veranderingen in puberteit

Hoe natuurlijk het ook is, de puberteit kan ons doen afvragen of de veranderingen die we doormaken wel normaal zijn.

De puberteit en veranderingen beginnen wanneer onze hersenen het vrijkomen van hormonen in onze eierstokken in gang zetten. Welke veranderingen kun je allemaal verwachten? Laten we eens kijken wat de puberteit voor jou kan betekenen.

Lichaamsveranderingen in de puberteit

In een notendop betekent puberteit dat je borsten beginnen te groeien en het lijkt alsof je bovenbenen dikker worden omdat je heupen hun vrouwelijke vormen beginnen aan te nemen. Maar dit hoeft niet allemaal tegelijkertijd te gebeuren. Puberteit is namelijk voor iedereen anders. Er gebeurt ook heel veel in je V-Zone: het gebied van je lichaam dat net onder je navel begint en doorgaat tot tussen je dijen. Dit gebied heeft ongeveer de vorm van de letter V.

De puberteit betekent ook dat je lichaam nu in staat is om zwanger te worden (wat niet wil zeggen dat je nu meteen een baby moet krijgen). Of je nu op een dag moeder wordt of niet (je kunt ook geen kinderwens hebben), je zult waarschijnlijk ook meer geïnteresseerd raken in seks. Of je het nu met anderen verkent of in je eentje masturbeert...het is allemaal heel natuurlijk. Lees hier over seks en seksuele gezondheid.

Het kan veel klinken en aan het begin kun je het moeilijk vinden. Als je op de hoogte bent van alle tekenen en fasen van de puberteit, kan dat echt helpen om je aan het proces aan te passen.

Als je in de puberteit zit, heb je waarschijnlijk al wel wat veranderingen in je lichaam opgemerkt.

Wanneer beginnen meisjes met de puberteit?

De puberteit kan beginnen vanaf ongeveer 8 jaar tot ongeveer 12 jaar [1]. Dus maak je geen zorgen als je een van de eerste bent van je vrienden die het meemaakt of juist de hekkensluiter bent. Ieder lichaam is anders dus het is volkomen normaal om er op verschillende momenten doorheen te gaan.

Of je nu vroeger of later begint, de puberteit wordt op dezelfde manier in gang gezet. Je lichaam begint het geslachtshormoon oestrogeen en progesteron aan te maken en als gevolg daarvan zul je een aantal fysieke en mentale veranderingen ervaren [1]. Sommige daarvan klinken misschien eng, maar je hoeft je er absoluut geen zorgen over te maken - het hoort allemaal gewoon bij het opgroeien.

Wat zijn enkele van de eerste tekenen van puberteit?

Groeiende borsten
Teken 1

Het eerste teken van de puberteit is meestal zachte en bobbelige borsten

Groei van schaamhaar
Teken 2

Een ander teken is haar onder je oksels en schaamhaar

Op het toilet zitten
Teken 3

Voordat je eerste menstruatie begint, heb je meestal eerst een witte vaginale afscheiding

De puberteit betekent niets meer dan dat je lichaam van een kinderlichaam in een volwassen lichaam verandert. Het is een geleidelijk proces. Je zult niet op een morgen wakker worden en je compleet anders voelen en een heel ander lichaam hebben dat je niet meer herkent. Bij sommigen gaan de veranderingen snel, bij anderen langzaam.

In je V-Zone kan nu al wat schaamhaar zitten: haar dat dikker en ruwer is dan het haar op andere plekken van je lichaam. Je hebt misschien een kleine hoeveelheid vaginale afscheiding gehad, een doorschijnende, crèmige vloeistof die je een klein beetje ruikt. Maak je geen zorgen. Dit is allemaal normaal en het is iets wat elk meisje krijgt.

Je borsten worden groter

Tijdens de puberteit beginnen je borsten zich te ontwikkelen en worden ze groter. Soms kunnen ze een beetje pijnlijk aanvoelen en/of jeuken - en dat is normaal. Houd in gedachten dat er geen echte manier is om te voorspellen hoe je borsten eruit zullen zien of hoeveel ze zullen groeien. Net zoals we nooit helemaal weten hoe lang we zullen worden of welke schoenmaat we uiteindelijk zullen hebben. Hoewel je familieleden je een idee kunnen geven, is het beter om jezelf niet met anderen te vergelijken, want uiteindelijk is iedereen uniek. Lees meer over verschillende borsten en tepels.

Je krijgt schaamhaar

De puberteit gaat gepaard met een aantal bijzonder grote ontwikkelingen rond je V-Zone. Waarschijnlijk groeit daar schaamhaar - dat dikker en grover is dan de rest van het haar op je lichaam. Je moet er even aan wennen, maar je schaamhaar is er om wrijving te verminderen, zodat je intieme huid niet geïrriteerd raakt. Je kunt besluiten het te laten zoals het is. Je kunt ook de voorkeur geven aan het verzorgen op een manier die er voor jou goed uitziet en goed aanvoelt - de beslissing is helemaal aan jou. Lees meer over je schaamhaar scheren.

Je raakt vertrouwd met vaginale afscheiding

Misschien heb je in je broekje al een heldere of romige vloeistof opgemerkt met een heel lichte geur. Dat is vaginale afscheiding en het is gewoon de manier van je lichaam om je baarmoederhals schoon te houden en je vagina vochtig om vaginale infecties te voorkomen. Je hoeft niets bijzonders te doen, behalve je vulva wassen en dagelijks je ondergoed verschonen. Sommige mensen voelen zich niet prettig bij dat vochtige gevoel in hun ondergoed en kiezen ze ervoor om de hele dag inlegkruisjes te gebruiken. Als je niet zeker weet wat goed voor je is, kun je het altijd een paar dagen proberen en dan een beslissing nemen.

Voor het eerst ongesteld worden

Iets anders wat je natuurlijk kunt verwachten, is ongesteld worden. Eerste menstruaties zijn vaak licht met maar weinig bloed, dat ook wel doorbraakbloedingen of 'spotting' heet. Of het kan heel donker, bijna bruin van kleur zijn, ook wel bruine afscheiding genoemd. Je eerste menstruaties verlopen nog erg onregelmatig, dus je hebt niet meteen een voorspelbare menstruatiecyclus. Dit is ook niets om je zorgen over te maken. Je menstruaties zullen uiteindelijk een patroon vinden en regelmatig worden. Je kunt je menstruatiecyclus ook bijhouden in je telefoon of op een kalender. Je kunt bijvoorbeeld onze menstruatietool gebruiken om je lichaam beter te leren kennen en de patronen van je cyclus uit te zoeken.

Je kunt stemmingswisselingen doormaken

Tijdens de puberteit verandert je hersenchemie door de aanmaak van nieuwe cellen en het uitwerken van nieuwe manieren van denken. Eigenlijk zijn delen van je hersenen nog in ontwikkeling. Het kan raar voelen om het ene moment te huilen van verdriet en het andere moment te huilen van het lachen, stemmingswisselingen zijn volkomen normaal.

Je emoties kunnen aanvoelen alsof je op een draaimolen zit waar je niet meer vanaf komt. Het is dus belangrijk om erover te praten met mensen die je mag en vertrouwt, zoals je ouders, broers en zussen of zelfs leraren. Als je ooit het gevoel hebt dat je emoties te overweldigend zijn, kun je jezelf ook helpen door activiteiten te ondernemen die je ontspannen; dat kan een wandeling buiten zijn, een vriend bellen, je favoriete film kijken - of een meditatie-app gebruiken.

Puistjes en acné

Een van de meest vervelende veranderingen in de puberteit is een vettige huid en vet haar. De klieren in je gezicht en in je hoofdhuid gaan olie aanmaken, en dat kan betekenen dat je puistjes krijgt. Dit is van korte duur, maar als je erg veel puistjes hebt, kun je aan je apotheek of drogist vragen welke middelen je hiervoor het beste kunt gebruiken. Gebruik een shampoo die speciaal bedoeld is voor vet haar. Niet alleen om je haar er beter uit te laten zien, maar ook om het vet van je haar niet op je gezicht te krijgen.

Je zweet krijgt een geur

Ook je zweetklieren werken tijdens de puberteit harder. Je zweet dus meer en je zweet ruikt ook sterker. Was jezelf elke dag goed, gebruik deodorant en doe regelmatig schone kleding aan.

Je V-Zone verzorgen tijdens de puberteit

Schaamhaar, zweet en afscheiding kunnen ervoor zorgen dat je V-Zone een beetje sterker begint te ruiken dan voorheen. Dit is volkomen natuurlijk en te verwachten. Je intieme hygiëne goed verzorgen is heel belangrijk. Denk hierbij aan dagelijks douchen, schone kleren dragen en 'ademend' ondergoed (zoals katoen). Deze kleine dingen kun je doen om ervoor te zorgen dat je fris en comfortabel blijft. Als je eenmaal begint te menstrueren, is het belangrijk om je menstruatie product regelmatig te vervangen.

Was je V-Zone twee keer per dag, maar niet met zeep of douchegel. Je vagina is perfect in staat om haar eigen pH waarde in balans te houden, dus inwendig wassen is niet iets dat wij adviseren. Je pH waarde heeft invloed op de zuurtegraad van je vagina. Dit klinkt misschien raar, maar een gezonde zuurtegraad zorgt voor goede bacteriën daar beneden. Vaginale zeep of deodorant zijn daarom totaal niet nodig. Daar kun je juist enorme jeuk van krijgen en op die plek in je lichaam wil je dat echt niet.

Wanneer eindigt de puberteit voor meisjes?

Zoals met elk proces dat je lichaam doormaakt, is er geen specifieke datum voor wanneer de puberteit voorbij is. De puberteit kan binnen 18 maanden klaar zijn of meerdere jaren duren. Dit verschilt per persoon. Probeer geduldig te zijn en geef jezelf de tijd om je aan te passen in je eigen tempo, het is geen wedstrijd.

Met wie kan ik praten over de puberteit?

'Ik vind dat ik stink', 'Waarom ben ik altijd boos' of 'Waarom doen mijn tepels pijn?' Geen vraag is stom of gek als het over de puberteit gaat. Je zult niet de eerste (of laatste) zijn die het vraagt.

Kies iemand die je vertrouwt - je moeder, je vader, je beste vriendin, zus of iemand anders die dit ook heeft doorgemaakt. De hulp die je krijgt door over je zorgen te praten, hoe groot of klein ook, is het helemaal waard.

Van de ernstige tot de hilarische dingen, het met iemand delen kan je een heel eind op weg helpen om je beter te voelen. Als je iets kwijt wilt, maar je vind het eng om dit te delen, dan kun je altijd nog een briefje schrijven.

Er zijn ook veel boeken over de puberteit en online video's die je kunnen helpen als je er nog niet aan toe bent om te praten. Als je meer informatie krijgt, is het makkelijker om aan anderen uit te leggen hoe je je voelt.

Hoewel de puberteit iets is waar we allemaal wel eens doorheen gaan, is het zeker een grote verandering en kan het soms een uitdaging zijn. Maar je hoeft je er geen zorgen over te maken, want het hoort gewoon bij het opgroeien. En onthoud dat je niet niet alleen bent.

Nu je hier toch bent, lees meer over hoe je met de puberteit omgaat en wat hormonen in je lichaam doen.

Veranderingen in je lichaam zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Niemand zal ooit zeggen dat de puberteit leuk is, maar accepteren wie je bent en hoe geweldig je lichaam eigenlijk in elkaar zit is zeer belangrijk voor je zelfvertrouwen.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bron:

[1] Radboud UMC

Lees verder