Ongesteld en zwanger

Wat gebeurt er met de menstruatie als je zwanger bent? En kun je ongesteld zijn en alsnog zwanger zijn?

Wij geven je de basisinformatie om de relatie tussen menstruatie en zwangerschap te begrijpen.

Ongesteld zijn is Moeder Natuur's manier om te zeggen dat je deze cyclus niet zwanger bent geworden. Je hangt de vlaggen uit dat je je menstruatie 9 maanden lang kunt uitzwaaien of je kunt het stiekem missen. Een pauze inlassen is een natuurlijk onderdeel van het zwanger zijn - het is zelfs een van de eerste zwangerschapssymptomen.

In de meeste gevallen ben je tijdens je zwangerschap niet echt ongesteld, maar zijn het slechts wat vaginale bloedingen die verward kunnen worden met een menstruatie. Laten we eens nader bekijken hoe een zwangerschap je menstruatie beïnvloedt, maar ook of je kunt menstrueren en toch een zwanger kunt worden. Zo ben jij voorbereid voor wanneer het zover is.

Kan ik ongesteld worden als ik zwanger ben?

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en je bent in blijde verwachting kun je toch alsnog ongesteld worden, of het lijkt er tenminste wel op. Dit kan even schrikken zijn, maar vaak is het onschuldig. Aan het begin van de zwangerschap in het eerste trimester kun je wat bloeden of last hebben van 'doorbraakbloeding', meestal op het moment dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen. Maar dat is niet hetzelfde als een menstruatie.

Maar als je spotting of bruine afscheiding krijgt tijdens de zwangerschap, is het vaak onschuldig. Ga toch voor controle naar je huisarts of de gynaecoloog, want dan kan er iets anders aan de hand zijn. Er is niet altijd een probleem, maar je moet je wel even laten onderzoeken.

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Technisch gezien, ja! Je kunt op vrijwel elk moment van je menstruatiecyclus zwanger worden, dus ook als je ongesteld bent. Hoewel de kans misschien kleiner is, kan sperma in feite tot vijf dagen in je lichaam leven. Alleen omdat je baarmoeder misschien druk bezig is met je menstruatie, betekent het niet dat er misschien geen ruimte is voor een bevruchting [1]. Het komt erop neer dat als je onbeschermde seks hebt gehad tijdens je menstruatie en je volgende menstruatie laat komt, je misschien een zwangerschapstest wilt doen.

Hoewel je zwanger kunt worden als je ongesteld bent, is het slagingspercentage niet zo hoog vergeleken met andere momenten in je cyclus. Dit betekent dat als je probeert zwanger te worden, je meer kans hebt tijdens de ovulatie (wanneer een eitje vrijkomt uit je eierstokken). Als je niet zeker weet wanneer dit is, is een ruwe schatting tijdens de 11e en 21e dag van je cyclus. Voor meer nauwkeurigheid kun je ook hier je ovulatie berekenen.

Zal je menstruatie volledig verdwijnen als je zwanger bent?

Kort samengevat, ja. Je maandelijkse menstruatie neemt een soort vakantie tijdens je zwangerschap en blijft weg tot na de bevalling. Zelfs na de bevalling kan het een tijdje duren voordat je menstruatie begint. De reden dat je niet ongesteld wordt als je zwanger bent, is dat de baarmoeder het slijmvlies behoudt om een mooi huisje te creëren voor de baby die in je groeit. Als het sperma de eicel niet had bevrucht, zou dit baarmoederslijmvlies via je vagina als bloed zijn uitgescheiden - je menstruatie dus.

Innestelingsbloeding

Als je zwanger bent kan je te maken krijgen met een innestelingsbloeding of innestelingspijnen dat gebeurt als een embryo zich innestelt in je baarmoederwand. Hierdoor raakt een bloedvaatje in de baarmoeder beschadigd en deze gaat dan bloeden. Als je niet weet dat je zwanger bent, kan zo'n bloeding natuurlijk makkelijk verward worden met een menstruatie, want het ziet er precies hetzelfde uit.

Een innestelingsbloeding is vaak minder heftig dan een menstruatie en duurt ook minder lang. Een innestelingsbloeding komt niet altijd voor wanneer er een bevruchting van de eicel plaatsvindt. Een innestelingsbloeding gebeurt meestal ongeveer 9 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Dit komt bij ongeveer 1 op de 5 zwangerschappen voor [2].

Dus ook al komt er bij dit proces nog steeds wat bloed vrij via de vagina, het wordt niet veroorzaakt door hormonen zoals bij een menstruatie het geval is. Je kunt ook merken dat de kleur van het bloed iets anders is dan je gewone menstruatie: meestal roestbruin of zelfs lichtroze.

Wat is een pseudo-menstruatie?

Sommige vrouwen hebben tijdens dat ze normaal gesproken ongesteld hadden moeten worden toch wat bloedverlies. Het bloedverlies is minder dan een normale menstruatie. Dit wordt ook wel een schijn of pseudo-menstruatie genoemd. Hierdoor hebben dus sommige vrouwen dan ook niet in de gaten dat ze zwanger zijn. Door een tekort aan hormonen, heeft je lichaam nog niet helemaal door dat je zwanger bent. Na een paar pseudo-menstruaties gaat het bloeden meestal vanzelf over. Wanneer dit niet het geval is kan je het beste naar de dokter gaan. Te veel bloedverlies kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje.

Andere oorzaken bloedingen

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed door je baarmoederhals en deze bevinden zich dan dichter aan het oppervlakte. Daarom kan tijdens seks of een onderzoek een bloedvat makkelijker beschadigen. Hierdoor kan je licht bloedverlies hebben of bruine afscheiding. Je kunt ook last hebben van een poliep in de baarmoedermond of –hals. Deze zijn vaak ook onschuldig.

Kan ik ongesteld en toch zwanger zijn?

Als je zeker wilt weten of je niet zwanger bent is het hebben van een menstruatie zoals je gewend bent tijdens je menstruatiecyclus niet altijd een garantie dat dit niet zo is. Het kan dus ook een innestelingsbloeding of pseudo-menstruatie zijn geweest. Als je dus ongesteld bent geweest, maar wel veel andere zwangerschapssymptomen hebt is het voor de zekerheid toch beter een zwangerschapstest te doen. Deze kun je zonder recept halen bij een drogist of apotheek.

Meer bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Als je in het begin van je zwangerschap meer bloedverlies hebt dan eerder benoemd, moet je je huisarts of gynaecoloog raadplegen. Niet alle bloeddruppels in je ondergoed betekenen dat er een probleem is, maar het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen. Aangezien een zwangerschap in het algemeen een overweldigende periode kan zijn, is geen enkele ongerustheid (hoe klein of onbeduidend die ook lijkt) te klein om advies in te winnen. Ook al helpt het alleen maar om je gerust te stellen.

Vermoed je een miskraam?

Zwanger en toch ongesteld zijn of bloedverlies hebben kan ook een ernstige oorzaak hebben bijvoorbeeld een miskraam. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten zoals buikpijn. Als je vaginale bloedingen ervaart tijdens je zwangerschap en je denkt dat het een miskraam kan zijn, is het altijd het beste om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige, of naar de plaatselijke spoedeisende hulp te gaan, als dat mogelijk is. Lees hier meer over wat er na een miskraam gebeurt.

Nog niet ongesteld?

Als je menstruatie laat is en je onzeker bent waarom je niet ongesteld wordt en je hebt (onbeschermde) seks gehad, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Ook al ben je extra voorzichtig geweest door bijvoorbeeld tijdens je menstruatie seks te hebben of als je een anticonceptie gebruikt. Geen enkel anticonceptiemiddel is 100 procent betrouwbaar. Doe een zwangerschapstest om het zeker te weten. Die kun je zonder recept bij de apotheek of drogist krijgen. Deze test kun je op elk moment doen vanaf de eerste dag waarop je ongesteld had moeten worden.

Als je meer wilt weten over alle veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, bekijk dan onze artikelen over hoe verandert je vagina na de bevalling en over afscheiding na de bevalling.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1] Sense

[2]Witsenkade

Lees verder