Nachtelijk zweten

Vrouwen worden geboren met een beperkt aantal eitjes, dus als de overgang begint en je ovulatie stopt maken je eierstokken geen eitjes meer aan.

Als de overgang begint en wanneer je ovulatie stopt, stoppen je menstruaties uiteindelijk ook. Als er geen eicel is om voor te zorgen, dan hoeft het baarmoederslijmvlies ook niet dikker te worden.

Wanneer begint de overgang?

De overgang begint als de productie van eicellen niet meer mogelijk is en je eierstokken geen oestrogeen meer afgeven. Bij sommige vrouwen gaat dit geleidelijk, maar bij anderen gebeurt het vrij plotseling. Zij hebben dus ook meer last van overgangssymptomen zoals stemmingswisselingen, en kloppende hoofdpijn.

De leeftijd waarop jij begint met de overgang, is erfelijk vastgesteld en is bij elke vrouw anders. Het kan al beginnen als je 40 bent, maar ook pas als je 60 bent. De gemiddelde leeftijd is 51. Net zoals je menstruaties worden ook je hormoonspiegels in de perimenopauze onregelmatig.

Bij vrouwen van eind 40 komt het vaak voor dat ze een maand geen ovulatie hebben, waardoor er geen progesteron wordt aangemaakt om de menstruatie te beginnen, maar de oestrogeenspiegel stijgt wel. Dit kan symptomen veroorzaken zoals spotting of bruine afscheiding tijdens je cyclus of hevig bloedverlies bij een volgende menstruatie.

Hoe lang duurt de overgang?

Het verschilt per vrouw hoe lang de overgang duurt. De overgang is een proces dat drie fases kent: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Gemiddeld is de periode tussen onregelmatig worden ongesteld (premenopauze) en menopauze vier jaar. Ook in de postmenopauze fase kun je nog steeds overgangsklachten ervaren. De overgangsklachten kun je als vrouw tussen de vijf en tien jaar lang ervaren. Ook al wordt je al een tijdje niet meer ongesteld, kun je toch nog overgangsklachten ervaren. Deze klachten worden langzaam minder en het lichaam is klaar voor de nieuwe situatie. Er zijn ook vrouwen die maar kort overgangsklachten ervaren. De overgang kan emotioneel een zware tijd zijn, maar voor sommigen is het een opluchting dat ze niet meer te maken hebben met menstruaties. Sommige vrouwen voelen zich na de overgang zelfs zekerder en meer op hun gemak.

Wat zijn overgangsklachten?

De meeste vrouwen hebben geen idee wanneer hun ovulatie stopt, maar er zijn een aantal symptomen die aangeven dat het eraan zit te komen. Zoals onregelmatig menstrueel bloeden, opvliegers en nachtelijk zweten. Deze symptomen hebben te maken met de perimenopauze, de periode voorafgaand aan de overgang.

Onregelmatige en verschillende menstruaties tijdens de perimenopauze zijn de ene maand hevig en de andere maand licht, en ze kunnen korter of juist langer duren. Het is in deze periode moeilijk om bij te houden wanneer je menstruaties beginnen en eindigen, en een ovulatiecalculator helpt niet echt, want je kunt niet meer vertrouwen op de regelmatige cyclus die je vroeger had. Sommige vrouwen menstrueren nog jaren nadat de ovulatie is gestopt, maar hun menstruaties kunnen erg onvoorspelbaar zijn.

Als je last hebt van onregelmatige menstruaties en doorbraakbloedingen (spotting), moet je altijd voorbereid zijn. Zorg dat je altijd maandverband en inlegkruisjes bij je hebt (zoals Libresse DailyFresh).

Maar wees je er wel van bewust dat wanneer je niet ongesteld wordt zoals je normaal gewend bent van je menstruatiecyclus of wanneer je onregelmatig bloedt het niet alleen een symptoom hoeft te zijn van de perimenopauze, maar dat het ook kan wijzen op ernstige aandoeningen zoals baarmoederhalskanker, dus ga naar je huisarts als je je zorgen maakt.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding