De perimenopauze kan meerdere jaren duren. Daarom geven we je in dit artikel tips die je kunnen helpen bij het verminderen van je klachten.

De periode rondom de menopauze: de perimenopauze

Het proces van de overgang kan worden onderverdeeld in respectievelijk vier fases: de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de post menopauze. Marije Geukes heeft in onze eerste podcast aflevering over de perimenopauze verteld dat de premenopauze kan worden gezien als het gehele leven voor de menopauze. De perimenopauze kenmerkt zich, in tegenstelling tot de premenopauze, door veranderingen in de menstruatie en soms ook beginnende overgangsklachten. Bij de meeste begint deze periode halverwege het veertigste levensjaar. Een terechte vraag die je jezelf zou kunnen stellen is ‘hoe lang duurt de perimenopauze dan precies?’ Je wilt immers het liefste zo snel mogelijk van je eventuele klachten af zijn. Meestal duurt de perimenopauze tot een jaar na de menopauze. De menopauze vindt gemiddeld plaats rond het 51e levensjaar. De perimenopauze kan dus meerdere jaren duren. Daarom geven we je in dit artikel tips die je kunnen helpen bij het verminderen van je klachten.

Een onregelmatige menstruatie als eerste symptoom

De menopauze vindt plaats wanneer de eierstokken stoppen met het afgeven van oestrogeen. Dit betekent dat er geen maandelijkse eisprong meer plaats vindt en je niet meer vruchtbaar bent en ook geen menstruaties meer hebt. Het stoppen van de eisprong gebeurt bij de een geleidelijk en bij de ander directer. Wanneer de eisprong geleidelijk minder wordt, geldt dit ook voor je menstruatie. De wetenschap hierachter is dat het niet nodig is om baarmoederslijmvlies op te bouwen als er geen eitje is om voor te ‘zorgen’. Doordat er geen baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, wordt er ook geen slijmvlies afgestoten en krijg je dus geen menstruaties meer. Een onregelmatige menstruatie is vaak een eerste symptoom van de perimenopauze.

Symptomen perimenopauze

Wat zijn symptomen van de perimenopauze? Zoals we net al benoemden begint de perimenopauze vaak met een onregelmatige menstruatie. De perimenopauze wordt dan ook grotendeels gekenmerkt door veranderingen in de menstruatie. Omdat de menopauze verwijst naar de laatste menstruatie, heerst bij vaak het beeld dat de periode rondom de menopauze gepaard gaat met een uitblijvende menstruatie. Tijdens de perimenopauze is de menstruatie eerst echter vaak heviger voordat deze helemaal stopt en de menopauze intreedt. Bij de meeste zorgt de perimenopauze voor:

  • Langere menstruaties
  • Hevige menstruaties
  • Menstruaties die elkaar sneller opvolgen 

De menstruaties stoppen na de menopauze. De menopauze is je laatste bloeding. Als je een jaar geen bloedingen meer gehad hebt, dan was die laatste bloeding je menopauze. Belangrijk is dat elke bloeding na een jaar pauze abnormaal is en verder gynaecologisch (echo) onderzoek behoeft. De periode die daaromheen plaatsvindt wordt de perimenopauze genoemd. Doordat het vrouwelijk lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt, vinden er tijdens de postmenopauze veranderingen in de hormoonspiegels plaats. Deze veranderingen kunnen resulteren in klachten als:

Wat kun je er tegen doen?

Wanneer je veel bloed verliest is het extra belangrijk dat je in goede conditie bent en een gezonde leefstijl nastreeft. Hieronder worden een aantal tips gegeven.

  • Gezonde voeding – wanneer je veel bloed verliest is het belangrijk om voeding met voldoende ijzer, calcium en vitamine D tot je te nemen. IJzer en calcium zit in dierlijke voeding zoals zuivel, vlees, kip en schaal- en schelpdieren maar ook in plantaardige voeding zoals volkoren producten, noten, zaden en groenten.
  • Voldoende beweging – tijdens de overgang maakt het vrouwelijk lichaam minder oestrogeen aan. Hierdoor kan botontkalking optreden. Om botontkalking tegen te gaan is het belangrijk om elke dag minstens een half uur actief te bewegen.
  • Voldoende (nachtrust) – zorg dat je voldoende slaapt in een rustige slaapkamer. 
  • Het bijhouden van je menstruatie - omdat de perimenopauze gekenmerkt wordt door een veranderde menstruatie, kan het helpen om je menstruatie bij te houden. Zo kom je er sneller achter wanneer je menstruatie begint te veranderen en kun je patronen ontdekken. Je kunt hiervoor onze menstruatie tool gebruiken.
  • Tampons, maandverband of inlegkruisjes bij je hebben - tijdens de perimenopauze kunnen je menstruaties elkaar sneller opvolgen. Als je ineens onverwacht menstrueert is het handig als je maandverband of inlegkruisjes bij je hebt.

Wanneer naar de dokter?

Als de menstruaties dusdanig hevig zijn dat ze je dagelijkse bezigheden belemmeren, kan het goed zijn om even een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij kan dan samen met jou kijken of er wellicht een andere oorzaak is voor het hevige bloedverlies.

Lees verder

Luister onze podcast over perimenopauze

podcast

Wil je meer te weten komen over perimenopauze? In de nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom perimenopauze. We gaan dieper in op wat het is en niet is. Over wat je al kan doen als het zweet je nog niet uitbreekt. En over doorwerken. Luister naar onze podcast over perimenopauze via één van onderstaande kanalen:

Klik hier voor SoundCloud

klik hier voor Spotify

Klik hier voor iTunes

Disclaimer

De informatie in dit artikel is gebaseerd op onze eerste podcast over de perimenopauze. In deze podcast vertellen gynaecologen Dorenda van Dijken en Marije Geukes meer over wat de perimenopauze nu precies inhoudt.

De informatie in dit artikel is goedgekeurd door medisch specialisten:

  • Dorenda van Dijken – gynaecoloog verbonden aan het OLVG, docent aan de opleiding voor menopauzeverpleegkundigen aan het Erasmus MC en voorzitter stuurgroep Womens Health van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
  • Marije Geukes – gynaecoloog en deed onderzoek naar de overgang (Improvement of menopausal symptoms and the impact on work ability: a retrospective cohort pilot study; The impact of menopause on work ability in women with severe menopausal symptoms; The impact of menopausal symptoms on work ability)