Wanneer ongesteld na bevalling

Wanneer wordt je weer ongesteld na je bevalling?

Tijdens je zwangerschap heb je je 9 maanden even niet druk te hoeven maken om je maandelijkse ongesteldheid. Misschien betekende dit voor jou eens even geen vervelende menstruatiepijnen of krampen en niet s’nachts doorlekken. Als de zwangerschap voorbij is, is het voor veel vrouwen dan ook weer even wennen om ongesteld te worden. Je hebt veel lichamelijke veranderingen ondergaan en door een natuurlijke bevalling kan je vagina zich ook aan het herstellen zijn. Veel vrouwen zitten op een roze wolk en zijn het tijdsbesef kwijt. Hierdoor gaan zij zich ineens afvragen wanneer zij eigenlijk weer ongesteld worden na de bevalling. Wanneer je eerste menstruatie na de bevalling plaatsvindt, hangt af van een aantal factoren.

Ongesteld na bevalling bij flesvoeding

Tot zo’n drie weken na je bevalling kun je helder bloed verliezen en in de weken daarna kun je nog vocht kwijtraken. Hoeveel bloed je verliest is net als tijdens een menstruatie per persoon verschillend en meestal is het vloeien is meestal na vier tot zes weken over. Geef je flesvoeding en geen borstvoeding, dan volgt soms meteen een eerste menstruatie na de bevalling. Voor de meeste vrouwen die flesvoeding geven, geldt dat ze gemiddeld binnen twee maanden na de bevalling weer ongesteld worden. Mocht dat nu niet zo zijn, neem dan even contact op met je huisarts.Vaak is je menstruatie de eerste paar keer heftiger en menstrueer je meer dan dat je voor de zwangerschap gewend was. Om weer als eerder te kunnen functioneren, heeft je lichaam gewoon wat tijd nodig. Sommige vrouwen hebben na de bevalling wat last van lichte incontinentie. Dat is normaal: je bekkenbodemspieren zijn door de bevalling overrekt en de zenuwen kunnen wat beschadigd zijn. Deze klachten moeten ook snel weer afnemen. Zelf kun je helpen om dit ongemak te verminderen door snel na de bevalling te starten met bekkenbodemoefeningen.

Wanneer ongesteld na bevalling bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft, kan je menstruatie wel een half jaar wegblijven. Het hormoon prolactine - dat de melkproductie regelt - onderdrukt namelijk je eisprong. Volledige borstvoeding wil zeggen dat je je baby dag en nacht op verzoek voedt, er niet meer dan zes uur tussen twee voedingen zit en je baby geen bijvoeding krijgt. Maar het hoeft geen zes maanden te duren voordat je weer voor het eerst menstrueert na de bevalling. Het kan ook eerder en ook kan het zo zijn dat je menstruaties in het begin onregelmatiger zijn.

Ongesteld na bevalling en vruchtbaarheid

Wist je dat je, ook als je na je bevalling nog niet ongesteld bent geweest, alweer vruchtbaar kunt zijn? De eisprong vindt namelijk twee weken voor je menstruatie plaats. Daardoor weet je na je bevalling nooit zeker wanneer je weer vruchtbaar bent. Houd dus rekening met anticonceptie als je weer gaat vrijen en bedenk dat je ook tijdens je ongesteldheid zwanger kunt raken. Om na verloop van tijd weer te kunnen voorspellen wanneer je ongesteld wordt, kun je gebruik maken van een menstruatiekalender. Heb je een vermoeden dat je (weer) zwanger bent? Kijk dan eens bij ons overzicht met symptomen van een zwangerschap of je de signalen herkent.

Voor de eerste menstruatie na de bevalling heeft Libresse geschikt maandverband. Libresse Ultra Normal en Libresse Ultra Normal Wing maandverband zijn beide super dun. Ze hebben een absorberende kern die razendsnel vocht opneemt en dat ook vasthoudt. De speciale voor- en achterkant zorgen voor een optimaal draagcomfort. Kijk in de Libresse Showroom voor al onze producten.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder