1500x600_Mother-baby.jpg

Wanneer kun je de eerste menstruatie na je bevalling verwachten?

Tot zo’n drie weken na je bevalling kun je helder bloed verliezen en in de weken daarna kun je nog vocht kwijtraken. Dat vloeien is meestal na vier tot zes weken over. Geef je geen borstvoeding, dan volgt soms meteen een eerste menstruatie na de bevalling. Vaak is je menstruatie de eerste paar keer heftiger dan je voor de zwangerschap gewend was. Om weer als voorheen te functioneren, heeft je lichaam gewoon wat tijd nodig. Sommige vrouwen hebben na de bevalling wat last van lichte incontinentie. Dat is heel gewoon: je bekkenbodemspieren zijn door de bevalling overrekt en de zenuwen kunnen wat beschadigd zijn. Deze klachten moeten ook snel weer afnemen. Zelf kun je helpen om dit ongemak te verminderen door snel na de bevalling te starten met bekkenbodemoefeningen.

Eerste menstruatie na bevalling bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft, kan je menstruatie wel een half jaar wegblijven. Het hormoon prolactine - dat de melkproductie regelt - onderdrukt namelijk je eisprong. Volledige borstvoeding wil zeggen dat je je baby dag én nacht op verzoek voedt, dat er niet meer dan zes uur tussen twee voedingen zit en je baby geen bijvoeding krijgt. Maar het hoeft geen zes maanden te duren voor dat je weer voor het eerst menstrueert na de bevalling. Het kan ook eerder. Voor vrouwen die flesvoeding geven, geldt dat ze gemiddeld binnen twee maanden na de bevalling weer ongesteld worden. Mocht dat nu niet zo zijn, neem dan even contact op met je huisarts.

Vruchtbaarheid na bevalling

Wist je dat je ook als je na je bevalling nog niet ongesteld bent geweest, alweer vruchtbaar kunt zijn? De eisprong vindt namelijk twee weken vóór je menstruatie plaats. Daardoor weet je na je bevalling nooit zeker wanneer je weer vruchtbaar bent. Houd dus rekening met anticonceptie als je weer gaat vrijen. Om na verloop van tijd weer te kunnen voorspellen wanneer je ongesteld wordt, kun je gebruik maken van een menstruatiekalender. Heb je een vermoeden dat je (weer) zwanger bent? Kijk eens bij ons overzicht met symptomen van een zwangerschap of je de signalen herkent.

Voor de eerste menstruatie na de bevalling heeft Libresse geschikt maandverband. Libresse Ultra Normal en Libresse Ultra Normal Wing maandverband zijn beide superdun en hebben een superabsorberende kern die razendsnel vocht opneemt en dat ook vasthoudt. De speciale voor- en achterkant zorgen voor een optimaal draagcomfort. Kijk in de Libresse Showroom voor al onze producten.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding