Vrouw van middelbare leeftijd die aan het lezen is

Luister onze podcast over perimenopauze

podcast

Wil je meer te weten komen over perimenopauze? In de nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom perimenopauze. We gaan dieper in op wat het is en niet is. Over wat je al kan doen als het zweet je nog niet uitbreekt. En over doorwerken. Luister naar onze podcast over perimenopauze via één van onderstaande kanalen:

Klik hier voor SoundCloud

klik hier voor Spotify

Klik hier voor iTunes

Er bestaat veel onbegrip over het onderwerp 'overgang'. Dat is vreemd, want het is net als menstruatie een normaal en natuurlijk proces.

Het kan best lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Maar als je er meer van begrijpt, kun je er makkelijker mee leven. Wanneer je niet meer ongesteld wordt of wanneer dit onregelmatig wordt kan dit betekenen dat je in de overgang bent.

De overgang is de periode waarin je stopt met ovuleren doordat de oestrogeen- en progesteronspiegel in je lichaam dalen. Maar tijdens de overgang krijgt de vrouw, vlak voor of vlak nadat ze voorgoed stopt met menstrueren, te maken met een aantal symptomen en veranderingen. De overgang is een geleidelijk proces dat in drie fases verloopt: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De leeftijd waarop jij begint met de overgang, is erfelijk vastgesteld. Het kan al beginnen als je 40 bent, maar ook pas als je 60 bent. De gemiddelde leeftijd is 51.

Perimenopauze

De symptomen beginnen al een paar maanden of jaren voordat je stopt met menstrueren, de 'perimenopauze'. Het eerste teken van de overgang is een verandering in het patroon van je menstruaties. Je krijgt misschien menstruaties met hevig bloedverlies, terwijl je dat eerder nooit hebt gehad. Of je menstruaties worden juist lichter waarbij het bloeden onregelmatig verloopt. Je bent misschien elke twee of drie weken ongesteld, of pas na een hele maand weer. Dat is allemaal normaal.

Menopauze

Als je voor het eerst symptomen krijgt die met de overgang of menopauze te maken kunnen hebben, ga dan naar je huisarts om je bloed te laten controleren en om advies in te winnen. De meest voorkomende overgangssymptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slapeloosheid en vaginale droogheid. Maar er zijn nog veel meer symptomen, zoals duizeligheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, hoofdpijn en verlies van libido. Deze symptomen houden meestal nog vier jaar aan na het stoppen van je menstruaties.

Overgangsverschijnselen

Sommige vrouwen ervaren helemaal geen overgangsverschijnselen, maar de meeste vrouwen hebben toch wel last van een aantal symptomen. Als jij deze overgangsverschijnselen bij jezelf herkent, dan ben je niet de enige. Veel vrouwen hebben baat bij regelmatig sporten om de symptomen te verminderen, en het is gebleken dat acupunctuur en hypnotherapie allebei effectief zijn bij het verminderen van opvliegers en slapeloosheid. In het verleden was HRT of hormonale substitutietherapie [1] de standaard behandeling bij overgangsverschijnselen, maar uit recent onderzoek blijkt dat deze behandeling in verband wordt gebracht met borstkanker, bloedproppen en beroertes, dus neem contact op met je huisarts voor advies.

Postmenopauze

Na een aantal jaar onregelmatig menstrueren zullen de menstruaties stoppen en kun je slechts nog wat doorbraakbloedingen (spotting) of een wat bruinige afscheiding hebben. Ook in de postmenopauze fase kun je nog steeds overgangsklachten ervaren. De overgang kan ook de controle over je blaas beïnvloeden, dus het is een goed idee om inlegkruisjes (zoals Libresse DailyFresh) bij je te hebben voor het geval je blaas of spotting een probleem voor je wordt. De postmenopauze kan gemiddeld vier jaar duren. Maar het kan ook drie of tien jaar duren of zelfs langer. De overgang kan emotioneel een zware tijd zijn, maar voor sommigen is het een opluchting dat ze niet meer te maken hebben met menstruaties en PMS. Sommige vrouwen voelen zich na de overgang zelfs zekerder en meer op hun gemak.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

[Sources]

[1] http://www.webmd.com/menopause/features/hormone-replacement-therapy
[2] http://www.healthline.com/health/menopause/facts-statistics-infographic#3

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding