wat is hemofilie

Als je erg hevige menstruaties hebt, ook wel 'menorragie' genoemd, dan is het belangrijk voor je gezondheid en je welzijn dat je erachter probeert te komen waardoor ze veroorzaakt worden.

Jarenlang werd menorragie als iets normaals beschouwd en moesten vrouwen er maar mee leren leven. Maar uit recent onderzoek blijkt dat langdurige of hevige menstruaties een teken kan zijn van een onderliggende bloedingsstoornis, zoals hemofilie [1].

Hemofilie is een erfelijke aandoening waarbij je bloed niet goed stolt. Het komt vaker voor bij mannen, maar sommige meisjes en vrouwen hebben milde symptomen van hemofilie omdat ze dragers zijn van het gen, maar dit niet bij hen is vastgesteld.

Als je langer dan zeven dagen bloedt tijdens je menstruatie, als je grote bloedproppen hebt of als je menstruatie zo hevig is dat je steeds weer je maandverband moet verwisselen, dan zou je hemofilie kunnen hebben. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken van menorragie, zoals een myoom (vleesboom) of hormonale disbalans, dus is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Andere symptomen van hemofilie zijn het snel krijgen van blauwe plekken, vaak en langdurige bloedneuzen en overdreven veel bloedverlies bij wonden, tandheelkundige behandelingen of operaties. Je kunt ook veel pijn hebben als je ongesteld bent en pijnlijke ovulaties hebben; dan heb je pijn in je onderbuik als een van je eierstokken een eicel vrijgeeft, ongeveer veertien dagen voordat je ongesteld wordt. Als je last hebt van een of meer van deze symptomen, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan om uit te laten zoeken of je misschien hemofilie of een andere bloedingsstoornis hebt.

Maar je hoeft niet in paniek te raken. Als je hemofilie hebt, betekent dat niet dat je geen normaal leven kunt leiden of de dingen die je graag doet niet meer kunt doen. Het is wel van groot belang om medisch advies in te winnen, want als de aandoening niet behandeld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een bloedingsstoornis die niet wordt behandeld, kan leiden tot bloedarmoede, ijzertekort, als gevolg van de hoeveelheid bloed die je tijdens je menstruaties verliest. Het kan ook problemen opleveren bij medische en tandheelkundige behandelingen. Dus loop er niet te lang mee rond; zoek uit hoe het zit. Als je een officiële diagnose hebt en ondersteuning krijgt om met je aandoening om te gaan, kun je gewoon je leven weer verder leiden. Dus als je je zorgen maakt, laat je dan onderzoeken.

[Sources]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding