paar ziekenhuis dat een miskraam doormaakt
Na mijn derde miskraam vertelden verschillende vrouwen over hun eigen ervaringen. Maar niemand spreekt openlijk hierover.

Wat is een miskraam en hoe vaak komen ze voor?

Ssssh. Noem het niet. Over miskramen wordt alleen achter gesloten deuren gesproken - of helemaal niet! - maar komen verrassend vaak voor en treffen een op de vier (!) zwangerschappen.

Technisch gezien is een miskraam wanneer een embryo of foetus in de eerste 23 weken van de zwangerschap niet in de baarmoeder overleeft. De meeste miskramen zijn niet te voorkomen. Maar als je goed eet, drugs vermijdt en niet rookt, doe je al veel om het risico te verminderen [2]. De oorzaak is meestal niet bekend, hoewel vaak wordt gedacht dat het te wijten is aan abnormale chromosomen (genetische bouwstenen). [1].

Laten we het hebben over een miskraam

Wanneer je een miskraam doormaakt, maken jij (en je partner!) vaak een reeks emoties door. Zoals een vrouw in ons #baarmoederverhalen project vertelde: “het voelt aan alsof de toekomst zoals je die kent verloren is gegaan”. Misschien voel je verdriet om het kind dat je nooit hebt gekend. Je voelt je misschien schuldig alsof je iets verkeerds hebt gedaan. Je kunt je gaan afvragen: “Ben ik het niet waard om een ​​kind te krijgen? ”.

Sommige emoties die je hebt zijn onverwachter dan andere. Zoals een vrouw vertelde: “Ik was eigenlijk best boos. Niet alleen op mezelf, maar op alle andere moeders die alles leken te hebben wat ze ooit hadden gewild. ”

Deze emoties komen ongelooflijk vaak voor, maar omdat niemand erover praat, hebben we de neiging te denken dat we hier helemaal alleen in zijn - vooral nu, met zo velen thuis, weg van onze dierbaren. Als we ons als samenleving openstellen voor een miskraam, kunnen we van elkaar leren en elkaar steunen in het verdriet en verlies.

Als jij ervaring hebt met een miskraam en je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

Symptomen miskraam – Hoe weet ik of het mij overkomt?

Het belangrijkste symptoom van een miskraam is een bloeding uit de vagina, meestal samen met buikpijn.

Als je vaginale bloedingen ervaart en je denkt dat het een miskraam kan zijn, is het altijd het beste om contact op te nemen met je arts of verloskundige, of naar de plaatselijke spoedeisende hulp te gaan, als dat mogelijk is. Zij voeren een onderzoek (of een online consult) uit en geven je de ondersteuning die je nodig hebt.

Houd er rekening mee dat tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een lichte bloeding kan voorkomen.

Omgaan met een miskraam

Allereerst is er geen goede of verkeerde manier om met een ​​miskraam om te gaan. De ervaring van elke vrouw is uniek en elk copingmechanisme is anders. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan rust en nemen de tijd om na te denken over wat er is gebeurd. Anderen geven er de voorkeur aan om gewoon door te gaan, om er niet aan te denken.

Hoe je ook reageert, het is belangrijk om te onthouden dat je niets verkeerds hebt gedaan. Er is geen reden om je schuldig of beschaamd te voelen. Praten met mensen om je heen kan helpen - je zult er misschien versteld van staan ​​hoeveel vrouwen dezelfde ervaring hebben gehad - dus wees niet bang om hier over te praten.

[Referenties]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding