Door de symptomen van de overgang kunnen in veel vormen van hoofdpijn ontstaan.

Over het algemeen is hoofdpijn en migraine een terugkerende, kloppende hoofdpijn die meestal aan één kant van het hoofd wordt gevoeld, maar aan beide kanten kan optreden. Het kan tussen een of twee uur of zelfs tot wel drie dagen duren. Veel van ons kunnen in de overgang hoofdpijn en/of migraine in een periode van twee tot tien jaar voorafgaand aan de overgang ervaren. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn die we kunnen ervaren tijdens de perimenopauze als gevolg van schommelende hormoonspiegels. Ontdek samen met deskundigheid van Libresse hoe je kunt herkennen of je last hebt van overgangsklachten, en hoe je hier het beste op kunt inspelen.

Overgang en hoofdpijn

Veel voorkomend symptomen van hoofdpijn tijdens de overgang zijn :

  • Kloppende, pulserende pijn in het hoofd
  • Pijn intensiveert met routinematige fysieke activiteit
  • Gevoeligheid voor licht, geluid en geur
  • Pijn begint in een specifiek gebied aan één kant van het hoofd

Hoofdpijn tijdens de overgang

Iedereen is anders, dus de overgang kan je migraine op verschillende manieren beïnvloeden. Hypertensie, hoofdpijn en andere klachten tijdens de overgang komen vaker voor wanneer je van middelbare leeftijd bent, vanwege hormonale fluctuaties tijdens de overgang. De oorzaken van migraine worden niet volledig begrepen, maar onderzoekers denken dat ze worden veroorzaakt door veranderingen in de samenstelling de chemische verbindingen in je hersenen. Deze veranderingen kunnen ontstekingen veroorzaken, waardoor de bloedvaten opzwellen en op de nabijgelegen zenuwen drukken, waardoor een migraine ontstaat. Er zijn aanwijzingen dat hormonale migraine uiteindelijk gerelateerd kan zijn aan veranderingen in de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Genetisch is ook een verband gevonden met deze overgangsklachten, dus je hebt meer kans op migraine als dit ook in de familielijn terug te vinden is.

Als je migraine hebt, dan kunnen er verschillende factoren zijn, ook wel 'triggers' genoemd, waar je op reageert. Deze triggers kunnen van persoon tot persoon verschillen en leiden niet altijd tot migraine en andere klachten, waaronder:

  • Fel of knipperende lichten
  • Gebrek aan eten, water of slaap
  • Spanningen
  • Veranderingen in hormonen en hormonale niveaus 

Hoofdpijn en misselijkheid zijn twee veelvoorkomende klachten tijdens de overgang. Hormonale fluctuaties zijn de primaire oorzaak van hoofdpijn en misselijkheid, maar andere dingen zoals slecht dieet, uitdroging en hoge stress kunnen deze symptomen ook veroorzaken en zelfs verergeren.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn als symptoom van overgangsverschijnselen komt vaak voor en de intensiteit van de klacht kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige ervaren een migraine pijn die zich meestal langzaam aan één kant van het hoofd voordoet en begint met bouwen, pulseren en kloppen totdat het zo ernstig wordt dat blootstelling aan licht of geluid te pijnlijk is om te verdragen. Een studie toonde aan dat migraine verergert als wanneer je de overgang nadert.

De belangrijkste oorzaak van hoofdpijn is hormonale onbalans, maar het onderliggende mechanisme is nog niet doorslaggevend. Sommige wetenschappers denken dat de relatie tussen hoofdpijn en de overgang te danken is aan de effecten van hormonen zoals oestrogeen en progesteron op hersenen en bloedvaten. Andere oorzaken van hoofdpijn tijdens de overgang zijn migraines, dit is zeer pijnlijk en kan je leven enkele uren of dagen in de wachtstand zetten en ze zijn vaak verbonden met schommelingen in je oestrogeenniveau. Wist je dat bijvoorbeeld 70% van de 28 miljoen Amerikanen die aan migraine lijden vrouw+ zijn. Doorgaans veroorzaken migraine een matige tot ernstige kloppende pijn die erger is aan de ene kant van het hoofd en meestal ook verergerd door fysieke activiteit. Andere symptomen, zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en lawaai, komen vaak voor. Migraine duurt gewoonlijk 4 tot 72 uur en kan soms zelden terugkeren of meerdere keren per week voorkomen. Migraine wordt vaak verkeerd begrepen en ongepast behandeld, dus hier is wat je moet weten over hun oorzaken en mogelijke therapieën:

Er zijn twee soorten migraine: met aura en zonder aura.

Migraine met aura.

Enkele sensorische symptomen die je kunt hebben (de "aura") voordat een migraine begint:

  • Felle lichten en zwevende lijnen zien of tijdelijke perifere blindheid
  • Gevoelloosheid of tintelingen in het gezicht of de handen
  • Aangetast reukvermogen, smaak of aanraking
  • Mentale verwarring

Migraine zonder aura

  • Het is mogelijk om alle andere kenmerken van een migraine te hebben, maar vooraf geen sensorische symptomen te hebben.

Een combinatie van triggers leidt eerder tot migraine. Een handig hulpmiddel bij het proberen te verminderen van uw migraine is om een dagboek bij te houden van wanneer ze zich voordoen om je triggers en elke relatie met je menstruatiecyclus of opvliegers te helpen identificeren.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.