Hormonen tijdens je menstruatie en puberteit

Hormonen krijgen van een hoop dingen de schuld, maar wat zijn het eigenlijk?

Hormonen zijn chemische boodschappers die door klieren in je lichaam worden afgegeven. Ze spelen een belangrijke rol in het activeren van processen zoals de puberteit en de menstruatiecyclus, dus hormonen zijn wel ergens goed voor. Ze zorgen namelijk voor een goede ontwikkeling en werking van het lichaam. Maar ze hebben ook een nadeel.

De stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, somberheid en angsten waar je waarschijnlijk sinds je puberteit last van hebt, komen allemaal door die vervelende hormonale veranderingen. Dat komt doordat je hormonen en de chemische stoffen in je hersenen in deze korte periode in je leven niet met elkaar in overeenstemming zijn, waardoor je wat emotioneler en prikkelbaarder bent. Hormonale veranderingen kunnen ook ongewenste dingen als puistjes, overtollig lichaamshaar en meer lichaamsgeur teweegbrengen. Daarom zijn het dus 'vervelende' hormonen: ze helpen je wel om volwassen te worden en zorgen voor belangrijke veranderingen, maar ze zorgen er ook voor dat je moeite hebt met je emoties en dat je je lichaam niet meer herkent.

Hormonen spelen ook een cruciale rol in je menstruatiecyclus. Ze zijn bij elke fase betrokken. Gedurende je cyclus worden het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) geproduceerd door de hypofyse (een klier bij de schedelbasis die ongeveer zo groot is als een erwt) . Deze hormonen zetten de eierstokken aan om meer hormonen te produceren, vooral oestrogeen en progesteron [1] en bevorderen de ovulatie (als een rijpe eicel door een van je eierstokken wordt afgegeven). Oestrogeen en progesteron stimuleren de baarmoeder om zich voor te bereiden op een eventuele zwangerschap [2], maar ze kunnen je ook aan de buitenkant beïnvloeden.

Door een verhoogde oestrogeenspiegel tijdens je ovulatie kun je je energiek en vrolijk voelen. Maar als je meer progesteron hebt in je luteale fase (de periode na de ovulatie, maar voordat je ongesteld wordt), krijg je het warmer, maak je je meer zorgen en heb je meer trek in zoetigheid. Op het moment in je cyclus waarop oestrogeen minder wordt en progesteron opkomt, kun je te maken krijgen met PMS (premenstrueel syndroom), waardoor je last krijgt van angsten, stemmingswisselingen, kramp en pijn. 'Vervelend' is het juiste woord hiervoor.

Dus als je gek wordt van die emotionele achtbaan waarin je je telkens bevindt, maak je dan geen zorgen. Het is volkomen normaal en je bent niet de enige.

[Sources]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding