Vaak is vaginale droogheid als symptoom van de overgang een onderwerp dat veel vrouwen niet bespreken. Ook niet met hun arts. En dat is erg vervelend want er is vaak wel iets aan te doen.

Vaginale droogheid komt bij ongeveer 30 procent van de vrouwen voor dus je bent echt niet alleen. De oorzaak is vrijwel altijd hormoonschommelingen als symptoom van de overgang.
 
In de medische wereld wordt dit ‘atrofische vaginitis’ genoemd, dit wordt letterlijk gedefinieerd als een gebrek aan voldoende vocht in het vaginale gebied als symptoom van de overgang.
 
Hoewel bij vrouwen op geheel willekeurige momenten in haar leven vaginale droogheid kan ontstaan, komt dit vaker voor tijdens de overgang als gevolg van afnemende oestrogeen spiegels in het lichaam. Hormonale veranderingen die kenmerkend zijn van overgangsverschijnselen kunnen de vochtniveaus in het lichaam, inclusief het vaginale gebied, veranderen. 
 
Uit onderzoek blijkt dat 40 - 60% van de vrouwen vaginale droogheid ontwikkelt tijdens de overgang. Andere onderzoeken wijzen uit dat vrouwen niet voldoende de hoogte zijn en zich schamen over hun vaginale droogheid. Jezelf goed informeren is echter een van de beste manieren om een ??oplossing te zoeken en je fysieke en emotionele welzijn te leren verbeteren. Het lichaam smeert van nature de vaginale wanden in met een dunne laag vocht. Deze vochtlaag is gemaakt van een heldere vloeistof die door de vaginale wanden uitgescheiden wordt. Wanneer een vrouw seksueel opgewonden raakt, zetten de bloedvaten uit, waardoor de afscheiding van vocht wordt gestimuleerd, waardoor de vaginale smering toeneemt.
 
Veel vrouwen merken dat de symptomen van vaginale droogheid door de overgang invloed kunnen hebben op de manier waarop ze zich voelen over zichzelf, seks en het hoe ze in het leven staan. Er is een breed scala aan mogelijke symptomen, maar de volgende zijn de meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met vaginale droogheid.
 • Jeuk
 • Licht bloedverlies tijdens seks
 • Pijnlijke penetratie tijdens de seks
 • Algemeen ongemakkelijk gevoel
 • Brandend gevoel
 • prikkelend gevoel
 • Onverklaarbare ergernissen 
 • Vaak urineren
 • Ongemak gevoel bij het dragen van een broek
 • Druk in de schaamstreek
Stress is ook een belangrijke oorzaak van vaginale droogheid. Klik op de volgende link voor meer informatie over vaginale droogheid, of blijf hieronder lezen om meer te weten te komen over de oorzaken van vaginale droogheid.

Glijmiddel als hulpmiddel tegen vaginale droogheid
 
Veel vrouwen voelen zich ongemakkelijk als ze vaginale droogheid bespreken, ook al is het een van de meest voorkomende symptomen van de overgang. Het kan daarom een ??uitdaging zijn om direct advies te krijgen over het kiezen van glijmiddelen en hormoonbehandelingen voor je vaginale gezondheid. Klik op om gemeenschappelijke mythen over vaginale droogheid te bekijken en de feiten te leren over het bestrijden van het symptoom.
 
Vaginale droogheid: hoe beïnvloedt dit relaties?
 
Gekenmerkt door pijn en jeuk zorgt vaginale droogheid ervoor dat seks minder comfortabel of aantrekkelijk wordt, en dit kan resulteren in gevoelens van onzekerheid voor beide partners. De seksuele en emotionele effecten die vaginale droogte kan hebben op relaties maakt het des te belangrijker om het symptoom openlijk, eerlijk en praktisch te behandelen.
Oorzaken van vaginale droogheid
 
Tijdens de overgang beginnen de eierstokken minder oestrogeen te produceren ter voorbereiding op het stoppen van de menstruatie (d.w.z. de menopauze). Deze afname in oestrogeen is de primaire oorzaak van vaginale droogte tijdens de menopauze, die meestal begint in de jaren 40 of 50 van een vrouw.
 
Hoe vaginale droogheid de smering vermindert
 
Verlaagde oestrogeenspiegels veroorzaken vaak dat de vulva en vaginale weefsels dunner, droger en minder elastisch worden, een aandoening die atrofie wordt genoemd.
 
Gedurende deze tijd nemen de afscheidingen van de vagina af, met een correlerende daling van de smering. Druppels oestrogeen veranderen ook de pH-waarde van de vagina, waardoor de eenmaal zure omgeving meer alkalisch wordt, wat irritatie en de kans op vaginale infecties kan verhogen.
 
Naast hormonale oorzaken kunnen andere fysiologische, omgevings- en emotionele factoren een vaginale droogheid veroorzaken of eraan bijdragen.
 • Auto-immuunziekten (bijvoorbeeld het Sjogren-syndroom)
 • Infecties (bacterieel, viraal of seksueel overdraagbaar)
 • Bepaalde medicijnen (bijv. Antihistaminica, koude medicijnen, antidepressiva)
 • Kanker behandelingen
 • Roken en alcoholgebruik
 • Douchen
 • Allergische reactie op chemicaliën in zepen, detergenten, enz.
 • Emotionele oorzaken
Stress is een belangrijke factor die de ernst van vaginale droogheid kan veroorzaken of verhogen. Andere emotionele problemen, waaronder angst en depressie, kunnen leiden tot een gebrek aan opwinding en vaginale droogheid. Onopgeloste relatieproblemen kunnen ook resulteren in verminderde vaginale smering tijdens seksuele activiteit, verlies van libido en problemen met opwinding.
 
Gelukkig kan een vrouw veel eenvoudige stappen ondernemen om vaginale droogheid alleen te beheren. Klik op de volgende link om meer te lezen over de oorzaken van vaginale droogheid of lees verder over de verschillende beschikbare behandelingsopties.

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding