Image of a girl and her boyfriend cuddling and laughing - Libresse

Wellicht heb je al seksuele voorlichting gehad op school, de ‘wie heeft het al gedaan?’ gesprekken met je vrienden en het ongemakkelijke gesprek met je ouders over voorbehoedsmiddelen (bedankt he, pap en mam). Maar of je nu al seks hebt gehad of niet, je weet dat het meer is dan alleen bloemetjes en bijtjes.

Waarom ben ik geil?

Tijdens de puberteit en je tienerjaren ga je waarschijnlijk wat regelmatiger denken aan seks. Wanneer een leuk persoon ziet kunnen de vlinders in je buik een heerlijk gevoel geven. Dan is er ook nog een veel dieper liggend gevoel van lust en verlangen dat je kan krijgen wanneer je erover fantaseert om dichterbij een persoon te komen.

Is mijn vagina normaal?

Vajayjay, poes, poenani, mossel – net zoals er ontelbaar veel benamingen zijn voor de vagina, kan zij er op ontelbaar veel manieren uitzien. De helft van de wereldbevolking heeft er een en het is het meest intieme onderdeel van het vrouwelijk lichaam.

Er zijn veel verschillende redenen waarom de vagina belangrijk is (seks, genot en bevallen zijn de vanzelfsprekende redenen). Daarom is het van belang om vertrouwd te raken met je vagina. Ontdek hoe ze eruit ziet, ruikt en voelt. Lees meer over het ontdekken van je vagina.

Zodra je vertrouwd bent geraakt met je vagina ben je ook in staat om te vertellen wanneer er iets veranderd. Bij een afwijkende geur hoef je je niet meteen zorgen te maken, dit kan voorkomen gedurende je menstruatie. Wanneer de geur echter vele malen sterker wordt en je te maken krijgt met bijvoorbeeld uitslag kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij je huisarts. Onthoud dat jij je niet hoeft te schamen voor je klachten. Huisartsen onderzoeken iedere dag lichamen met de meest uiteenlopende klachten, dus zij zullen echt niet raar opkijken van jouw problemen.

Is mastrurberen normaal?

Mastruberen is de normaalste zaak in de wereld. Alhoewel vrouwen die mastruberen, bespreken dit minder vaak met elkaar dan dat mannen dat doen. Dit heeft onder meer te maken met taboes en het ouderwetse idee dat vrouwen een minder sterke seksdrift hebben dan mannen.

Mastruberen is een goede manier om je lichaam te leren kennen. Ontdek wat jij lekker vindt zodat jij je de bevrediging kunt geven die je zoekt.

Ontdekken wat jij lekker vindt zal er ook voor zorgen dat je seksuele ervaringen met andere personen zal verbeteren.

Kan ik een orgasme krijgen?

Ja, iedereen kan een orgasme krijgen. Maar maak je niet druk als je nog geen orgasme hebt kunnen ervaren. Het belangrijkste is dat je plezier en genot ervaart met alles dat je doet op seksueel gebied. Ontdekken hoe je klaar kunt komen vereist oefening en geduld.

Zie het ontdekken van je lichaam en wat je lekker vindt als het leren spelen van een instrument. Een perfecte uitvoering van een muzikaal stuk zonder oefening is haast onmogelijk.

En voel je nooit onder druk gezet om klaar te komen. Als je met iemand bent en hoef je je ook niet verplicht te voelen om een orgasme te geven.

sex in bed

Wat is de juiste leeftijd om ontmaagd te worden?

Het enige juiste antwoord dat we hierop kunnen geven: wanneer je er er klaar voor bent.

De juiste leeftijd is voor iedereen anders. Wanneer je voor het eerst seks hebt (en nog belangrijker, met wie) hangt volledig af van hoe jij je voelt. Laat je eerste keer seks niet beïnvloeden door vrienden die al wel seks hebben gehad. Het laatste dat je wilt is dat je overhaast dingen doet waar je later spijt van krijgt.

Vraag jezelf daarom altijd af: wil ik dit of niet? Voelt het goed met deze persoon? Respecteert hij of zij mij? En ben ik klaar voor iets heel intiems? Als je moeite hebt om deze vragen te beantwoorden dan ben je zeer waarschijnlijk nog niet klaar om seks te hebben.

Er zijn nog vele andere dingen om te ontdekken in de slaapkamer, zoals orale seks. Zie geslachtsgemeenschap dus niet als het belangrijkste onderdeel. En onthoud ten alle tijden, ook met orale seks zijn SOA’s overdraagbaar, gebruik dus ten alle tijden een voorbehoedsmiddel.

twee vriedinnen knuffelen en lachen

Volgens mij val ik op meisjes

Het kan een heel verwarrende periode zijn om erachter te komen op welk geslacht je nou valt.

Soms weet je het 100% zeker maar soms ook niet. Het goede nieuws is dat niemand verwacht dat je een voorkeur uitspreekt en daar de rest van je leven bij te blijven. Omdat er tijdens de puberteit zoveel met je lichaam gebeurt kan je voorkeur ook heen en weer veranderen.

Praten met mensen en je gevoelens delen helpt je om erachter te komen wie je bent en op welk geslacht je valt. Des te vaker je dit doet des te beter je erin wordt om eerlijk te zijn tegenover jezelf in plaats van anderen een plezier te doen. Lees meer tips en advies over het uiten van je gevoelen.

nee betekend nee - Libresse

Ik vind het moeilijk om ‘nee’ te zeggen

‘Nee’ zeggen is geen belediging. ‘Nee’ als antwoord bestaat om in het leven de juiste keuzes te kunnen maken.
 
Als het aankomt op seks (of alle andere zaken in het leven) kan een ‘nee’ uitspreken of ontvangen een stuk moeilijker zijn. Maar een ‘nee’ moet te allen tijde worden gerespecteerd. Het maakt niet uit of het eerst een ‘ja’ was en nu opeens een ‘nee’. Nee betekent nee.
 
Je hebt er misschien wat aan om te oefenen met ‘nee’ zeggen. Zeg eens heel vaak ‘nee’ tegen jezelf in de spiegel zodat wanneer het erop aankomt je het weet te zeggen.
 
En als iemand ‘nee’ zegt tegen jou, neem het niet te zwaar op (ook al kan het soms aanvoelen als een klap in het gezicht). Iedereen moet het vertrouwen hebben om ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ kan betekenen dat de persoon met wie je bent niet klaar is voor waar jij wel klaar voor bent. Je moet het niet zien als een afwijzing.

Intimiteit vereist oefening

Het maakt niet uit hoe lang je iemand kent, intiem zijn met een ander persoon kan af en toe moeilijk zijn. Niet alleen uitkleden is ongemakkelijk, ook eten of sporten in het bijzijn van iemand die je leuk vindt kan je een onrustig gevoel bezorgen.
 
Enkel door jezelf te zijn bouw je de meest betekenisvolle relaties op met andere mensen. Om meer zelfverzekerd te zijn en over te komen kan het helpen om met iemand die leuk vindt eens te gaan dansen, naast diegene te zitten of gewoon op te bellen om te praten. Je zal er verbaasd van zijn hoeveel zelfvertrouwen je hebt als je de eerste stap zet.

Veilige seks

De beste seks is altijd veilige seks. Voordat je seks gaat het hebben moet je natuurlijk bij jezelf nagaan of jij je er goed bij voelt. Bedenk ook goed op wat voor manier jij jezelf beschermt om SOA’s of een ongewenste zwangerschap kunt voorkomen. Dit zijn in ieder geval enkele indicatoren die erop wijzen dat je bezig bent met je eigen gezondheid en welzijn.
 
Wat het ook is dat je wilt proberen, zorg ervoor dat je er open over kunt praten met degene met wie je seks hebt of gaat hebben. Wat betreft seks hebben is er geen goed of fout, maar als je geen open gesprek kunt voeren over anticonceptie- en voorbehoedsmiddelen dan is je sekspartner waarschijnlijk niet de juiste persoon.
 
In het geval je specifieke vragen hebt omtrent seks en voorbehoedsmiddelen kan je altijd terecht bij instanties en klinieken die hierin gespecialiseerd zijn, zoals je huisarts of het GGD. Ook kan je natuurlijk altijd terecht bij je ouders, een tante, je zus of een meer ervaren vriend of vriendin.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding