverband kunt verwisselen is bijvoorbeeld afhankelijk van je cyclus. Als je heel veel bloedverlies hebt, kun je jouw maandverband beter wat vaker vervangen. Daarbij is sommig maandverband ontworpen om langer te dragen, zoals maandverband voor in de nacht. In het begin kan het helpen om een ​​herinnering in je telefoon in te stellen om je maandverband te vervangen. Na een paar cycli zul je een routine krijgen en kun je beter aanvoelen wanneer je jouw maandverband het beste kunt vervangen.

Wanneer je je maandverband verwisselt, doe het gebruikte maandverbandje dan in de prullenbak. Spoel deze nooit door het toilet! Of je nu thuis of onderweg bent (zelfs zonder toegang tot een afvalbak), met Roll.Press.Go van Libresse kun je hygiënisch en discreet je maandverband weggooien. Rol je gebruikte maandverband in de gebruiksvriendelijke wikkel van je schone maandverband en sluit deze af door op de zijkanten te drukken. Zo kun je hygiënisch je maandverband weggooien. De Roll.Press.Go-wikkel blijft na het weggooien volledig afgesloten.

Wat zijn inlegkruisjes?

Inlegkruisjes zijn ontworpen voor dagelijks gebruik. Ze bieden comfortabele bescherming voor al het vagina vocht. Of het nu gaat om afscheiding, spotting, urine, seksgerelateerd vocht of zweet, een inlegkruisje biedt uitkomst. Inlegkruisjes worden regelmatig door bijna een derde van de vrouwen gedragen. Het verschil tussen maandverband en inlegkruisjes is niet direct zichtbaar. Maandverband wordt vaak gebruikt tijdens hevige dagen van je menstruatie en inlegkruisjes kun je het beste gebruiken als bescherming tijdens de andere dagen van je menstruatiecyclus. Er zijn veel verschillende soorten inlegkruisjes beschikbaar zodat je het juiste absorptieniveau, de juiste pasvorm en stijl kunt kiezen.

Libresse's Extra Protection inlegkruisjes hebben een frisse, lichte voering en zijn ontworpen om al het vagina vocht op te vangen. Ze kunnen elke dag worden gedragen en voorkomen dat je vlekken op je ondergoed krijgt. Ze zijn zacht, comfortabel en ultra dun, zodat je nauwelijks merkt dat je iets draagt.

Met het Daily Fresh assortiment voel je je de hele dag door fris. De Curvefit™ inlegkruisjes van Daily Fresh zijn ontworpen met een bredere voorkant, zodat ze niet wegglijden. Daarbij hebben ze een licht, buigzaam middenstuk dat ten allen tijden op zijn plek blijft zitten.

Er zijn zelfs inlegkruisjes speciaal voor een string die zijn gevormd om goed tussen je benen te passen met een bredere voorkant zodat ze op hun plaats blijven.

Als je donker gekleurd ondergoed draagt, zijn onze zwarte inlegkruisjes misschien wel wat voor jou.

Tampons

Het inbrengen van een tampon in je lichaam klinkt misschien vreemd of moeilijk, maar dat is het niet. Het is gewoon een andere manier van het opvangen van je menstruatiebloed en tampons worden gebruikt door miljoenen vrouwen over de hele wereld.

Tampons worden in de vagina gebracht om tijdens de menstruatie menstruatiebloed op te nemen. Het kleine, kogelvormige uiteinde van een tampon absorbeert het bloed, terwijl het touwtje buiten je lichaam blijft. Door middel van het touwtje kun je de tampon er gemakkelijk uit trekken als je klaar bent om hem te verwijderen. Sommige worden geleverd met een applicator voor eenvoudig inbrengen, terwijl tampons zonder applicator alleen met je vingers worden ingebracht. Je voelt de tampon vrijwel niet zitten wanneer je deze correct hebt ingebracht.

Tampons zijn een goed alternatief voor maandverband of inlegkruisjes wanneer je bijvoorbeeld badkleding aan wilt of wilt gaan zwemmen. Dus ook tijdens je menstruatie kun je gewoon naar het strand of zwembad. Het is bij het gebruiken van een tampon extra belangrijk dat je deze elke 4-6 uur vervangt. Een tampon kun je maximaal 8 uur laten zitten. Toxic shock syndroom wordt soms geassocieerd met het dragen van tampons, maar het is uiterst zeldzaam en wordt niet veroorzaakt door tampons zelf. Het is belangrijk om je handen te wassen voor en na het inbrengen van tampons. Kies voor een tampon die past bij jouw hoeveelheid bloedverlies en zorg ervoor dat je deze regelmatig vervangt.

Hoe gebruik je een tampon?

De eerste keer een tampon inbrengen kan een beetje lastig zijn, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, hoef je er niet eens meer over na te denken. Bij je eerste poging helpt het om de instructies op het doosje te lezen. Het is misschien makkelijker om te beginnen met een tampon met een lager absorptievermogen die wordt geleverd met een applicator. Dit zal het voor de eerste keer inbrengen van een tampon makkelijker maken.

De belangrijkste dingen om te onthouden bij het inbrengen van een tampon zijn om een ​​comfortabele houding aan te nemen (misschien staand met je knieën licht gebogen, of je voet op de wc-bril of het bad zetten) en te ontspannen.

Als je meer wilt weten, vind je in de artikelen over het gebruik van een tampon en het verwijderen van een tampon een nog uitgebreidere uitleg.

Milieuvriendelijke en duurzame menstruatie producten

Sommigen van ons proberen in hun dagelijkse leven te kiezen voor duurzame opties. De een maakt een duurzame voedselkeuze terwijl de ander minder plastic probeert te gebruiken. Je kunt ook nadenken over de milieu-impact van onze menstruatiecyclus.

Er komt veel kijken bij het duurzaam en milieuvriendelijk produceren van menstruatie producten. Een van de manieren om menstruatie producten te verduurzamen is door verantwoord materialen en verpakkingen in te kopen. Ontdek hoe wij ons steentje bijdragen in onze benadering van duurzaamheid.

Zelf kun je kiezen voor herbruikbare menstruatie producten, zoals menstruatiecups, wasbaar menstruatie ondergoed, herbruikbaar maandverband en tampons. Wil je hier meer over leren? Blijf dan lezen om alle details over deze alternatieven te weten te komen.

Wasbaar en herbruikbaar menstruatie ondergoed

Ooit de vrijheid willen hebben om gewoon je normale, comfortabele ondergoed te dragen en je geen zorgen te maken over je menstruatie? Dit is waar herbruikbaar menstruatie ondergoed van pas komt. Het ondergoed ziet eruit, en voelt aan als normaal ondergoed, maar onderscheidt zich op één belangrijk vlak van normaal ondergoed. Herbruikbaar menstruatie ondergoed heeft een speciale laag die het menstruatie bloed absorbeert, zodat je comfortabel en beschermd de dag of nacht door kunt komen.

Als je geïnteresseerd bent in menstruatie ondergoed, probeer dan intimawear van Libresse. Door de TriTech-technologie (bestaande uit een vochtafvoerende laag en twee absorptielagen) kan vagina vocht inclusief bloed, afscheiding, zweet, urine en vloeistoffen na het vrijen tot 8 uur lang worden opgevangen.

Menstruatie ondergoed is herbruikbaar en wasbaar. Daarom is het niet alleen een handige keuze voor jou maar ook een betere keuze voor het milieu. Als je meer wilt weten over intimawear van Libresse lees dan onze pagina over hoe menstruatie ondergoed voor jouw lichaam is ontworpen.

Herbruikbaar maandverband

Een andere milieubewuste optie is herbruikbaar maandverband. Dit maandverband is vergelijkbaar met gewoon maandverband, maar in plaats van dit eenmalig te gebruiken, kun je het wassen en daardoor opnieuw gebruiken. Het is gemaakt van stoffen zoals katoen en bamboe, die van nature absorberen en zacht zijn voor je huid. Herbruikbaar maandverband wordt meestal bevestigd rond je ondergoed met vleugels en drukknoppen. Net als normaal maandverband is het verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveaus.

Menstruatiesponsjes of wasbare tampons

Als je liever tampons gebruikt en ook milieuvriendelijk bezig wilt zijn, dan zijn er ook menstruatie sponsjes of wasbare tampons. De sponsjes en tampons zijn vaak gemaakt van biologische materialen. Ze gaan net zo lang mee als normale tampons en je kunt er ook mee zwemmen. Na gebruik kun je ze, net zoals bij wasbaar maandverband of menstruatie ondergoed, even uitspoelen en wassen. Net zoals bij normale tampons heb je ook bij wasbare tampons en sponsjes kans op TSS (toxic shock syndroom). Het is daarom belangrijk om ze tussen de 4 en 6 uur te vervangen.

Menstruatiecups: een alternatief voor tampons

Menstruatiecups zijn een alternatief op tampons. Je brengt ze net zoals tampons in je vagina. In plaats van dat het bloed absorbeert zoals bij een tampon, komt het bloed in de menstruatiecup. Het zijn kleine, trechtervormige cupjes gemaakt van flexibel rubber of siliconen. In het begin kunnen ze er wat intimiderend uitzien, maar na een paar keer oefenen heb je het inbrengen van je menstruatiecup wel onder de knie.

Menstruatiecups worden beschouwd als een meer milieuvriendelijke optie in vergelijking met een tampon, omdat je ze tot 10 jaar kunt hergebruiken empty[1]. Ze kosten meer dan andere menstruatie producten, maar omdat je ze opnieuw kunt gebruiken, kunnen ze je op de lange termijn geld besparen.

Als je geen problemen hebt met het inbrengen van een tampon, dan is het gebruik van een menstruatiecup niet veel moeilijker. Zo gebruik je een menstruatiecup:

  1. Was je handen voordat je begint;
  2. Een natte menstruatiecup is een stuk makkelijker in te brengen dan een droge, dus breng een beetje water of glijmiddel op waterbasis aan op de rand van de cup; 
  3. Vouw je menstruatiecup dubbel en houd hem in één hand; 
  4. Breng het in je vagina in zoals je met een tampon zonder applicator zou doen, zodat het een paar centimeter onder je baarmoederhals zit; 
  5. Zodra het op zijn plaats zit, draai je het en laat je het los. De gevouwen cup springt open en trekt vacuüm om doorlekken te voorkomen.

Zo makkelijk is het! Bekijk de instructies die bij je menstruatiecup zijn geleverd voor het beste advies. Hoe eenvoudig de stappen ook lijken, waarschijnlijk kost het een paar pogingen om de cup op de goede plek te krijgen. Niet iedereen slaagt erin om het de eerste keer in de juiste positie te krijgen en dat is niet erg. Als je het moeilijk vindt, haal dan even diep adem, neem een kleine pauze en probeer het dan opnieuw. Wanneer je menstruatiecup vol is, kun je deze legen in de gootsteen of het toilet. Je kunt de cup dan afspoelen of uitkoken en vervolgens weer terug plaatsen. Lees hier meer over de menstruatiecup.

Herbruikbare menstruatie producten wassen

Herbruikbare menstruatie producten kunnen lang meegaan en als je er goed voor zorgt kun je er op de lange termijn mogelijk ook geld mee besparen.

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je herbruikbare maandverband, tampons en ondergoed wassen, zodat ze klaar zijn voor je volgende menstruatie. Spoel ze af met koud water en was ze daarna met een wasmachine. Je kunt beter geen wasverzachter en bleekmiddel gebruiken, omdat deze van invloed kunnen zijn op hoe efficiënt je product werkt. Hier lees je hoe je het menstruatie ondergoed van intimawear van Libresse™ moet wassen.

Menstruatiecups moeten ook na ieder gebruik worden schoongemaakt, maar het schoonmaken werkt iets anders dan bij herbruikbaar menstruatie ondergoed en maandverband. Nadat je het bloed uit je cup hebt gehaald, moet je het met koud water afspoelen voordat je het terug plaatst. Als je geen toegang hebt tot water, kun je het schoonvegen met toiletpapier. Het is een goed idee om je menstruatiecup na elke cyclus te steriliseren door het ongeveer 5 minuten in heet water te koken. Om alles veilig en hygiënisch te houden, gebruik je een oude pan, zodat je deze alleen kunt gebruiken voor het uitkoken van je menstruatiecup.

Hoe kies je het beste menstruatie product?

Als je eenmaal je onderzoek hebt gedaan en een beter idee hebt van wat je misschien fijn vindt, hoef je het alleen maar uit te proberen. Hoewel mensen die je kent misschien de voorkeur geven aan één type product, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Het ‘beste’ product is het product dat voor jou werkt.

Je hoeft je niet voor altijd aan één product vast te houden. Het product of de producten die je kiest moeten jou de zekerheid bieden die je nodig hebt. Zodat jij je zeker voelt en je door niets laat tegenhouden. Want we willen gewoon dat je kunt doen wat je wilt.

*We hebben de meest voorkomende allergenen getest waarvan bekend is dat ze huidirritatie veroorzaken met behulp van de laboratoriumtest methode NF EN 16274 met een detectielimiet van 2 ppm. In deze test vonden we geen aantoonbare aanwezigheid van de volgende allergenen: D-limoneen, Benzylalcohol, Linalool, Methyl 2-octynoaat, Citronellol, Citral, Geraniol, Cinnamal, Anisylalcohol, Hydroxycitronellal, Cinnamylalcohol, Eugenol, Coumarine, Isoeugenol, Alfa-isomethylionon, Butylfenylmethylpropional, Amylkaneel, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexeencarboxaldehyde, Farnesol, Amylcinnamylalcohol, Hexylkaneelaldehyde, Benzylbenzoaat, Benzylsalicylaat, Benzylcinnamaat

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bron:

[1] Cupkiezer

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Lees verder