Puberteit en zelfvertrouwen

We kunnen het niet anders zeggen: puberteit is lastig. Er zijn veel redenen waarom de puberteit lastig is, en die hebben niet allemaal te maken met je menstruatie.

Veel tieners hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is dus belangrijk dat je manieren vindt om je zelfbeeld op te krikken.

Gebrek aan zelfvertrouwen als je tiener bent, moet je niet negeren. Als je merkt dat je vaak negatief over jezelf denkt, moet je actie ondernemen. Als je niets doet, kan het zijn dat je je steeds meer terugtrekt en geïsoleerd raakt. Dat kan ertoe leiden dat je je vrienden vergeet en je huiswerk verwaarloost. Ook kun je een eetstoornis ontwikkelen of jezelf iets aandoen.

Waardoor ontstaat een negatief zelfbeeld? Bijvoorbeeld door te hoge eisen aan jezelf te stellen. Natuurlijk is het goed om ambities te hebben, zoals minister-president willen worden of het helemaal willen gaan maken in de IT. Maar als het echte leven kilometers van je doelen af ligt, kan dit je juist ongelooflijk veel stress opleveren. Dus maak je niet zo druk. Kijk naar wat je nu kunt doen en stel geen onrealistische doelen.

Als je depressieve gevoelens hebt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt, zoals een oudere broer of zus, tante, familievriend of vertrouwenspersoon op school. Door je problemen te delen, kun je ze beter relativeren en worden ze uiteindelijk minder belangrijk. En je leest toch vaak dat je lichaam door sporten en bewegen endorfine aanmaakt en dat je humeur daardoor verbetert? Dat is waar. Tijd om in beweging te komen dus.

Redenen waarom je je misschien rot voelt

Laat sociale media even met rust
Sociale media

Het is leuk om je leven via Snapchat, Instagram of Facebook met iedereen te delen, maar je kunt er ook ongelukkig van worden. Helemaal als je het slachtoffer wordt van trollen. Gebruik even geen sociale media en praat in plaats daarvan met echte mensen.

Zelfbeeld
Zelfbeeld

We zien overal onrealistische beelden van het 'perfecte' figuur, dus het is niet zo gek dat je niet blij bent met je lichaam dat zich nu aan het ontwikkelen is. Vergeet niet dat iedereen zichzelf er in zijn tienerjaren een beetje gek uit vindt zien.

Gemene vrienden
Gemene vrienden

Begrijpen ze hoe je je voelt? Zijn ze trouw? Begrijpen ze het als je ergens geen zin in hebt? Als het antwoord op deze vragen nee is, dan is het niet zo gek dat je je rot voelt. Ga maar vast op zoek naar nieuwe vrienden.

[Sources]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding