wat is endometriose

Endometriose. Je hebt er vast wel iets over gehoord. Maar wat is endometriose eigenlijk? Het endometrium is een ander woord voor het baarmoederslijmvlies dat elke maand als menstruatiebloed uitgescheiden wordt.

Endometriose is een pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies groeit op plekken buiten de baarmoeder. Het lichaam probeert dit weefsel kwijt te raken, maar omdat het nergens heeft om heen te gaan, kan dit ernstige pijn veroorzaken. 

Vrouwen die deelnamen aan ons #baarmoederverhalen project omschrijven deze pijn ‘alsof een demoon uit mijn baarmoeder probeert te kruipen’ en ‘alsof een olifant op naaldhakken op mijn baarmoeder staat te springen’. 

Het weefsel groeit op plekken waar het niet hoort, zoals de eierstokken, eileiders, aan de binnenkant van de buik en soms zelfs in de blaas of darmen. [1]

De gevolgen van endometriose zijn echter niet enkel fysiek. 

“Voor mij heeft endometriose zowel mentaal als emotioneel zijn tol geëist ”, vertelde een vrouw ons. Dit is vooral moeilijk omdat de verschillende aan het coronavirus gerelateerde maatregelen de toegang tot behandelingen moeilijker hebben gemaakt dan normaal.

Jouw menstruatie en endometriose

Als je ongesteld bent instrueert het lichaam al het endometriose weefsel om zich af te gaan scheiden. Wanneer je lijdt aan endometriose, heeft het weefsel buiten je baarmoeder geen enkele plek om heen te gaan (in tegenstelling tot het baarmoederslijmvlies wat via je vagina afgescheiden wordt). Dit kan zorgen voor zeer zware menstruaties, ontstekingen en ernstige pijn in de buik en bekken. In sommige gevallen veroorzaakt het ook littekens en cystes.

“Ik werd er gek van. Ik vroeg me af hoe het mogelijk was dat ik altijd zo ziek werd, hoe al deze symptomen tegelijkertijd op konden spelen”.

Wat is de oorzaak van endometriose?

Genetica en bepaalde gifstoffen in het milieu [2] zijn mogelijke oorzaken van endometriose. Er zijn ook omstandigheden die je een groter risico geven, zoals ervaring met bekkeninfecties of iets dat bekend staat als retrograde menstruatie. Dat is een aandoening waarbij je menstruatiebloed ‘achteruit’ begint te stromen - in plaats van uit de vagina te stromen, stroomt het terug door de eileiders en in de bekkenholte. Dit bloed bevat endometriale cellen, die vervolgens aan de bekkenwanden en aan andere organen blijven plakken, waar ze tijdens elke menstruatiecyclus blijven verdikken en bloeden.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor endometriose?

Hoewel endometriose een chronische aandoening is (wat betekent dat het voor een lange tijd problemen kan geven) zijn er wel degelijk manieren om er mee om te gaan. Zo worden ontstekingsremmers als Ibuprofen vaak gebruikt om de pijn te stillen. Ook de combinatiepil kan helpen, doordat deze er voor zorgt dat er geen eitjes worden vrijgegeven, waardoor menstruaties lichter en minder pijnlijk zijn. 

Op chirurgisch gebied kan een kijkoperatie de symptomen verminderen en de vruchtbaarheid verbeteren [4], terwijl sommige vrouwen uiteindelijk kunnen besluiten om een hysterectomie te ondergaan, wat betekent dat de baarmoeder wordt verwijderd [5].

Hoe wordt endometriose vastgesteld?

Endometriose kan met veel verschillende symptomen gepaard gaan en het kan jaren duren voordat de diagnose is gesteld - het gemiddelde is 7,5 jaar [6]! Menstruaties kunnen pijnlijk, zwaar en onregelmatig zijn. Seks kan pijnlijk zijn. Ook kan onvruchtbaarheid een probleem zijn. Andere symptomen kunnen zijn: pijn bij het plassen of tijdens de stoelgang, extreme vermoeidheid en frequente spruwinfecties. Veel vrouwen hebben verschillende symptomen en sommige helemaal geen [7].

Daarom kan een diagnose voor sommigen zelfs een bron van verlichting zijn. Zoals één vrouw het uitdrukte: 'Ik had eindelijk een naam voor mijn pijn. Een naam voor de slopende krampen die elke maand kwamen. '

De enige manier om endometriose volledig te diagnosticeren, is door middel van een cameraonderzoek in uw bekkengebied. Maar voordat dit punt wordt bereikt zullen er externe onderzoeken, interne onderzoeken, scans, bloedonderzoeken of een combinatie van dezen worden gedaan. 

Naar buiten treden en steun zoeken

Hoewel overal vrouwen worden getroffen door endometriose, krijgen velen niet de ondersteuning die ze nodig hebben. Dit komt omdat de aandoening vaak niet gediagnosticeerd wordt of, wanneer het wordt gediagnosticeerd, verkeerd wordt gezien als een zware vorm van ‘normale menstruatiepijn'. Als gevolg hiervan hebben vrouwen vaak het gevoel dat ze worden genegeerd en wordt hun pijn niet serieus genomen. Dit kan ertoe leiden dat je je geïsoleerd voelt en alsof je de enige bent met dit probleem.

Maar met 176 miljoen endometriose patiënten  (1 op de 10 vrouwen) wereldwijd, ben je zeker niet alleen. [8]. 

Neem contact op met vrienden en familie, ook al voelt het misschien als een lastig onderwerp. Erover praten zal helpen, en misschien zijn er zelfs mensen in je persoonlijke omgeving die zelf ervaring hebben met endometriose. Ze weten niet alleen wat je doormaakt, maar ze kunnen je ook helpen om de ondersteuning te krijgen die je nodig hebt. 

Als je de symptomen herkent en vermoedt dat je deze hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog voor meer informatie. Zij onderzoeken manieren om de pijn te verzachten en je te helpen de symptomen het hoofd te bieden.

Heb je zelf last (gehad) van endometriose en wil je jouw verhaal delen? Deel het dan via de hashtag #baarmoederverhalen, wij weten zeker dat het andere vrouwen kan helpen!

Interessante websites:

Stichting endometriosis

ongewoonongesteld.nl

[Bronnen]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[2] http://www.nhs.uk/Conditions/Endometriosis/Pages/Causes.aspx

[3] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[4] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[5] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[6] https://endometriosis-uk.org/endometriosis-facts-and-figures

[7]https://endometriosis-uk.org/sites/default/files/files/Information/Understanding-endometriosis.pdf

[8] https://endometriosis-uk.org/endometriosis-facts-and-figures

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding