Anticonceptie na bevalling

Nu je een baby hebt gekregen, wil je misschien even wachten voordat je meer leden aan het gezin toevoegt.

Na alle lichamelijke veranderingen, vraag je je misschien af ​​wat je opties zijn als het gaat om het gebruik van anticonceptie. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten die je kunt gebruiken en wanneer je ermee kunt beginnen.

Moeder worden brengt veel veranderingen met zich mee; je lichaam kan heel anders aanvoelen en er anders uitzien. Je menstruatie komt weer terug na de bevalling en je kunt ook een volledig nieuw soort afscheiding ervaren. Het is een overweldigende periode met ups en downs. Postnatale depressie komt bij 13% van de moeders voor in deze periode. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je misschien nieuwe gewoonten hebt opgepikt of oude routines hebt losgelaten. Hoe zit het dan met anticonceptie? Moet de manier of het type anticonceptie dat je gebruikt anders zijn nu je bent bevallen?

Wanneer moet ik na de bevalling weer anticonceptie gaan gebruiken?

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn geen regels over wanneer je moet beginnen met seks na de bevalling. Je vagina is veranderd en deze voelt misschien pijnlijk aan. Je bent moe of gewoon niet in de stemming en dat is allemaal volkomen normaal. Je lichaam heeft veel meegemaakt, dus het is niet nodig om iets te overhaasten. Het juiste moment is helemaal aan jou, maar zorg er wel voor dat je vagina genezen is van de bevalling om infecties te voorkomen. Dit is ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling. Als de tijd daar is, en je hebt je eerste menstruatie gehad, houd er dan rekening mee dat je vrij gemakkelijk zwanger kunt worden.

Als je weer seksueel actief wordt en wilt voorkomen dat je opnieuw zwanger wordt, dan is het belangrijk dat je anticonceptie gebruikt. Dit komt omdat, hoewel je menstruatie misschien nog niet is teruggekeerd, je cyclus snel weer op gang komt. Voordat je weer gaat menstrueren zal je dus een eisprong hebben en ben je vruchtbaar zonder dat je het weet.

Ongeacht of je meteen nog een baby wilt of niet, houd er rekening mee dat als je kort (binnen 6 maanden) na de bevalling zwanger wordt, je het risico loopt op infecties en vroeggeboorte [1]. Het is dus een goed idee om eerst je huisarts om advies te vragen op basis van je specifieke behoeften en medische geschiedenis.

Welke anticonceptie kan ik gebruiken na een zwangerschap?

Meestal is de keuze van anticonceptie gebaseerd op wat past bij je lichaam, levensstijl, medische gegevens en persoonlijke voorkeur. Wanneer je na je bevalling kunt beginnen met anticonceptie hangt af van het soort anticonceptie en of je borstvoeding geeft. Zorg ervoor dat je met je huisarts of verloskundige praat over wat het beste bij jou past. Om je voor te bereiden op dat gesprek, volgen hier een paar opties die je kunt overwegen.

Anticonceptie direct na de bevalling

Als je direct na het verwelkomen van je kind anticonceptie wilt gaan gebruiken, kun je kiezen uit de volgende opties;

  • Prikpil
  • De pil met alleen progesteron (ook bekend als de “minipil”)
  • Hormoonstaafje
  • Condooms (mannelijk of vrouwelijk)

Als je borstvoeding geeft kun je tot 4 weken na de bevalling alleen gebruik maken van een condoom als anticonceptiemethode. Met het plaatsen van een spiraaltje wordt gewacht totdat de baarmoeder een gangbaar grootte heeft. Dit zou na 6 weken kunnen zijn, maar soms ook pas na 12 weken [2].

Als je denkt aan soorten anticonceptiemethoden, denk je misschien niet direct aan borstvoeding. In de eerste zes maanden werkt het geven van borstvoeding als natuurlijke vorm van anticonceptie. Dit werkt alleen als je baby geen andere voeding krijgt en je geen bloedverlies hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet kolft en er mag maximaal 4 tot 5 uur tussen twee voedingen zitten. Dit zal je eisprong remmen en staat medisch bekend als de lactatie-amenorroe-methode (LAM). Ongeveer twee procent van de vrouwen+ in deze situatie wordt toch zwanger [3]. Voordat je deze methode vertrouwt kun je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Anticonceptie opties 3 weken na de bevalling

Als je 3 weken na de bevalling geen borstvoeding geeft, zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Anticonceptiepil
  • Anticonceptiepleister
  • Vaginale ring

De pil is nog geen optie als je borstvoeding geeft omdat de hormonen erin de hoeveelheid melk die je borsten produceren kunnen verminderen. Pillen zonder oestrogeen zijn de enige pillen die geschikt zijn wanneer je borstvoeding geeft [4].

Anticonceptie mogelijkheden 4 weken na de bevalling

Vanaf vier weken kun je (ook als je borstvoeding geeft) een koper- of hormoonspiraal laten plaatsen. Dit is alleen mogelijk als de baarmoeder haar normale afmetingen heeft bereikt en je geen ontsteking hebt.

Anticonceptie mogelijkheden 6 weken na de bevalling

Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven dan is het aan te raden om pas 6 weken na de bevalling te beginnen met het gebruik van de combinatiepil, anticonceptiepleister of vaginale ring. Dit is ook het advies wanneer er medische complicaties zijn geweest tijdens je bevalling of zwangerschap.

Je kunt op dit moment ook een pessarium gaan gebruiken. Onthoud dat je vagina na de bevalling van vorm en grootte kan veranderen (je hebt er toch een kleine baby uit geduwd!). Als je dus deze methoden hebt gebruikt voordat je zwanger was, moet er een nieuwe pessarium worden aangemeten.

Het kiezen van anticonceptie na de bevalling lijkt misschien lastig, maar als je alle beschikbare opties kent, kun je een weloverwogen keuze maken. Dit helpt niet alleen je gezondheid te beschermen, maar je hebt ook zelf de controle over wanneer (en of) je meer kinderen wilt. Als je meer wilt weten over anticonceptie na de bevalling, bekijk dan de brochure van Rutgers en KNOV over anticonceptie na een bevalling.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Amsterdam UMC

[2]Anticonceptie.nl

[3]Aiber

[4]Anticonceptie.nl

Lees verder

Ovulatie berekenen

Als je zwanger wilt worden, kan het helpen om je ovulatie te berekenen. Het voorspellen van de precieze datum en lengte van je ovulatie is soms lastig.