paar ziekenhuis dat een miskraam doormaakt

Over miskramen wordt vaak alleen achter gesloten deuren gesproken - of zelfs helemaal niet! - maar ze komen verrassend vaak voor en treffen zo’n 15-20% van de zwangerschappen [1]

Wij vinden dat dit taboe moet worden doorbroken. Een miskraam is een heftige gebeurtenis die een reeks aan emoties met zich meebrengt. Erover praten kan hierbij helpen.

Een miskraam vindt plaats wanneer een embryo of foetus in de eerste 16 weken (of: in het eerste trimester) van de zwangerschap niet in de baarmoeder overleeft. Bij een miskraam stopt de groei van de foetus meestal al in de eerste 12 weken. Hierdoor kan er op de echo een lege vruchtzak zonder vruchtje, of vruchtje zonder kloppend hartje te zien zijn. Van 16 tot 24 weken praten we over een vroeg verlies van de zwangerschap. Dat is iets anders dan een miskraam, met heel andere oorzaken en gevolgen.

Symptomen miskraam – Hoe weet ik of het mij overkomt?

Een miskraam kan gepaard gaan met krampende buikpijn en bloedverlies. Deze bloeding is meestal heviger dan een ‘normale bloeding’ zoals je die ervaart tijdens een ongesteldheid. Soms moet je al binnen een uur meerdere keren dik maandverband vervangen. De bloeding gaat meestal gepaard met buikpijn die lang, langer dan 2 uur, blijft aanhouden.

Als je vaginale bloedingen hebt en je denkt dat deze kunnen duiden op een miskraam of je gewoon ongerust bent, is het altijd het beste om contact op te nemen met je arts of verloskundige.. Zij voeren een onderzoek (of een online consult) uit en geven je de ondersteuning die je nodig hebt.

Houd er rekening mee dat tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een lichte bloeding vaak voorkomt.

Het ontstaan van een miskraam

De meeste miskramen zijn niet te voorkomen. De kans op een miskraam kan wel ietsje toenemen als: 

  • Je overgewicht hebt en/of niet goed eet [2] 
  • Drugs gebruikt [2] 
  • Rookt of meerookt [2] 
  • Er abnormale chromosomen (genetische bouwstenen) worden geconstateerd bij jou of je partner [2] 
  • Je op oudere leeftijd zwanger wordt [2]

Ik heb een miskraam - wat nu?

Wanneer uit een echo blijkt dat het hartje van het vruchtje niet meer klopt en er dus sprake is van een miskraam, zijn er drie mogelijkheden:

De miskraam op natuurlijke wijze laten plaatsvinden (afwachtend beleid genoemd). Het bloedverlies kan een paar dagen aanhouden. Het kan 1 tot 2 weken duren voordat het vruchtje wordt afgestoten. Een behandeling met medicijnen. Deze behandeling vindt plaats in het ziekenhuis. Tijdens de behandeling zullen tabletten in de vagina worden ingebracht, waarna je thuis verder afwacht. De miskraam komt vaak na 1 of 2 dagen op gang en gaat ongeveer hetzelfde als een miskraam op natuurlijke wijze.

Ingreep in het ziekenhuis (curettage). Bij deze behandeling krijg je in het ziekenhuis een lichte narcose of plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep schraapt de gynaecoloog met een soort apparaatje het miskraamweefsel weg. Deze ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Ervaringen met een miskraam

Na een miskraam maken jij (en je partner) vaak veel emoties door. Zoals een vrouw voor ons #baarmoederverhalen project vertelde: “het voelt aan alsof de toekomst zoals je die kent verloren is gegaan”. Misschien voel je verdriet om het kind dat je nooit hebt gekend. Of misschien voelt het alsof je iets verkeerd hebt gedaan en voel je je daarom schuldig. Je kunt je gaan afvragen: “Ben ik het niet waard om een ​​kind te krijgen? ”. Deze gevoelens zijn normaal maar het is goed om je te beseffen dat de miskraam niet jouw schuld is en dat er niks is om je schuldig over te voelen.

Sommige emoties die je hebt zijn meer onverwacht dan andere. Zoals een vrouw vertelde: “Ik was eigenlijk best boos. Niet alleen op mezelf, maar op alle andere moeders die alles leken te hebben wat ze ooit hadden gewild”. Het zien van stelletjes met kinderen kan ineens pijnlijk aanvoelen wanneer je net een miskraam hebt gehad.

Deze emoties komen vaak voor, maar omdat niemand erover praat, hebben we de neiging om te denken dat we hier helemaal alleen in zijn - vooral nu, met zo veel thuis, weg van onze dierbaren. Als we ons als samenleving openstellen voor een miskraam, kunnen we van elkaar leren en elkaar steunen in het verdriet en verlies.

Als jij ervaring hebt met een miskraam en je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

Omgaan met een miskraam

Allereerst is er geen goede of verkeerde manier om met een ​​miskraam om te gaan. De ervaring van elke vrouw is uniek en elk copingmechanisme is anders. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan rust en nemen de tijd om na te denken over wat er is gebeurd. Anderen geven er de voorkeur aan om gewoon door te gaan, om er niet aan te denken.

Hoe je ook reageert, het is belangrijk om te onthouden dat je niets verkeerds hebt gedaan. Er is geen reden om je schuldig of beschaamd te voelen. Praten met mensen om je heen kan helpen - je zult er misschien versteld van staan ​​hoeveel vrouwen dezelfde ervaring hebben gehad - dus wees niet bang om contact op te nemen. Een organisaties die je kan helpen bij het verwerken van een miskraam is Miskraambegeleiding Nederland.

Bronnen:

sandra kroeze
Dit artikel is gecontroleerd door: Corine Verhoeven

Corine is onderzoeker in het aan de afdeling Midwifery Science, Amsterdam UMC, locatie VUmc, AVAG en werkt als verloskundige in Máxima MC, Veldhoven. Daarnaast is zij aangesteld als Professor in Midwifery aan de University of Nottingham. Lees hier meer over Corine Verhoeven

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Lees verder