Lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit

De lichamelijke veranderingen die we ondergaan tijdens de puberteit zorgen ervoor dat je je van alles af gaat vragen. Laten we kijken naar deze verandering en hoe ze invloed hebben op hoe je je voelt.
Puberteit leeftijd
De puberteit betekent niets meer dan dat je lichaam van een kinderlichaam in een volwassen lichaam verandert. Je hormonen komen in actie en er vinden veranderingen plaats in je brein. Het is een natuurlijk en persoonlijk proces en bovendien per geslacht verschillend. Je hebt dan ook niet voor niets pubermeisjes en puberjongens. Bij de meeste meisjes begint de puberteit meestal tussen hun tiende en zestiende levensjaar. Het kan echter ook voorkomen dat de puberteit eerder begint en je dus een vroege puberteit hebt. En meisjes zijn meestal een paar jaar eerder volwassen dan jongens. De puberteit is een geleidelijk proces. Je zult niet op een morgen wakker worden en je compleet anders voelen en een heel ander lichaam hebben dat je niet meer herkent. Bij sommigen gaan de veranderingen snel, bij anderen langzaam. De puberteit wordt bij meisjes vaak geassocieerd met hun eerste ongesteldheid, maar er gebeurt nog veel meer in deze periode. Tekenen van puberteit bij meisjes zijn onder andere groeiende borsten en schaamhaar, langer worden, bredere heupen en vaginale afscheiding vlak voordat je ongesteld wordt. Maar dit hoeft niet allemaal tegelijkertijd te gebeuren. Puberteit is namelijk voor iedereen anders.
Groeiende borsten
Tijdens de puberteit beginnen je borsten te groeien. Hierdoor zit je misschien wel met veel vragen. ‘Tot wanneer groeien borsten?’, ‘Help hoe groeien mijn borsten minder snel?’ of juist ‘Hoe groeien je borsten sneller?’. Het is helemaal niet gek dat je met dit soort vragen zit. Alles is nieuw en spannend! In het begin van de puberteit zullen bij meisjes hun borsten bobbelig en zacht aanvoelen, en soms een beetje pijn doen. Je kunt een kleine bobbel ter grootte van een erwt achter je tepel voelen zitten. Een goed passende bh kan dit ongemak enigszins verlichten, en zorgt er ook voor dat niemand je tepels door je topje heen ziet en dat je borsten niet heen en weer wiebelen bij het lopen. Tijdens de puberteit krijgen we steeds meer rondingen, maar waar, hoe en wanneer deze ontstaan is voor iedereen verschillend. Je borsten gaan meestal als eerste groeien en dit kun je vaak merken aan dat je tepels harder worden. Elke borst heeft eigenlijk een soort eigen persoonlijkheid, waardoor het voor kan komen dat de één zich sneller ontwikkelt dan de ander. Het is dus volkomen normaal dat je borsten verschillen in grootte. Lees hier meer over verschillende borsten en tepels.

Puistjes in puberteit
Een van de meest vervelende veranderingen in de puberteit is een vettige huid. Er vinden hormoonschommelingen plaats en de klieren in je gezicht en in je hoofdhuid gaan olie aanmaken. Dit kan betekenen dat je puistjes krijgt. Puistjes tijdens de puberteit op je gezicht, borst, nek of rug ontstaan ook deels door hormonen en je genen. Veel meiden vinden het vervelend als zij in de puberteit hiermee te maken krijgen. Het kan schaamte of onzekerheid oproepen. Het is dan ook belangrijk om je te beseffen dat veel meiden hiermee te maken krijgen en het daarom niks is om je voor te schamen! Goed om te weten ook is dat het vaak tijdelijk is en dat de puistjes afnemen als je uit de puberteit komt. Vind je het toch erg vervelend en ben je er soms zelf verdrietig door? Dan kun je ook bij de apotheek langsgaan. Hier kun je vragen welke medicijnen je hiervoor het beste kunt gebruiken of een dermatoloog raadplegen. Ook kun je je inlezen over specifieke voeding. Je niet (goed genoeg) wassen heeft hier eigenlijk geen invloed op.
Het ontstaan van haargroei in de puberteit
Nadat je de gemiddelde puberteit leeftijd bent gepasseerd zal je lichaam langzamerhand meer haar gaan produceren. En dan hebben we het niet over het haar op je hoofd! In de puberteit ontstaat er ook haargroei onder je oksels, in je schaamstreek en op je armen en benen. Het is allemaal normaal tijdens je puberteit. Er is geen goede of foute oplossing voor je schaamhaar of okselhaar. Als je dat haar op je armen en benen vervelend vindt, kun je een ontharingsmethode, zoals een ontharingscrème, gebruiken, die bij de normale drogist te koop is. Praat er eerst met je moeder, tante of oudere zus over en lees altijd de gebruiksaanwijzing.
Schaamhaar is haar dat dikker en ruwer is dan het haar op andere plekken van je lichaam. Het vermindert wrijving, zodat je intieme huid niet geïrriteerd raakt. Mocht je twijfelen over het verwijderen van schaamhaar, oriënteer je dan eerst goed. Soms kan het zo zijn dat er door het scheren stoppeltjes op bultjes ontstaan. Ook dit is niks raars! In dit geval is het extra belangrijk om je V-zone goed te blijven verzorgen om infecties tegen te gaan. Lees hier meer over schaamhaar en waarom het daar groeit.

Kom ik aan in de puberteit?
Zit je in de puberteit en heb je het idee dat je gewicht wat aan het toenemen is? Geen paniek! De kans is groot dat dit niet komt doordat je zwanger bent. Het zal waarschijnlijk komen door de hormoonschommelingen die zich voordoen in je lichaam. Je vet (wat overigens een zeer belangrijk deel van je dagelijkse voeding is om je lichaam goed te laten functioneren), spieren en botten veranderen allemaal tijdens de puberteit en dit heeft invloed op de vorm van je lichaam. Zo kun je bredere heupen krijgen en zal zich meer vet verzamelen rondom je taille en bovenbenen.
Puberteit veranderingen zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk en blijf normaal eten. De puberteit is een belangrijke periode in je leven en je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.
Vagina vs. puberteit
Tijdens de puberteit vinden er veel veranderingen plaats. Niet alleen groeiende borsten, puistjes en een eerste ongesteldheid horen erbij, maar je zult ook meer stil staan bij je vagina. Je gaat misschien wel voor de eerste keer met iemand seks hebben en vraagt je af wat ‘normaal’ is. Sommige vrouwen ontwikkelen zelfs vagina-angst, vooral in de puberteit. Dit komt voornamelijk doordat, in tegenstelling tot gezichten, we bijna nooit face-to-face komen te staan met honderden andere vagina’s (of je moet gynaecoloog zijn). Net als gezichten zijn er geen twee vagina’s hetzelfde. Om je vagina beter te leren kennen heb je alleen maar een spiegel nodig. Hoe meer je naar je vagina kijkt, hoe normaler ze zal voelen. Langzamerhand zal je jouw vagina meer leren kennen. Je zult er bijvoorbeeld achter komen dat je vaginale afscheiding op gang komt en dat je menstruatiecyclus niet iedere maand helemaal hetzelfde zal zijn.
Het kan nooit kwaad om zo nu en dan een gezondheidscheck te laten doen. Is je vaginale afscheiding bijvoorbeeld geel of groenig of heeft het een bruine kleur? Wees gerust want dit hoeft niet gelijk iets te betekenen maar het gaan naar je huisarts of gynaecoloog is een goede gewoonte die je niet vroeg genoeg kunt ontwikkelen! Zeker in de puberteit wanneer je lichaam volop in ontwikkeling is kan dit nooit kwaad. En onthoud dat wanneer je vragen hebt, je deze altijd aan iemand kan stellen. Als je je teveel schaamt om met je moeder, zus of tante te praten, denk er dan aan dat ze allemaal de puberteit meegemaakt hebben. De kans is groot dat ze zich nog goed herinneren hoe dit was en hoe jij je op dat moment voelt.
Hoe hoort je vagina te ruiken?
Een onderdeel van puberteit veranderingen zijn het zich gaan ontwikkelen van zweetklieren. Dit zorgt in de puberteit soms voor rare geurtjes rondom je oksels en bij je kruis. Ondanks dat deze geuren misschien sterker worden, zijn ze volkomen normaal. Het hebben van schaamhaar en afscheiding betekent dat je V-zone sterker ruikt dan voor de puberteit, omdat zweet en bacteriën zich makkelijk ophopen op zo'n warme en vochtige plek. Daarom is goede intieme hygiëne belangrijk. Wanneer je zorgt voor een normale hygiëne routine, gebeurt er niks raars. Douchen zorgt ervoor dat je je schoon en fris voelt en je zult misschien deodorant willen gaan dragen. Zeker als je veel aan sport doet.
In de puberteit vinden er allerlei hormonale schommelingen plaats, maar zelfs dan is je vagina perfect in staat om haar eigen pH-waarde in balans te houden. Inwendig wassen is dan ook niet iets dat wij adviseren: het kan zelfs leiden tot infecties zoals candida en bacteriële vaginose of een vaginale infectie. Je pH-waarde heeft invloed op de zuurtegraad van je vagina. Dit klinkt misschien raar, maar een gezonde zuurtegraad zorgt voor goede bacteriën. Je merkt waarschijnlijk dat als je geparfumeerde zeep, douchegel of badschuim gebruikt, je vagina pijn gaat doen. Gebruik dus liever ongeparfumeerde zeep of wasgel.
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.