Emotioneel meisje

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat puberteit en emotionele veranderingen met elkaar te maken hebben.

Je kunt je binnen tien minuten verdrietig, boos, bang of blij voelen en dan ineens geïrriteerd zijn. Dat is volkomen normaal. Als je in zo'n emotionele achtbaan zit die bij de puberteit hoort, kun je denken dat je gek aan het worden bent. Maak je geen zorgen, dat is niet zo. En een beter begrip van je emoties in deze lastige periode helpt je om er beter mee om te kunnen gaan.

De lichamelijke veranderingen in de puberteit, zoals ongesteld worden en vrouwelijke vormen krijgen, worden veroorzaakt door hormonen. Deze hormonen zijn dus wel handig, maar kunnen ook best vervelend zijn. Want deze chemische boodschappers vliegen door je lichaam heen om allerlei taken uit te voeren, en het emotionele effect dat ze daardoor op jou hebben, kan enorm zijn.

Je kunt je bijvoorbeeld chagrijnig of verdrietig voelen zonder te weten waarom. Dingen waar je een paar maanden geleden gelukkig van werd, lijken nu wel het tegenovergestelde te doen. Af en toe kun je een gat in de lucht springen van blijdschap. En dan voel je je ineens onzeker over de veranderingen van je lichaam en je uiterlijk en snauw je je familie en vrienden af omdat ze je erop wijzen. Maar deze ups en downs zijn volkomen normaal. Wees lief voor jezelf en geef deze continu veranderende emoties de ruimte.

Het helpt om je vriendinnen te vertellen hoe je je voelt, want het kan best zijn dat ze door hetzelfde heen gaan als jij. Je familie begrijpt het misschien niet zo goed, maar als je ze vertelt hoe vreemd je je voelt, kunnen ze er tenminste rekening mee houden. En als je liever alleen in je kamer wil zitten met je favoriete muziek aan, dan is dat prima. Ga lekker naar je kamer toe en kom er pas weer uit als je weer zin hebt om met iemand te praten. Nog een tip: lees geen negatieve berichten op sociale media als je je onzeker voelt, want die kunnen je stemming erger maken.

Het belangrijkste is dat je jezelf niet de schuld geeft als je je vreemd gedraagt. Vergeet niet dat het je hormonen zijn die dat met je doen. Het helpt misschien ook om te weten dat er op dit moment wereldwijd miljoenen tieners zijn die in de puberteit zitten en precies hetzelfde voelen als wat jij nu voelt. En dat het over zal gaan. Je zit niet je hele leven in die emotionele achtbaan.

Omgaan met emotionele veranderingen

Huppelen
Ga bewegen

De endorfine die wordt vrijgegeven bij het sporten verbetert je stemming en geeft je een energieker en positiever gevoel.

Berichtjes sturen
Je gevoelens delen

Praat met iemand die je vertrouwt over waar je mee zit. Dan voel je je minder alleen en het helpt je om te relativeren.

Slaap
Slaap genoeg

Als je niet genoeg slaapt, worden je stemmingswisselingen erger. Dus slaap zeker niet te weinig.

Yoga
Ontspan meer

Als je manieren vindt om te ontspannen, wordt deze hele periode zoveel makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, yoga-oefeningen doen of je huisdier knuffelen.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding