Illustration of a girl in the bath holding a mirror to look at her changing body - Libresse

De lichamelijke veranderingen die we ondergaan tijdens de puberteit zorgen ervoor dat je je van alles af gaat vragen. Laten we kijken naar deze verandering en hoe ze invloed hebben op hoe je je voelt.

Tekenen van puberteit bij meisjes zijn onder andere het krijgen van borsten en schaamhaar, langer worden, bredere heupen envaginale afscheiding vlak voordat je ongesteld wordt. Maar dit hoeft niet allemaal tegelijkertijd te gebeuren. Puberteit is namelijk voor iedereen anders.

De puberteit betekent niets meer dan dat je lichaam van een kinderlichaam in een volwassen lichaam verandert. Bij meisjes begintdit proces van volwassen worden meestal tussen hun tiende en zestiende levensjaar, maar sommige meisjes zijn nog jonger. En meisjes zijn meestal een paar jaar eerder volwassen dan jongens. Het is een geleidelijk proces. Je zult niet op een morgen wakker wordenen je compleet anders voelen en een heel ander lichaam hebben dat je niet meer herkent. Bij sommigen gaan de veranderingen snel, bij anderen langzaam.

Mijn borsten beginnen te groeien

Een eerste teken van puberteit bij veel meisjes is dat hun borsten bobbelig en zacht aanvoelen, en soms een beetje pijn doen. Je kunt een kleine bobbel ter grootte van een erwt achter je tepel voelen zitten. Een goed passende bh kan dit ongemak enigszins verlichten, en zorgt er ook voor dat niemand je tepels door je topje heen ziet en dat je borsten niet heen en weer wiebelen bij het lopen. Tijdens de puberteit krijgen we steeds meer rondingen, maar waar, hoe en wanneer deze ontstaan is voor iedereen verschillend.

Je borsten gaan meestal als eerste groeien en dit kun je vaak merken aan dat je tepels harder worden. Elke borst heeft eigenlijk een soort eigen persoonlijkheid, waardoor het voor kan komen dat de één zich sneller ontwikkelt dan de ander. Het is dus volkomen normaal dat je borsten verschillen in grootte.

Image of two girls walking down a path on their mobile phones - Libresse

Ik was mijn gezicht altijd en nog heb ik puistjes. Waarom?

Een van de meest vervelende veranderingen in de puberteit is een vettige huid. De klieren in je gezicht en in je hoofdhuid gaanolie aanmaken, en dat kan betekenen dat je puistjes krijgt. Puistjes tijdens de puberteit op je gezicht, borst, nek of rug ontstaan ook deels door hormonen en je genen. Dit is van korte duur, maar als je erg veel puistjes hebt, kun je aan je apotheek vragen welke medicijnen je hiervoor het beste kunt gebruiken of een dermatoloog raadplegen. Ook kun je je inlezen over specifieke voeding. Je niet (goed genoeg) wassen heeft hier eigenlijk geen invloed op.

Wat moet ik doen tegen schaamhaar en ongewenste haargroei?

Een andere grote verandering is haargroei onder je oksels, in je schaamstreek en op je armen en benen. Het is allemaal normal tijdens je puberteit. Er is geen goede of foute oplossing voor je schaamhaar of okselhaar. Als je dat haar op je armen en benen vervelend vindt, kun je een ontharingsmethode, zoals een ontharingscrème, gebruiken, die bij de normale drogist te koop is. Praat er eerst met je moeder, tante of oudere zus over en lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Schaamhaar is haar dat dikker en ruwer is dan het haar op andere plekken van je lichaam. Het vermindert wrijving, zodat je intieme huid niet geïrriteerd raakt. Mocht je twijfelen over het verwijderen van schaamhaar, oriënteer je dan eerst goed.

goeien tijdens puberteit

Waarom ben ik dikker dan eerst?

Je vet (wat overigens een zeer belangrijk deel van je dagelijkse voeding is om je lichaam goed te laten functioneren), spierenen botten veranderen allemaal tijdens de puberteit en dit heeft invloed op de vorm van je lichaam.

Veranderingen in je lichaam zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk en blijfnormaal eten. Je gaat door een hele belangrijke periode in je leven en je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Is mijn vagina normaal?

Vagina-angst komt heel vaak voor bij vrouwen. Dit komt voornamelijk doordat, in tegenstelling tot gezichten, we bijna nooit face-to-facekomen te staan met honderden andere vagina’s (of je moet gynaecoloog zijn). Net als gezichten zijn er geen twee vagina’s hetzelfde. Om je vagina beter te leren kennen heb je alleen maar een spiegel nodig. Hoe meer je naar je vagina kijkt, hoe normaler ze zal voelen.

Het kan nooit kwaad om zo nu en dan een gezondheidscheck te laten doen. Het gaan naar je huisarts of gynaecoloog is een goedegewoonte die je niet vroeg genoeg kunt ontwikkelen. En onthoud dat wanneer je vragen hebt, je deze altijd aan iemand kan stellen. Als je je teveel schaamt om met je moeder, zus of tante te praten, denk er dan aan dat ze allemaal de puberteit meegemaakt hebben. De kans is groot dat ze zich nog goed herinneren hoe dit was en hoe jij je op dat moment voelt.

Hoe hoort je vagina te ruiken?

Tijdens de puberteit gaan je zweetklieren zich ontwikkelen. Dit zorgt soms voor rare geurtjes rondom je oksels en bij je kruis. Ondanks dat deze geuren misschien sterker worden, zijn ze volkomen normaal. Het hebben van schaamhaar en afscheiding betekent dat je V-zone sterker ruikt dan vroeger, omdat zweet en bacteriën zich makkelijk ophopen op zo'n warme en vochtige plek. Daarom is goede hygiëne belangrijk. Wanneer je zorgt voor een normale hygiëne routine, gebeurt er niks raars. Douchen zorgt ervoor dat je je schoon en fris voelt en je zult misschien deodorant willen gaan dragen. Zeker als je veel aan sport doet.

Je vagina is perfect in staat om haar eigen pH-waarde in balans te houden, dus inwendig wassen is niet iets dat wij adviseren: het kan zelfs leiden tot infecties zoals candida en bacteriële vaginose. Je pH-waarde heeft invloed op de zuurtegraad van je vagina. Dit klinkt misschien raar, maar een gezonde zuurtegraad zorgt voor goede bacteriën. Je merkt waarschijnlijk dat als je geparfumeerdezeep, douchegel of badschuim gebruikt, je vagina pijn gaat doen. Gebruik dus liever ongeparfumeerde zeep of wasgel.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding