Anticonceptiepil

In de meeste gevallen ben je tijdens je zwangerschap niet echt ongesteld, maar zijn het slechts wat vaginale bloedingen die verward kunnen worden met een menstruatie.

Zwanger en toch ongesteld

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en je bent in blijde verwachting kun je toch alsnog ongesteld worden, of het lijkt er tenminste wel op. Dit kan even schrikken zijn, maar vaak is het onschuldig. Aan het begin van de zwangerschap in het eerste trimester kun je wat bloeden of last hebben van 'doorbraakbloeding', meestal op het moment dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen. Maar dat is niet hetzelfde als een menstruatie.

Maar als je spotting of bruine afscheiding krijgt tijdens de zwangerschap, is het vaak onschuldig, maar ga toch voor controle naar je huisarts of de gynaecoloog, want dan kan er iets anders aan de hand zijn. Er is niet altijd een probleem, maar je moet je wel even laten onderzoeken.

Ongesteld en toch zwanger

Als je zeker wilt weten of je niet zwanger bent is het hebben van een menstruatie zoals je gewend bent tijdens je menstruatiecyclus is niet altijd een garantie dat dit niet zo is. Als je dus ongesteld bent geweest, maar wel veel andere zwangerschapssymptomen hebt is het voor de zekerheid toch beter een zwangerschapstest te doen. Deze kun je zonder recept halen bij een drogist of apotheek.

Tijdens je zwangerschap word je nooit echt ongesteld. Als je zwanger wordt, houdt je baarmoeder namelijk het baarmoederslijmvlies vast om de baby te ondersteunen, en wordt het niet afgestoten zoals bij een normale menstruatie, als de eicel niet bevrucht wordt. 

Innestelingsbloeding

Als je zwanger bent kan je te maken krijgen met een innestelingsbloeding of innestelingspijn en dat gebeurt als een embryo zich innestelt in je baarmoederwand. Hierdoor raakt een bloedvaatje in de baarmoeder beschadigd en deze gaat dan bloeden. Als je niet weet dat je zwanger bent, kan zo'n bloeding natuurlijk makkelijk verward worden met een menstruatie, want het ziet er precies hetzelfde uit. Een innestelingsbloeding is vaak minder heftig dan een menstruatie en duurt ook minder lang. Een innestelingsbloeding komt niet altijd voor wanneer er een bevruchting van de eicel plaatst vindt.

Pseudo-menstruatie

Sommige vrouwen hebben tijdens dat ze normaal gesproken ongesteld hadden moeten worden toch wat bloedverlies. Het bloedverlies is minder dan een normale menstruatie. Dit wordt ook wel een schijnmenstruatie genoemd. Hierdoor hebben dus sommige vrouwen dan ook niet in de gaten dat ze zwanger zijn. Door een tekort aan hormonen, heeft je lichaam nog niet helemaal door dat je zwanger bent. Na een paar pseudo-menstruaties gaat het bloeden meestal vanzelf over. Wanneer dit niet het geval is kan je het beste naar de dokter gaan. Te veel bloedverlies kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje.

Andere oorzaken bloedingen

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed door je baarmoederhals en deze bevinden zich dan dichter aan het oppervlakte. Daarom kan tijdens seks of een onderzoek een bloedvat makkelijker beschadigen. Hierdoor kan je licht bloedverlies hebben of bruine afscheiding. Je kunt ook last hebben van een poliep in de baarmoedermond of –hals. Deze zijn vaak ook onschuldig.

Zwanger zijn en toch ongesteld zijn of bloedverlies hebben kan ook een ernstige oorzaak hebben bijvoorbeeld een miskraam. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten zoals buikpijn. Als je vaginale bloedingen ervaart tijdens je zwangerschap en je denkt dat het een miskraam kan zijn, is het altijd het beste om contact op te nemen met je arts of verloskundige, of naar de plaatselijke spoedeisende hulp te gaan, als dat mogelijk is. Lees hier meer over wat er na een miskraam gebeurt.

Nog niet ongesteld?

Als je menstruatie laat is en je onzeker bent waarom je niet ongesteld wordt en je hebt (onbeschermde) seks gehad, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Ook al ben extra voorzichtig geweest door bijvoorbeeld tijdens je menstruatie seks te hebben of als je een anticonceptie gebruikt. Geen enkel anticonceptiemiddel is 100 procent betrouwbaar. Doe een zwangerschapstest om het zeker te weten. Die kun je zonder recept bij de apotheek of drogist krijgen. Deze test kun je op elk moment doen vanaf de eerste dag waarop je ongesteld had moeten worden.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding