Dus je gaat bevallen

Moeder worden is een bijzondere ervaring, vol spanning en geluk. Maar het kan ook stressvol en beangstigend zijn, vooral als jij degene bent die de baby draagt, en vooral in deze tijden van corona.

Je lichaam verandert. Je emoties fluctueren - wat begrijpelijk is terwijl je je voorbereidt op de bevalling tijdens een wereldwijde pandemie. Dit alles (en meer!), Terwijl je weet dat je leven voor altijd zal veranderen. Het is heel begrijpelijk dat dit eng kan zijn.

Zelfs met sociale afstandsmaatregelen met de bijbehorende uitdagingen, kun je nog steeds een volledig positieve geboorte-ervaring hebben. Je hebt immers nog steeds de controle over de keuzes die je maakt.

Gelukkig ben jij niet de enige. Iedereen die door zwangerschap en een bevalling gaat, zal veel van dezelfde veranderingen en emoties ervaren.

Je lichaam veranderd tijdens de zwangerschap

De voor de hand liggende veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap zijn moeilijk te missen. Maar er gebeurt ook veel achter de schermen. Vanaf het moment dat je zwanger wordt, beginnen je baarmoeder, vagina en vulva zich voor te bereiden op de geboorte van je baby.

Veel vrouwen merken dat hun schaamlippen tijdens de zwangerschap van kleur en  grootte veranderen. Anderen ervaren veranderingen in de grootte van hun vagina. Dit is de manier waarop je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling; het is allemaal volkomen natuurlijk en normaal.

Als je vaginaal bevalt, kunnen er ook andere veranderingen zijn. Vrouwenlichamen zijn ontworpen voor de geboorte en de vagina is gebouwd om uit te rekken, maar een beetje uitscheuren tijdens de bevalling is nog steeds heel gewoon. Zoals een moeder via ons #baarmoederverhalen project deelde: “Het is als een vredige tuin vol prachtige bloemen, die plotseling voor altijd verandert”. Als je een ruptuur hebt - of een episiotomie (wanneer er wordt ingeknipt om de schade van het ongecontroleerd inscheuren te beperken) – heb je mogelijk hechtingen nodig. Hierdoor kan je vulva er anders uitgaan zien en de ervaring tijdens het hebben van seks kan veranderen.

Pijn of droogheid komt vaak voor, maar gelukkig verbetert dit na verloop van tijd met behulp van een glijmiddel, crème of gel. Veel vrouwen ervaren ook een verzwakking van hun bekkenbodem, wat van invloed kan zijn op de continentie. In feite verdubbelt of verdrievoudigt de vaginale bevalling de kans op stressincontinentie [1].

Vrouw met pasgeboren baby

Wees lief voor je lichaam na een bevalling

De samenleving legt veel druk op vrouwen om ‘terug te veren' na de bevalling. Een vrouw vertelde ons: "Ik was omringd door dieetadviezen en trainingstips, het voelde alsof ik al deze verwachtingen voor mijn lichaam had". 

Maar, zoals elke nieuwe moeder je zal vertellen, 'terugveren' is een belachelijke verwachting. Je lichaam heeft ongelooflijk goed werk verricht bij het dragen en baren van je baby, en nu heeft het tijd nodig om te herstellen.

Na mijn zwangerschap had ik een uitgezakte buik - iemand vroeg me zelfs of ik zwanger was, wat mij van streek maakte.

Na verloop van tijd zal je lichaam herstellen en weer veranderen. Niet precies zoals het was voor de bevalling, maar naar een nieuw normaal voor jou. Dit kan betekenen dat je vulva er anders uitziet. Of je vagina voelt anders aan. Of iets heel anders. Al deze veranderingen maken deel uit bij het krijgen van een kind. Dit kan ook veranderen wie je bent en hoe je de wereld ziet.

Dus hoewel je misschien onderdruk staat om na de geboorte op een bepaalde manier te kijken, onthoud dan dat je een baby hebt gemaakt. Dit is jouw tijd om voor jezelf te zorgen en je lichaam te koesteren, waarbij je alle veranderingen omarmt die het resultaat zijn van het kleine leven dat je hebt gecreëerd.

Zoals een moeder ons vertelde: “Moeder zijn is iets moois, we moeten onze striae niet beschouwen als iets dat we er aan 'overhouden ', maar iets dat we hebben verdiend. “

We hadden het niet beter kunnen zeggen!

Als jij bent bevallen en graag je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

[Bronnen]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding