moeder en baby

Het bloedverlies stopt niet direct na de bevalling. De bloedingen na de bevalling kunnen nog even aanhouden.

Een baby krijgen betekent veel veranderingen - er is tenslotte een heel nieuw persoon waar je voor moet zorgen. Gedurende 9 maanden groei je zowel fysiek als emotioneel en bereidt zich voor op de komst van je baby. Maar die veranderingen houden niet op als je eenmaal bent bevallen.

Na de bevalling blijft je lichaam veranderen en zich aanpassen. Een van de manieren waarop het zichzelf herstelt, is door het extra bloed en weefsel te verwijderen dat de baby (of baby's) heeft helpen groeien in jouw baarmoeder.

Bloedverlies na bevalling - wat is lochia?

Lochia is een vaginale bloeding die je na de geboorte van je kind ervaart. De V-Zone, samen met het hele lichaam, maakt veel door tijdens de bevalling. Het is dus normaal om wat afscheiding en bloedingen na de geboorte te verwachten. Je lichaam laat het baarmoederslijmvlies - dat nodig was tijdens de zwangerschap - los en begint te herstellen. Ook verlies je bloed vanaf de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vast zat, daar ontstaat als het ware een grote wond waar bloed vandaan komt. Je baarmoeder maakt zich schoon en klaar om te gaan menstrueren. Dit type afscheiding en vloeiingen wordt lochia of kraamvloed genoemd. Het lijkt op menstruatiebloed, dus je moet weten wat je kunt verwachten. De bloedingen zijn namelijk veel heftiger dan tijdens je menstruatie. Het kan tot zes weken na de geboorte aanhouden.

Net als menstruatiebloed, bestaat lochia niet slechts uit bloed. Lochia is een combinatie van bloed, slijm, witte bloedcellen, restanten van placenta en stukjes baarmoederslijmvlies. Het verandert van consistentie naarmate de tijd verstrijkt. In het begin kan het erg bloederig zijn en na een paar weken dikker en meer slijm. Het bloeden kan ook veroorzaakt worden als je bijvoorbeeld bent uitgescheurd of ingeknipt en gehecht. Onderstaande tabel geeft een indicatie van hoeveel en wat voor soort lochia je kunt verwachten. Dit is een gemiddelde en dit kan dus voor jou anders zijn.

Soort lochia Bloedverlies Periode 
 Lochia rubra  Bloeding is helderrood met stolsels  1-4 dagen na de bevalling 
 Lochia serosa  Bloeding is roze of bruinachtige van kleur  5-7 dagen na de bevalling 
 Lochia alba  Afscheiding wit of geel van kleur  tot 6 weken 

Je kunt iets meer lochia ervaren wanneer je borstvoeding geeft. Het geven van borstvoeding kan er namelijk voor zorgen dat de baarmoeder gestimuleerd wordt om samen te trekken, waardoor je meer vloeiingen kunt ervaren. Dit is echter positief voor je lichaam en zorgt veelal voor een sneller herstel

Lochia na vaginale bevalling

Direct na de bevalling is de lochia die je ervaart voornamelijk bloed dat helder of donkerrood is en ruikt naar typisch menstruatiebloed. Het kan ook stolsels bevatten, van de grootte van een druif tot de grootte van een pruim, en soms zelfs groter. Wanneer de stolsels groter zijn dan een pingpongbal is het verstandig om een (huis)arts en/of gynaecoloog te raadplegen.

Tussen vier en zeven dagen na de bevalling zal het bloed dichter bij een roze of bruinachtige kleur komen en kunnen de stolsels kleiner zijn of zelfs helemaal verdwijnen.

Aan het einde van de eerste week begint je afscheiding meer wit of geel van kleur te worden. Het vloeien zal afnemen totdat deze uiteindelijk ongeveer 3-6 weken later stopt.

Lochia - bloedverlies na keizersnede

Als je bevalt via een keizersnede, dan kan het zijn dat je minder lochia ervaart. Dat komt doordat je baarmoeder handmatig kan worden schoongemaakt met een wattenstaafje of spons. Dit gebeurt om de placenta, bloedstolsels en vliezen te verwijderen die in het geval van een vaginale bevalling door lochia zouden worden afgestoten [1].

Hoewel je misschien minder lochia hebt, moet je nog steeds verwachten dat je gedurende een paar weken bloed en afscheiding ervaart. Het zal geleidelijk veranderen van rood naar bruin en uiteindelijk naar geel of helder. Het goede nieuws is dat het uiteindelijk binnen een paar weken moet stoppen en dat je menstruatiecyclus weer in actie komt. Gebruik onze menstruatie tool om je cyclus te berekenen.

Wat kun je doen aan bloedingen na bevalling

Afscheiding na de bevalling is onvermijdelijk en is een natuurlijk onderdeel van de bevalling, maar er wordt niet vaak over gesproken. Naast het zorgen voor een pasgeborene en de emoties die je ervaart, kunnen de bloedingen als zeer onprettig worden ervaren. Met name wanneer je een tijdje hebt gelegen en vervolgens gaat zitten of staan kun je een grotere vloeiing ervaren.

De belangrijkste dingen om te onthouden zijn om je maandverband vaak te verwisselen om infectie te voorkomen en geen tampons gebruiken of in bad te gaan totdat een medische professional zegt dat dit weer veilig kan. Als je nog steeds niet zeker bent, wil je misschien ons advies lezen over het gebruik van tampons na de bevalling.

Je krijgt mogelijk groot kraamverband in het ziekenhuis om te dragen direct na je bevalling. Deze zal je hevige bloedingen opvangen. In de eerste paar dagen na de bevalling kan een extra absorberend maandverband zoals ons Maxi maandverband helpen. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om wegwerp- of herbruikbaar zwangerschapsondergoed te gebruiken om hun maandverband veilig op hun plaats te houden. Er is een grote kans dat je gaat doorlekken en dit kan ook ‘s nachts gebeuren. Je kunt daarom gedurende deze periode het beste gebruik maken van een doorlek matje en beter niet je mooiste beddengoed gebruiken. Denk ook om een beschermhoes om je matras.

Wanneer je minder afscheiding begint te krijgen, kun je jouw favoriete maandverband gebruiken, zoals onze Ultra Regular.

Als je last hebt van het verlies van enkele druppeltjes urine en dat kan ook na de bevalling, kun je onze Regular inlegkruisjes proberen die je beschermen tegen vochtverlies van welke kleur dan ook (ja zelfs druppeltjes plas).

Wanneer een arts raadplegen

Iedereen ervaart lochia op een andere manier. Het is misschien rommelig en onverwacht, maar je lichaam geneest in zijn eigen tempo en meestal hoef je je nergens zorgen over te maken. Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten, aangezien je wellicht medische hulp nodig hebt.

Neem contact op met een arts wanneer je het volgende ervaart:

 • Als je bloeding binnen een uur door een zwaar maandverband trekt, of als de hevige bloeding binnen een paar dagen na de bevalling niet afneemt.
 • Als je zeer grote stolsels hebt of een groot aantal in korte tijd, kan dit betekenen dat jouw baarmoeder problemen heeft met het terug krimpen tot de oorspronkelijke grootte.
 • Wanneer de hoeveelheid bloed toeneemt in plaats van afneemt. Dit kan ook komen doordat je te snel te actief bent na je bevalling.
 • Wanneer je na 6 weken nog steeds bloedingen ervaart.
 • Als bloedstollingsproblemen in de familie voorkomen of als je bloedverdunners slikt of in het verleden hebt geslikt. Meld dit van tevoren bij de verloskundige zodat het vloeien in de gaten kan worden gehouden.

Hier zijn enkele andere symptomen waar je op moet letten:

 • Tekenen van infectie, zoals een vreemd ruikende afscheiding
 • Hoge koorts of koude rillingen
 • Klamme huid
 • Bloed dat nog steeds helder rood en zwaar is in de tweede week
 • Een zacht gevoel aan een of beide zijden van uw buik
 • Duizeligheid of (bijna) flauwvallen
 • Een snelle, onregelmatige hartslag

Als het gaat om afscheiding na de bevalling, hoef je alleen maar geduld te hebben en de tijd nemen om jouw lichaam en geest te laten herstellen. Probeer extra goed voor jezelf te zorgen door tijd te vinden om prioriteit te geven aan je eigen welzijn, durf hulp te vragen aan de kraamzorg en de mensen van wie je houdt als je dat nodig hebt. Heb vertrouwen in jezelf en geniet van je kraamtijd!

Als je meer wilt weten over wat er kan gebeuren na de bevalling, lees dan onze artikelen over hoe je vagina verandert na de bevalling en wanneer je je eerste menstruatie na de zwangerschap kunt verwachten.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel wordt alleen ter informatie verstrekt en mag niet worden gebruikt of vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg uw arts voor advies over een specifieke medische aandoening.

Bronnen:

[1]National Library of Medicine

Lees verder