Nachtelijk zweten

Vrouwen worden geboren met een beperkt aantal eitjes, dus je ovulatie stopt als je eierstokken geen eitjes meer hebben.

Als je ovulatie stopt, stoppen je menstruaties uiteindelijk ook. Als er geen eicel is om voor te zorgen, dan hoeft het baarmoederslijmvlies ook niet dikker te worden.

De overgang begint als de productie van eicellen niet meer mogelijk is en je eierstokken geen oestrogeen meer afgeven. Bij sommige vrouwen gaat dit geleidelijk, maar bij anderen gebeurt het vrij plotseling. Zij hebben dus ook meer last van overgangssymptomen.

De meeste vrouwen hebben geen idee wanneer hun ovulatie stopt, maar er is een aantal symptomen die aangeven dat het eraan zit te komen. Zoals onregelmatig menstrueel bloeden, opvliegers en nachtelijk zweten. Deze symptomen hebben te maken met de perimenopauze, de periode voorafgaand aan de overgang.

Onregelmatige en verschillende menstruaties tijdens de perimenopauze zijn de ene maand hevig en de andere maand licht, en ze kunnen korter of juist langer duren. Het is in deze periode moeilijk om bij te houden wanneer je menstruaties beginnen en eindigen, en een ovulatiecalculator helpt niet echt, want je kunt niet meer vertrouwen op de regelmatige cyclus die je vroeger had. Sommige vrouwen menstrueren nog jaren nadat de ovulatie is gestopt, maar hun menstruaties kunnen erg onvoorspelbaar zijn.

Net zoals je menstruaties worden ook je hormoonspiegels in de perimenopauze onregelmatig. Bij vrouwen van eind 40 komt het vaak voor dat ze een maand geen ovulatie hebben, waardoor er geen progesteron wordt aangemaakt om de menstruatie te beginnen, maar de oestrogeenspiegel stijgt wel. Dit kan symptomen veroorzaken zoals spotting tijdens je cyclus of hevig bloedverlies bij een volgende menstruatie.

Als je last hebt van onregelmatige menstruaties en doorbraakbloedingen (spotting), moet je altijd voorbereid zijn. Zorg dat je altijd maandverband en inlegkruisjes bij je hebt (zoals Libresse DailyFresh).

Maar wees je er wel van bewust dat onregelmatig bloeden niet alleen een symptoom kan zijn van de perimenopauze, maar dat het ook kan wijzen op ernstige aandoeningen zoals baarmoederhalskanker, dus ga naar je huisarts als je je zorgen maakt.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding