Ongesteld en zwanger

Menstruaties zijn Moeder Natuur's manier om te zeggen dat je lichaam klaar is om baby’s te krijgen. Maar wat gebeurt hiermee als je zwanger bent?

Of je nu heel blij bent dat je negen maanden lang niet meer ongesteld gaat zijn of dat je ze juist gaat missen, een pauze in je maandelijkse cyclus is een natuurlijk onderdeel van je zwangerschap. Het is zelfs een van de eerste symptomen dat je binnenkort een ouder wordt! Daarnaast brengt een zwangerschap nog veel meer verschillende ervaringen met zich mee. Niet alleen groeit er een nieuw leven in je, maar je lichaam verandert ook tijdens een zwangerschap, waaronder je menstruatie.

Laten we eens kijken hoe zwanger zijn niet alleen je menstruatie beïnvloed, maar ook hoe je menstruatie juist een zwangerschap kan beïnvloeden. Zo ben jij voorbereid zodra het zover is.

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Technisch gezien wel ja! Op vrijwel elk moment van je menstruatiecyclus kun je zwanger worden, dus ook als je ongesteld bent. En hoewel de kans misschien kleiner is kan sperma tot wel vijf dagen in je lichaam leven, dus alleen omdat je baarmoeder druk bezig is met je ongesteldheid betekent dat niet dat er geen ruimte is voor een baby [1]! Kortom, als je onbeschermde seks hebt terwijl je ongesteld bent en je merkt dat je volgende menstruatie laat is dan is het misschien verstandig om een zwangerschapstest te doen.

Houdt er wel rekening mee dat de kans om zwanger te raken als je ongesteld bent in vergelijking een stuk lager ligt dan op andere momenten tijdens je cyclus. Als je probeert zwanger te raken dan kun je jouw kansen vergroten door onbeschermde seks te hebben tijdens je ovulatie. Een eitje komt dan vrij uit je eierstokken.

Weet je niet zeker wanneer jouw ovulatie plaatsvindt? Een ruwe schatting is tijdens de 11e en 21e dag van je cyclus, maar je kunt ook onze menstruatie tool gebruiken om het te berekenen.

Verdwijnt je menstruatie volledig als je zwanger bent?

Ook op deze vraag is het antwoord ja. Tijdens je zwangerschap neemt je menstruatie een kleine vakantie en deze komt pas terug nadat je bent bevallen. Zelfs dan kan het nog even duren voordat je menstruatie na een bevalling weer echt op gang komt.

De reden dat je niet ongesteld wordt als je zwanger bent is omdat de baarmoeder het slijmvlies vast houdt om een mooi huisje te creëren voor de baby die in je groeit. Als het sperma je eicel niet had bevrucht dan zou dit baarmoederslijmvlies via je vagina als bloed zijn afgestoten, oftewel je menstruatie!

Innestelingsbloeding tijdens je zwangerschap

Hoewel je niet ongesteld wordt als je zwanger bent kun je in het begin wel iets soortgelijks ervaren, namelijk innestelingsbloeding.

Implantatie gebeurt meestal 6 tot 12 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Een bevruchte eicel gaat zich dan vasthechten aan je baarmoederslijmvlies. Hierdoor kunnen kleine bloedvaatjes in je baarmoederwand kapot gaan wat voor licht, kort bloedverlies kan zorgen. We noemen dit ook wel spotting.

Ook al gaat dit proces nog steeds gepaard met het afstoten van bloed via je vagina, het wordt niet veroorzaakt door hormonen. Dit bloed heeft vaak een iets andere kleur dan je gewone menstruatie, namelijk roestbruin of zelfs lichtroze.

Wat als je meer spotting hebt tijdens je zwangerschap?

Alle spotting die je aan het begin van je zwangerschap hebt en geen innestelingsbloeding is, moet je laten controleren door je huisarts of gynaecoloog. Het zou namelijk kunnen wijzen op een probleem. En hoewel niet elk druppeltje bloed betekent dat er een probleem is, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Een zwangerschap is in het algemeen al een overweldigende periode. Geen enkele zorg, hoe klein of onnozel het ook lijkt, is het klein om contact op te nemen met een arts. Al is het maar om je gerust te stellen.

Als je meer wilt weten over veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, bekijk dan onze artikelen over hoe verandert je vagina na een bevalling en over afscheiding na een bevalling.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Clearblue